NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Χρηματοδότησεις
ανάγνωση

«Τρέχει» το ΕΣΠΑ – Πόσες προτάσεις έχουν υποβληθεί

«Τρέχει» το ΕΣΠΑ – Πόσες προτάσεις έχουν υποβληθεί

​Το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021– 2027 εγκρίθηκε στις 15/06/2022 με την υπ’ αριθμόν C(2022) 3826 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υποστηρίξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χώρας και σε εναρμόνιση με τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής.

Οι πόροι του Προγράμματος προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Το ΕΤΠΑ συνδράμει το Πρόγραμμα με 2.657,78 εκ. € και το ΕΚΤ 431,34 εκ. €, καλύπτοντας και τις 13 Περιφέρειες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 3.885,09 εκ. € (Δ.Δ).

Ήδη από το Δεκ 2022 δημοσιεύτηκαν οι πρώτες προσκλήσεις τεχνικής βοήθειας. Το 2023 υπήρξε το πρώτο έτος ουσιαστικής ενεργοποίησης του Προγράμματος. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους δημοσιεύτηκαν προσκλήσεις προϋπολογισμού 1 δισ. €, για την προώθηση της στήριξης του ψηφιακού & πράσινου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς αυτούς. Στην συνέχεια εκδόθηκε πρόσκληση για την προώθηση της έρευνα /καινοτομίας και τη βιομηχανική παραγωγή καινοτόμων συσσωρευτών λιθίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Καινοτομίας Μπαταριών (European Battery Innovation - EuBatIn), που συνιστά τμήμα των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ)/ Important Project of Common European Interest (IPCEI) και για την Ανάπτυξη Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας. Παράλληλα σε όλη την περίοδο υπήρξε εντατική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επιτάχυνση της ενεργοποίησης του του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣΚΕ, αρχικά του μενού των υποβολών προτάσεων κρατικών ενισχύσεων και στη συνέχεια της αξιολόγησης και ενστάσεων του πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣΚΕ.

Πρόοδος Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων

Στις δύο δέσμες δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ» και «Πράσινη Μετάβαση ΜΜΕ» συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 1 δισεκ. ευρώ έχουν υποβληθεί περί τις 10,8 χιλ. αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικής δημόσιας δαπάνης 946,0 εκατ ευρώ.

Οι υποβολές στη δέσμη «Πράσινη Μετάβαση ΜΜΕ» προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ Δημόσιας Δαπάνης έχουν ανέλθει σε πάνω από το 120% των προϋπολογισμών των προσκλήσεων των δύο δράσεων και στις δύο κατηγορίες περιφερειών (ΛΑΠ, Μετάβαση). Συνολικά έχουν υποβληθεί 8.327 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικής δημόσιας δαπάνης 852,0 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης είναι σήμερα σε διαδικασία άμεσης αξιολόγησης και προς το παρόν το σύστημα δεν δέχεται την υποβολή άλλων αιτήσεων.

Στη δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ» με 300 εκατ. ευρώ Δημόσιας Δαπάνης έχουν υποβληθεί 2.462 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 94 εκατ ευρώ, που αποτελεί το 31,3% του διαθέσιμου προϋπολογισμού (Δ.Δ.) των τριών υπο-δράσεων. Μεγαλύτερο αναλογικά είναι το πλήθος των αιτήσεων στην υπο-δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ» ενώ σε όρους προϋπολογισμού προτάσεων μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά της υπο-δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜMΕ». Προς το παρόν το σύστημα δεν δέχεται την υποβολή άλλων αιτήσεων λόγω εξάντλησης προϋπολογισμού μόνο στις υπο-δράσεις «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜMΕ» στην κατηγορία Περιφερειών σε Μετάβαση. Η αξιολόγηση σε όλες τις υπο-δράσεις είναι άμεση. Οι προτάσεις αξιολογούνται, ανάλογα με την σειρά υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο των προσκλήσεων κρατικών ενισχύσεων στους τομείς του ψηφιακού & πράσινου μετασχηματισμού έως σήμερα έχουν εγκριθεί 662 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ ευρώ (Δ.Δ) εκ των οποίων 494 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 12,1 εκατ ευρώ (Δ.Δ) στη Δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ» και 168 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού σε 29,9 εκατ ευρώ (Δ.Δ) στη Δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜΜΕ».

Δείτε εδώ τον προγραμματισμό για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα των νέων Δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr