NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

G7: Οι Φορολογικές Ομοιότητες & Διαφορές των Ισχυρότερων Οικονομιών του Κόσμου

G7: Οι Φορολογικές Ομοιότητες & Διαφορές των Ισχυρότερων Οικονομιών του Κόσμου

Η Ομάδα των Επτά (G7) είναι ένα διακυβερνητικό πολιτικό φόρουμ που αποτελείται από τον Καναδά, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ιαπωνία, την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α.

Η ιδέα ενός φόρουμ για τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες του καπιταλιστικού κόσμου εμφανίστηκε πριν από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Σύμφωνα με τον δείκτη διεθνούς φορολογικής ανταγωνιστικότητας για το 2023 οι χώρες παρουσιάζουν ομοιότητες αλλά και διαφορές στα φορολογικά τους συστήματα και τον τρόπο με τον οποίο φορολογούν νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Η Γαλλία έχει άνω του μέσου όρου προβλέψεις ανάκτησης κόστους για επενδύσεις σε μηχανήματα, κτίρια και άυλα στοιχεία, ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης της Γαλλίας (25,8%) είναι πλέον πολύ κοντινότερα στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 23,6% και έχει ένα ευρύ δίκτυο φορολογικών συμβάσεων με 122 χώρες.

Μερικές αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Γαλλίας είναι ότι έχει πολλούς στρεβλωτικούς φόρους περιουσίας με ξεχωριστούς φόρους επί της ακίνητης περιουσίας θανόντων, των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς και φόρο πλούτου επί της κτηματικής περιουσίας. Επιπρόσθετα, Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στο 47% είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και επιβάλλει έναν μειωμένο φορολογικό συντελεστή 10% επί εισοδημάτων που παράγονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω ενός φόρου επί των ευρεσιτεχνιών.

Η Γερμανία έχει ένα ευρύ δίκτυο φορολογικών συμβάσεων με 96 χώρες, τα αποθέματα μπορούν να αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο LIFO, την πιο ουδέτερη αντιμετώπιση κόστους αποθεμάτων και έχει καλύτερες του μέσου όρου προβλέψεις για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία.

Στα αρνητικά του φορολογικού συστήματός της, έχει τον έκτο υψηλότερο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, στο 29,9%, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσθετου φόρου 5,5%, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας είναι η δεύτερη υψηλότερη στον ΟΟΣΑ, με 47,8% στον μέσο ανύπαντρο εργαζόμενο. Επίσης, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν περιορισμό ως προς τις καθαρές ζημιές χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν εισόδημα σε μελλοντικές ή προηγούμενες φορολογικές χρήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται η πλήρης έκπτωση των εξόδων για επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και καλύτερη του μέσου όρου ανάκτηση κόστους για επενδύσεις σε άυλο ενεργητικό, διαθέτει εδαφικό φορολογικό σύστημα που απαλλάσσει μερίσματα και κεφαλαιακά κέρδη από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς ως προς τις χώρες και το δίκτυο φορολογικών συμβάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με 130 χώρες είναι το μεγαλύτερο στον ΟΟΣΑ.

Στα μείον συγκαταλέγεται ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων από μερίσματα είναι 39,3%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%), η επιβάρυνση του φόρου ακίνητης περιουσίας είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εντός του ΟΟΣΑ και ο ΦΠΑ, στο 20%, εφαρμόζεται σε λιγότερο από το ήμισυ της δυνάμει φορολογικής βάσης.

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν την αντιμετώπιση των αποθεμάτων με τη μέθοδο Τελευταία Εισαγωγή, Πρώτη Εξαγωγή (LIFO), οι εταιρείες μπορούν να αφαιρούν τους φόρους περιουσίας από το φορολογητέο εισόδημα, οι πολιτείες των ΗΠΑ επιβάλλουν σχετικά χαμηλούς φόρους επί των πωλήσεων με μέσο συντελεστή 7,7%.

Μερικές αστοχίες του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ είναι ότι οι πολιτειακοί φόροι επί των πωλήσεων στις ΗΠΑ επιβάλλονται σε λιγότερο από το 40% της δυνητικής φορολογικής βάσης, έχουν μερικώς εδαφικό φορολογικό σύστημα και δεν απαλλάσσουν εισόδημα από κεφαλαιακά κέρδη στο εξωτερικό.

Η Ιταλία έχει άνω του μέσου όρου προβλέψεις ανάκτησης κόστους για επενδύσεις σε εξοπλισμό, κτίρια και άυλα στοιχεία, καθώς και προβλέψεις εκπτώσεων μετοχικού κεφαλαίου, χρησιμοποιεί την μέθοδο LIFO και έχει ευρύ δίκτυο φορολογικών συμβάσεων με 101 χώρες.

Παρόλα αυτά, έχει πολλούς στρεβλωτικούς φόρους περιουσίας με ξεχωριστούς φόρους στη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, την περιουσία θανόντος, τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, καθώς και φόρο περιουσίας επί επιλεγμένων στοιχείων, ο συντελεστής ΦΠΑ στο 22% εφαρμόζεται στην πέμπτη πιο περιορισμένη βάση κατανάλωσης στον ΟΟΣΑ και ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης στο 27,8% είναι πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,6%).

Η Ιαπωνία έχει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (10%), η βάση του φόρου κατανάλωσης είναι σχετικά ευρεία καθώς καλύπτει το 70% της κατανάλωσης, ο φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων είναι 20,3%, κάτω από το 24% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Οι αστοχίες του φορολογικού συστήματός της εντοπίζονται στην εταιρική φορολόγηση με υψηλό συντελεστή 29,7% και φτωχές προβλέψεις ανάκτησης κόστους για επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτίρια, έχει ένα υβριδικό σύστημα διεθνούς φορολόγησης, με απαλλαγή 95% σε μερίσματα εξωτερικού και καμία απαλλαγή για κεφαλαιακά κέρδη εξωτερικού, ενώ πολλές χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μετακινηθεί σε ένα πλήρως εδαφικό σύστημα. Επίσης, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη.

Στον Καναδά οι φόροι κατανάλωσης είναι χαμηλοί μολονότι η βάση τους είναι σχετικά περιορισμένη, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποσβένουν αμέσως επενδύσεις σε μηχανήματα και δεν επιβάλλει φόρους πλούτου, περιουσίας θανόντος, ή κληρονομιάς. Στα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το φορολογικό σύστημα του Καναδά είναι ότι ο φόρος φυσικών προσώπων επί μερισμάτων είναι 39,3%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 24%, φορολογεί τα κεφαλαιακά κέρδη με συντελεστή 26,76%, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 19,26% και ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης στο 26,2%, είναι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (23,6%).

Τα ορθώς δομημένα φορολογικά συστήματα προάγουν την φορολογική συνείδηση των πολιτών, εμπνέουν εμπιστοσύνη, βελτιώνουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και προωθούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας κατανέμοντας αναλογικά τα φορολογικά βάρη των πολιτών ώστε να παραμένει συμπαγής και αδιάρρηκτος ο κοινωνικός ιστός και παράλληλα εξασφαλίζοντας παράλληλα και τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίζει απρόσκοπτα να λειτουργεί η κρατική μηχανή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr