NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Τουρισμός: Ρεκόρ φέτος, θετικοί οιωνοί και το 2024 - το «αγκάθι» των φυσικών καταστροφών

Τουρισμός: Ρεκόρ φέτος, θετικοί οιωνοί και το 2024 - το «αγκάθι» των φυσικών καταστροφών

Αρκετά ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα καθώς θετικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μήνα με το μήνα, οδεύοντας προς την ολοκλήρωση του 2023 - Οι προκλήσεις και το πλήγμα από τις φυσικές καταστροφές - Θετικό σήμα και για το 2024 παρά τις όποιες δυσκολίες.

Πιο αναλυτικά, αρκετά ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα καθώς θετικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μήνα με το μήνα, οδεύοντας προς την ολοκλήρωση του 2023.

Σε τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει σε έρευνα της η ΕΤΕ φαίνεται πως οι επιδόσεις του καλοκαιριού δημιουργούν προσδοκίες επίτευξης ιστορικού ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Εκτιμάται μάλιστα πως οι φετινές επιδόσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμα υψηλότερες αν η χώρα μας δεν είχε πληγεί από πρωτοφανείς αντίξοες συνθήκες τόσο σε εθνικό επίπεδο (κυρίως φυσικές καταστροφές) όσο και σε επίπεδο διεθνούς περιβάλλοντος (κυρίως συσταλτικές επιδράσεις ακρίβειας).

«Πετάνε» οι αεροπορικές αφίξεις - Κύμα Αμερικανών

Πιο αναλυτικά, ο ελληνικός τουρισμός ήδη κατέρριψε το καλοκαίρι το ρεκόρ αφίξεων του 2019 (16,9 εκ. αφίξεις ή +2% έναντι του 2019), ενισχύοντας παράλληλα το μερίδιό του στη μεσογειακή αγορά (25% από 24% το 2019). Βασική κινητήρια δύναμη ήταν οι αεροπορικές αφίξεις (+14% έναντι του 2019), κυρίως από «παραδοσιακές αναπτυγμένες αγορές» (+19% έναντι του 2019), με τις ΗΠΑ να ξεχωρίζουν για τη δυναμική τους (+24% έναντι του 2019).

Ελαφρώς χαμηλότερα οι οδικές αφίξεις

Στον αντίποδα, οι οδικές αφίξεις, που αφορούν κυρίως τις βαλκανικές αγορές, παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019 (-8%).

Σημειώνεται ότι η καλή πορεία του τουρισμού επηρέασε θετικά την απασχόληση, με τις καθαρές προσλήψεις στο διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος να είναι 9,7% υψηλότερες έναντι αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Όχι όλοι οι μήνες καλύτεροι στην σύγκριση με το 2019

Αξίζει να επισημανθεί επίσης πως δεν ξεπέρασαν όλοι οι μήνες του καλοκαιριού 2023 τις αφίξεις 2019. Έτσι, ενώ το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου ήταν 6,5% υψηλότερα του 2019, ο Αύγουστος έκλεισε στο -4% (έναντι 2019).

Οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές) και οι ακραίες καιρικές συνθήκες – λόγω κλιματικής αλλαγής – θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως η καίρια παράμετρος για την αδύναμη επίδοση του Αυγούστου, η οποία στοίχισε 0,3 εκ. αφίξεις (βάσει της συντηρητικής εκτίμησης ότι ο Αύγουστος μπορούσε να προσεγγίσει το επίπεδο του 2019).

Ανάλογη εικόνα σκιαγραφούν τα αποτελέσματα για τον Σεπτέμβριο, με τις πλημμύρες να επιτρέπουν οριακή μόνο άνοδο αφίξεων (+0,6% έναντι 2019) – επίδοση σημαντικά χαμηλότερη αυτής του Ιουνίου (έτερου shoulder μήνα), στοιχίζοντας έτσι επιπλέον 0,2 εκ. αφίξεις.

Δυνατό photo finish

Όπως εκτιμά η ΕΤΕ, για το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται συνέχιση της ανόδου με ρυθμό της τάξης του 11% έναντι 2019 (επιταχύνοντας από το +3% του πρώτου 9μηνου της χρονιάς), με στήριγμα την ισχυρή αεροπορική κίνηση του Οκτωβρίου (+21% έναντι 2019) και την υψηλή επίδοση πτήσεων στο πρώτο 20ήμερο Νοεμβρίου (+11% έναντι 2019).

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων (+4% έναντι 2019), με τις εισπράξεις να ξεπερνούν το επίπεδο των €20 δις, καταλήγοντας έτσι 13% υψηλότερα σε σχέση με το 2019.

και με 1,2 δισ. λιγότερα έσοδα

Συμπερασματικά, όπως εξηγεί η ΕΤΕ, η εξαιρετική αυτή επίδοση επιτυγχάνεται σε μια χρονιά με αντίξοες συνθήκες, οι οποίες στοίχισαν στον ελληνικό τουρισμό εισπράξεις της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ καθώς:

  • Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, στοίχισαν 500 χιλιάδες αφίξεις που αντιστοιχούν σε 0,3 δισ. ευρώ εισπράξεις.
  • Η ακρίβεια περιόρισε τον προϋπολογισμό των τουριστών, οδηγώντας σε συρρίκνωση την πραγματική δαπάνη ανά άφιξη (-5% έναντι 2019) – και έτσι η σχετικά περιορισμένη πραγματική κατανάλωση των τουριστών στοίχισε επιπλέον €0,9 δις εισπράξεων (υπό τη συντηρητική υπόθεση ότι η φετινή πραγματική δαπάνη ανά τουρίστα θα μπορούσε να είναι στα επίπεδα 2019).

Ξεκινά καλά το 2024

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, όπως καταγράφει η ΕΤΕ, πως ναι μεν υπάρχουν προκλήσεις ελέω γεωπολιτικής αστάθειας, ακρίβειας και κλιματικής κρίσης, τα σημάδια για το 2024 είναι θετικά.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι κρατήσεις πτήσεων τον τελευταίο μήνα υπερβαίνουν τόσο τα επίπεδα 2019 (+37%) όσο και τα επίπεδα 2022 (+34%).

Τέλος, όπως σημειώνει η ΕΤΕ, η φετινή οριακή βελτίωση της εποχικότητας (52% το καλοκαίρι 2023, έναντι 53% το 2019) σε συνδυασμό με την τάση των τουριστών για off-season διακοπές (προς αποφυγή συνωστισμού και ακραίων καιρικών συνθηκών) αφήνει περιθώρια αυξημένης ζήτησης τόσο σε «εναλλακτικούς» μήνες όσο και σε «εναλλακτικούς» προορισμούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr