NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η «εβδομάδα των τραπεζών» διευρύνει τους ορίζοντες για τις ελληνικές τράπεζες και την επιχειρηματικότητα

Η «εβδομάδα των τραπεζών» διευρύνει τους ορίζοντες για τις ελληνικές τράπεζες και την επιχειρηματικότητα

H «εβδομάδα των τραπεζών» δείχνει να ξεκαθαρίζει τις εκκρεμότητες που απομένουν στον κλάδο για να ενταχθεί πλήρως στην κανονικότητα.

Μόνο τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας είχαμε 3 σημαντικά γεγονότα. Πρώτα ήταν η πώληση του 9% της Alpha Bank από το ΤΧΣ στην Unicredit. Μία συναλλαγή που έφερε πολλές αμφισβητήσεις ως προς το τίμημα (1,39 ευρώ/μετοχή), αλλά ιδιωτικοποίησε πλήρως την τράπεζα και θα μπορέσει να μοιράσει μέρισμα στους μετόχους της το 2024 (για χρήση 2023) ως διαφαίνεται.

Πολύ πιο ουσιαστική ήταν η πώληση (placement) του 20%+2% της ΕΤΕ σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η διαδικασία εστέφθη από πλήρη επιτυχία καθώς η προσφορά (1,09 δισ. ευρώ) υπερκαλύφθηκε πάνω από 5 φορές από την ζήτηση.

Η υπερκάλυψη έφερε επενδυτικό ενθουσιασμό με αποτέλεσμα η τιμή της ΕΤΕ να ξεπεράσει τα 5,7 ευρώ, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές να την ακολουθήσουν στην άνοδο ( οι συστημικές) και να συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα blue chips στην άνοδο. Βέβαια και αυτό το placement είχε γκρίνιες στη λογική ότι η αποτίμηση των 5,44 ευρώ φαίνεται –εκ των εξελίξεων- μικρή καθώς η τράπεζα θα μπορούσε να διεκδικήσει πάνω από 5,6 ευρώ έως και 6 ευρώ. Η επιτυχής έκβαση αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Eurobank, Αlpha Bank και ΕΤΕ ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο και για την Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης είχαμε και την ανακοίνωση του 9μηνου της Optima Bank που βέβαια είναι μακράν το καλύτερο στην ιστορία της και αφήνει παρακαταθήκες για περαιτέρω αύξηση μεγεθών.

Να βελτιωθούν και ποιοτικά οι τραπεζικές υπηρεσίες

Το ζητούμενο πλέον είναι να δημιουργηθούν οι προοπτικές ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην ξαναβρεθούν σε συνθήκες πτώχευσης στα επόμενα 10 -20 χρόνια και ταυτόχρονα να μπορέσουν να προσφέρουν και στους πελάτες τους (καταθέτες δανειολήπτες) ως κανονικές τράπεζες μακριά από αγκυλώσεις.

Οι τραπεζίτες στις ανακοινώσεις τους δείχνουν αισιόδοξοι και φιλόδοξοι. Οι πελάτες στα καταστήματα και οι μικροεπιχειρηματίες αρκετές φορές διαφωνούν. Γιατί μία τράπεζα δεν μετριέται μόνο από τα αποθεματικά της κεφάλαια και τα κέρδη, αλλά, κυρίως, για τη βοήθειά της προς την ευρύτερη κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr