NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

3.000 αιτήσεις για 190 εκατ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες για νεοσύστατες επιχειρήσεις

3.000 αιτήσεις για 190 εκατ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες για νεοσύστατες επιχειρήσεις

Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε προϊόντα ψηφιακής τεχνολογίας τα επόμενα 2 χρόνια για να καλυφθεί το «τεχνολογικό κενό» με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη - Μόλις 3 στις 10 Μικρομεσαίες έχουν e-shop και 2 στις 10 online πλατφόρμα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έμειναν πίσω στην κούρσα των IT εφαρμογών κατά την προηγούμενη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι, οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υστερήσει τεχνολογικά απέναντι στις ανταγωνίστριές τους στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος ΔΣ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), κύριος Βασίλης Κορκίδης ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΠΕ ότι «η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη άλματα. Είμαστε σε καλό σημείο σε σχέση με την Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες. Όσον αφορά στις ΜμΕ, 6 στις 10 χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, 3 στις 10 έχουν λειτουργικό e-shop και 2 στις 10 έχουν μία online πλατφόρμα για τις πωλήσεις τους».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων &ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος με δήλωσή του σημείωσε ότι πλέον «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το ΕΣΠΑ». Αφού απαρίθμησε τα ήδη διαθέσιμα και τα υπό ενεργοποίηση προγράμματα για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόνισε: «Το 2024 θα είναι το έτος της πλήρους ενεργοποίησης των ψηφιακών έργων». Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες έρχεται πρόγραμμα 190 εκατ. ευρώ για νεοσύστατες επιχειρήσεις, που θα έχει πόλο έλξης τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν μέχρι 10 δισ. Ευρώ μέχρι το 2026 περιέχει η μεγάλη πρόκληση που ονομάζεται ψηφιακός μετασχηματισμός για τις εταιρείες της Πληροφορικής. Όμως πλέον υπάρχει και μία μελλοντική πρόκληση για τους μεγάλους 'παίκτες' του χώρου και το Κράτος και ονομάζεται Α/Ι (τεχνητή νοημοσύνη). Τα μηνύματα που φτάνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου από την Ευρωπαική Ένωση αλλά και στις μεγάλες εταιρείες είναι ότι το 2024 θα επισπευσθούν τα έργα πληροφορικής που αφορούν βασικές κρατικές υποδομές ενώ υπάρχει και ζήτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με την επόμενη μέρα των ψηφιακών έργων, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, κύριος Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «η πληροφορική είναι μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας» τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογίας το διαχειριστικό κόστος για επιχειρήσεις και πολίτες.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2024 είναι σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που εγκυμονεί. Πρέπει το ΑΙ να γίνει σύμμαχος των επιχειρήσεων. Η καινοτομία έρχεται μέσα από την ευελιξία. Ιδιαίτερα στις ΜμΕ, αλλά και γενικά στις περισσότερες επιχειρήσεις, έχουμε παρατηρήσει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν έργα ψηφιακής ανάπτυξης, απ’ ότι πράσινης ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

To λεύκωμα του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή τεχνολογία στην Ελλάδα

Το Λεύκωμα «O Κλάδος της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα: Πρόσωπα και Ιστορίες» αποτελεί μία ιστορική αναδρομή της ψηφιακής Ελλάδας, έναν οδηγό για τον νέο και καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια.

Στις 350 σελίδες του συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 250 φωτογραφίες αρχειακού υλικού, καθώς και 96 συνεντεύξεις, ανάμεσά τους και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπό την Αιγίδα της οποίας υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη έκδοση.

Περισσότερες από 3.000 ώρες έρευνας από μία 16μελή ομάδα εργασίας καταγράφει και παρουσιάζει την Ψηφιακή Ιστορία της Ελλάδας. Η έκδοση αποτελεί μία ιστορική στιγμή, στην οποίαν πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη που τον δημιούργησαν, τον ανέπτυξαν και συνεχίζουν να τον αναδεικνύουν ως κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η παρουσίαση έγινε σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα από την Πρόεδρο ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παραφράζοντας τον Κομφούκιο θα έλεγα πως “δεν υπάρχει καλύτερος δρόμος για να ορίσεις το μέλλον από το να μελετήσεις το παρελθόν”. Αυτός ήταν και ο στόχος μας σε αυτήν την ιστορική έκδοση· μέσα από τον αυτό στοχασμό και την ανασκόπηση, να αναδείξουμε τους ανθρώπους που έχτισαν την ψηφιακή βιομηχανία της Ελλάδας και ταυτόχρονα να φωτίσουμε την ιστορική πορεία του κλάδου στη χώρα, με σκοπό αυτό να λειτουργήσει ως οδηγός στο νέο καθοριστικό ρόλο, τον οποίον καλείται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια. Αυτόν του καταλύτη, της αναγκαίας συνθήκης, του κοινού παρονομαστή για την ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας και την ευημερία της Ελληνικής κοινωνίας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr