NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Απολογισμός 2023

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Απολογισμός 2023

Απολογισμός Θεσσαλονίκης για τη χρονιά που πέρασε: Κάτι άρχισε να κινείται.

Το Μετρό μπήκε στην τελική ευθεία και θα παραδοθεί (;) το Νοέμβριο του ’24. To Flyover ξεκίνησε εν μέσω έντονου πολέμου από την Αντιπολίτευση, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Συλλογικότητες Πολιτών. Υπογράφηκε η σύμβαση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και η κατασκευή ξεκινά άμεσα. Άρχισαν με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο (τι κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία).

Τι είναι ακόμη κολλημένο; Η Ανάπλαση της ΔΕΘ (βεβαίως, βεβαίως). Οι υπογραφές για τον 6ο Προβλήτα του Λιμανιού. Και άλλα, αλλά ας μην είμαστε γκρινιάρηδες…

Κατά τα λοιπά: Ο Χρυσός και τα Κοσμήματα πάνε καλά (σύμφωνα με τους επαγγελματίες του Κλάδου) οι Βιοτέχνες προβλέπουν στασιμότητα τουλάχιστον το πρώτο μισό του 2024, το νέο πεντάστερο Monasty Hotelγιόρτασε με εντυπωσιακό τρόπο τον ένα χρόνο λειτουργίας του, σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η νέα έντυπη έκδοση ΚΤΙΡΙΟforthess και το ΕΒΕΘ οργάνωσε εκδήλωση για το θέμα των καιρών, δηλ τηνΤεχνητή Νοημοσύνη…

Ανοδικός δείκτης για την ελληνική Αργυροχρυσοχοΐα

Δεν είναι ο απόλυτος δείκτης ευημερίας , αλλά είναι ένας σοβαρός δείκτης αύξησης κατανάλωσης σε αυτά που αποκαλούμε «προϊόντα πολυτελείας».

Το 2023 εκτιμάται πως θα κλείσει με αύξηση πωλήσεων κατά 10% για την ελληνική Αργυροχρυσοχοΐα, έναντι του 2022, που ήταν επίσης μια θετική χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) και πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ), Πέτρος Καλπακίδης,

Αλλά και οι τζίροι των καταστημάτων του κλάδου καταγράφουν κατά το τρέχον έτος μεσοσταθμικά άνοδο της τάξης του 15%. Τα ποσοστά αυτά αντικατοπτρίζονται και στην αγορά του ρολογιού, που αποτελεί ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της αγοραστικής πίτας του κλάδου.

Ειδικά, δε, για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καλπακίδης υπογράμμισε την κινητικότητα των Βαλκάνιων, με τους Ρουμάνους να βρίσκονται στην κορυφή της πελατειακής πυραμίδας.

Εξάλλου, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, που στοχεύει στην προβολή και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κοσμήματος ανά τον κόσμο με πρωτοβουλία της ΠΟΒΑΚΩ.

Απαισιόδοξοι οι Βιοτέχνες για το α´ εξάμηνο του 2024

Viotechniko-Epimelitirio-Thessalonikis.jpg?mtime=20231228152308#asset:453874

Δεν διαβλέπουν βελτίωση, το α´ εξάμηνο του 2024, αναφορικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, με πέντε στους δέκα να κάνουν λόγο για στασιμότητα. Την ίδια ώρα, πάντως, έξι στους δέκα κρίνουν ως ικανοποιητική την κατάσταση των βιοτεχνιών τους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο που πραγματοποίησε το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ενθαρρυντικά είναι, ωστόσο, τα νέα αναφορικά με την πρόθεση διατήρησης του προσωπικού τους τους πρώτους δυο μήνες του 2024, καθώς το 76% προγραμματίζει να κρατήσει τους εργαζόμενους του, το 14% να προσλάβει νέους και μόλις το 10% σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις.

«Τεχνητή Νοημοσύνη στο Επιχειρείν»

Οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, προσφέροντας τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες τους, ενσωματώνοντας νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στις δραστηριότητες τους, υπογράμμισαν οι εισηγητές στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Επιχειρείν», που οργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την υποστήριξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας,

Η εκδήλωση εστίασε στις πλέον σύγχρονες τάσεις στο χώρο της ΑΙ, με παραδείγματα και case study βελτίωσης της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας μέσα από καθημερινή αξιοποίηση συγκεκριμένων εργαλείων, καθώς και τη σχέση ψηφιακών δεξιοτήτων και κατάρτισης.

Ένας χρόνος MonAsty, Autograph Collection

MONASTY-HOTEL.jpg?mtime=20231228152243#asset:453873

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γιόρτασε το πολυτελές ξενοδοχείο MonAsty Thessaloniki, Autograph Collection, το πρώτο branded ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με ένα μεγάλο party και εκατοντάδες καλεσμένους. Οι Χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Μηχανικής Περιβάλλοντος ΑΕ» (ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου) Σπύρος Κολοβό, το Διευθύνοντα Σύμβουλος της «SWOT Hospitality» (που έχει τη διαχείριση του ξενοδοχείου σε συνεργασία με το κολοσσό στο χώρο της φιλοξενίας, Marriott International) Πάνο Κωνσταντινίδη, και το Διευθυντή του ξενοδοχείου Σάκη Πανταζή.

Το MonAsty, Autograph Collection βρίσκεται σε προνομιακή θέση δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους, Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και το interiordesign στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους συνδυάζουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικού κέντρου της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με την κομψότητα και ζωντάνια του παρόντος. Στους χώρους εστίασης περιλαμβάνεται τo εστιατόριο Botargo με πιάτα υψηλής γαστρονομίας, το all-day gastrobar Samite Lounge στο ισόγειο του ξενοδοχείου και το bar στο roof garden.

Η ιδιοκτήτρια Εταιρεία, Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε., κατασκευαστική επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 1993.και δραστηριοποιείται στη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση έργων υποδομής του δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών projects. Τα τελευταία τρία χρόνια επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τουριστικό τομέα.

Το ΚΤΙΡΙΟ/forthess «Για μια Καλύτερη Θεσσαλονίκη»

Διαχρονικά προβλήματα της Θεσσαλονικης τέθηκαν, επιτέλους, στο τραπέζι με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό σε εκδήλωση με θέμα: Συζήτηση για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη” που οργάνωσε σε κεντρικό Ξενοδοχείο η εταιρεία ΚΤΙΡΙΟ, με αφορμή την παρουσίαση του 1ου τεύχους του περιοδικού «ΚΤΙΡΙΟ/ForThess» και του ομώνυμου site www.forthess.gr. Σκοπός, η κινητοποίηση για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της πόλης.

Οι τομείς αιχμής που αναλύθηκαν ήταν:

  • Η οικονομική αποδυνάμωση της πόλης, με το σύνηθες φαινόμενο, επιχειρήσεις να μετακινούν την έδρα τους στην πρωτεύουσα για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
  • Οι προβληματισμοί για τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της.
  • Το εκλογικό και πολιτικό σύστημα που ωθεί τους εκπροσώπους της πόλης, στο πλαίσιο της επανεκλογής τους, να στρέφουν το ενδιαφέρον τους για τις διευκολύνσεις των πολιτών, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητές τους για το όφελος της πόλης
  • Η Ανάπλαση της Δ.Ε.Θ. που θα είναι ένας ισχυρός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης.
  • Η επέκταση του Παραλιακού Μετώπου μέχρι το Αεροδρόμιο και το Καλοχώρι. Ένα εμβληματικό έργο που θα προσελκύσει εγχώριες και διεθνείς ιδιωτικές επενδύσεις, προσδίδοντας στην πόλη ευρεία διεθνή αναγνώριση.
  • Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και οι προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα περιβαλλοντικών μελετών, που καθυστερούν την υλοποίηση της 6ης προβλήτας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης,ενώ το συντονισμό είχε ο εκδότης - πολιτικός μηχανικός Πέτρος Παπαϊωάννου και την παρουσίαση η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα. Ομιλητές ήταν οι καθηγητές Γιώργος Πενέλης και Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο Υφ. Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος, ο επιχειρηματίας Στέφανος Τζιρίτης, ο Γεν. Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Ν. Τζόλλας, ο Πρόεδρος Δ.Ε.Θ. – HELEXPO Α.Ε Αναστάσιος Τζήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α,.Ε. Κωνσταντίνος Κουτσούκος και το Μέλος Δ.Σ. του Ο.Λ.Θ. Ειρήνη Χάδιαρη.

Α. Σδούκου: Το 50% της Ενέργειας των ΑΠΕ από τη Β, Ελλάδα

Ως μια ενεργειακή γέφυρα με την υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτήρισε την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο Συνέδριο της voria.gr στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η ενέργεια και τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας».

«Στον ελληνικό Βορρά λειτουργούν, ήδη, πάνω από 7000 σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος 3,5 γιγαβάτ, που αντιστοιχούν στο 30% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Για να πιάσουμε τον εθνικό στόχο (για τις ΑΠΕ), η μισή ισχύς αναμένεται να προέρχεται από σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως είναι σίγουρο ότι η Βόρεια Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένο ενεργειακό τοπίο τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά ανέφερε τα Γεωθερμικά πεδία, την απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας, το γεωπολιτικό στάτους που προσδίδει στην περιοχή και συνολικά στην Ελλάδα το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοβουλγαρικό Αγωγό στην Κομοτηνή, αλλά και τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αναφέρθηκε, δε, και στο πανευρωπαϊκό -όπως είπε- πρόβλημα των ηλεκτρικών δικτύων να «σηκώσουν» την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

«Και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει τέτοιο ζήτημα (...) κι αν έχουμε 450 υποσταθμούς (στη χώρα), οι περίπου 150 έχουν πρόβλημα κορεσμού» είπε, εξηγώντας ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση που υπάρχει την τελευταία πενταετία στους σταθμούς ΑΠΕ που συνδέονται με το δίκτυο και στη μεγάλη επενδυτική όρεξη στον κλάδο. Παρόλα αυτά, υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την εγκατεστημένη ισχύ, τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ (όπου από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 3 γιγαβάτ «και άλλα τόσα εκτιμούμε ότι θα συνδεθούν μέχρι το 2025»), όσο και στον ΑΔΜΗΕ.

Στο ίδιο Συνέδριο ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Υφ. Υποδομών Νίκος Ταχιάος, η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΠΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο Γραμματέας Υποδομών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαρηγιάννης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κ.α.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr