NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Ιανουάριος 2024

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Ιανουάριος 2024

Σε χρυσή επενδυτική ευκαιρία για real estate εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη, όπως αποδεικνύεται από τις αυξημένες αγοραπωλησίες των δύο τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στο Κέντρο και στη δυτική πλευρά. Οικιστικά συγκροτήματα, κτίρια γραφείων, ανακαινίσεις πρώην βιοτεχνικών κτιρίων και πολλά νέα ξενοδοχεια με επενδυτές κυρίως ισραηλινους, αλλά και έλληνες, έχουν εκτοξεύσει την οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη.

Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.

Στα πρόσφατα δρώμενα, οι επισημάνσεις του ΒΕΘ για το ιδιωτικό επιχειρηματικό χρέος, οι προτάσεις της 'Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για την τουριστική αναβάθμιση της πόλης, η συνεχιζόμενη μείωση των ελληνικών εξαγωγών, η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του Μετρό, η Κλιματική Αλλαγή και η αντιμετώπιση της από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η δημοπράτηση για την πολύπαθη Πλατεία Ελευθερίας.

Συνεργασία Ξενοδόχων και Δήμου για την τουριστική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης

«Η Θεσσαλονίκη είχε πέρυσι μια καλή χρονιά για τα δεδομένα της και το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος. Αυτό που απαιτείται και το επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, είναι ένα σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης που θα φέρει την καθαριότητα σε ανεκτό επίπεδο, θα περιορίσει την ηχορύπανση τις νυχτερινές ώρες, θα προσθέσει όσες περισσότερες θέσεις στάθμευσης γίνεται και θα αστυνομεύσει συγκεκριμένους κρίσιμους για τη διέλευση και την ασφάλεια των επισκεπτών χώρους που σήμερα δεν ελέγχονται», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικη πίτας της ΕΞΘ.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μανδρίνος τόνισε ότι «Αυτή τη φορά έχουμε πετύχει την πραγματική εικόνα της πόλης να την δίνουν τα νούμερα και όχι οι φωτογραφίες. Η παρέμβαση μας πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές με συγκριτικά στοιχεία απέναντι στο «βούλιαξε η πόλη», έκανε αίσθηση. Το άνοιγμα της ψαλίδας με την Αθήνα έγινε διακριτό…»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανδρινός είχε κάνει ηχηρή παρέμβαση πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά του τέως Δημάρχου κ. Ζέρβα, αναφορικά με τα προβλήματα της πόλης, τα σκουπίδια, τη σταθμευση κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανακοίνωσε τη δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, η οποία σκοπό θα έχει να προσδιορίσει την τουριστική ταυτότητα της πόλης

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΘ κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας επεσήμανε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο τουρισμός της πόλης είναι η ποιοτική αλλαγή του. «Έως τώρα η Θεσσαλονίκη στηρίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό, όμως η περιοχή πρέπει να εκμεταλλευτεί επιτέλους το πολύ καλό αεροδρόμιο της για να προσελκύσει και αγορές με σαφώς υψηλότερο εισόδημα από αυτές των Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Τορνιβούκας

Πρόεδρος ΒΕΘ: Μείζον πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος για την επιχειρηματικότητα

«Είναι η ώρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις να τολμήσουν το μεγάλο άλμα μπροστά, για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εορταστικό δείπνο του Επιμελητηρίου για την έλευση της νέας χρονιάς.

VETH-Kapnopolis.jpg?mtime=20240122184759#asset:457236

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει στις αξιόπιστες, υγιείς και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης, εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας και αισθητά βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις». Ωστόσο, όπως είπε «μέσα σε αυτό το σημαντικά βελτιωμένο περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων. Μία από τις σοβαρότερες, που επηρεάζει το παρόν, αλλά και το μέλλον της επιχειρηματικότητας, είναι αναμφισβήτητα το μείζον πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να απαλλαγούμε από έναν βραχνά που αποτελεί εμπόδιο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας».

Στην ολική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, κεντρικός ομιλητής στο δείπνο που παρέθεσε το ΒΕΘ. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός: «καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αξιόπιστες, υγιείς και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης και η ανάπτυξη αποκτά βιώσιμα χαρακτηριστικά, στηριζόμενη στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις αυξημένες χρηματοδοτικές ροές, το 2024 διαθέτει όλα τα εφόδια να είναι έτος προόδου. Μια ακόμα χρονιά με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα».

«Το τρένο της παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν έχει συμπεριλάβει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος υπογραμμίζοντας πως ευνοημένοι από την ανάπτυξη είναι μόνο οι τράπεζες, τα διυλιστήρια και ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι. Μάλιστα ο κ. Φάμελλος είπε ότι οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης απουσιάζουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ενταχθεί μόνο εταιρείες μεγάλων ομίλων.

Το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κυανίδης, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε πως το βασικό πρόβλημα για τις ΜμΕ, είναι το κόστος χρήματος που φθάνει στο 8%-8,5%. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρόσθεσε ο κ. Κυανίδης, μπήκαν 178 μεγάλες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται με 2,78 δισ ευρώ, με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο ως και μόλις 2%.

Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος, ο οποίος τόνισε ότι το θετικό ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών το 2023, αποδεικνύει την αναπτυξιακή τροχιά, στην οποία έχει μπει η χώρα.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν η εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Καλλιόπη Ευαγγελίδου, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο νέος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για την Επιχειρηματικότητα και Εξυπηρέτηση Πολιτών, Παντελής Καζαντζίδης

ΣΕΒΕ: Μείωση των ελληνικών εξαγωγών στο 11μηνο

Μειωμένες ήταν οι ελληνικές εξαγωγές και τον Νοέμβριο του 2023 με τις επιδόσεις τους στο 11μηνο να είναι μειωμένες κατά 7,5% συγκριτικά με το 2022, αλλά να ξεπερνάνε τα 47 δισ., η οποία συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία τους.

Η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων των τροφίμων, λιπών και ελαίων, και ποτών και καπνών αντιστάθμισε μερικώς την υποχώρηση των επιδόσεων σημαντικών κλάδων όπως τα βιομηχανικά. Συνολικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, η αξία των εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2023 ανήλθε σε €4.292,2 εκατ. έναντι €4.887,8 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 12,2%, δηλαδή €595,6 εκατ. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε €6.953,1 εκατ. και το εμπορικό έλλειμμα σε €2.660,9 εκατ., καταγράφοντας μείωση κατά 19,3% (δηλαδή €1.663,9 εκατ.) και 28,6% (δηλαδή €1.068,3 εκατ.) αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2023, η αξία των συνολικών εξαγωγών ανήλθε σε €47.195,7 εκατ., μειωμένη κατά €3.840,3 εκατ. (δηλαδή 7,5%) συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (€51.036,0 εκατ.). Η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά €11.232,0 εκατ. (δηλαδή 12,9%) και από €86.888,8 εκατ. πέρυσι ανήλθε σε €75.656,8 εκατ. φέτος, ενώ το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 20,6% (δηλαδή €7.391,7 εκατ.) και διαμορφώθηκε σε €28.461,1 εκατ.

ΜΕΤΡΟ: Στην τελική ευθεία

Απελευθερώνονται πλήρως μέχρι αρχές Φεβρουαρίου όλες οι οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, με πρώτη την Εγνατία, από τα εργοταξια του Μετρό, ενώ ολοκληρώνονται οι επιφανειακές εργασίες στο σύνολό τους και το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία,

Αυτό το διάστημα υλοποιούνται εργασίες σε διάφορους σταθμούς της βασικής γραμμής από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν στους σταθμούς μέχρι την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών, ενώ ειδικά για τον σταθμό της Βενιζέλου θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Οι αρχαιότητες έχουν επιστρέψει στο σύνολό τους (όσες θα εκτίθενται στον σταθμό – μουσείο), οπότε οι εργασίες θα συνεχιστούν υπογείως για τη διαμόρφωση της τελικής εικόνας του σταθμού.

Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, τα οποία εγκαθίστανται σε καθέναν από τους σταθμούς. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης τους θεωρείται κρίσιμη για να γίνουν πιο ουσιαστικές δοκιμές από την εταιρία συντήρησης και λειτουργίας του μετρό, γι' αυτό και αυτή την περίοδο έχει πέσει μεγάλο βάρος της προσπάθειας σε αυτό ακριβώς το μέτωπο.

Παράλληλα, τρέχουν οι δοκιμές στο όλο σύστημα του Μετρό, διαδικασία που θα γίνεται μέχρι την τελευταία ημέρα παράδοσης του σε εμπορική λειτουργία, με το χρονοδιάγραμμα να μην έχει αλλάξει για έναρξη των δρομολογίων με επιβάτες - που υπολογίζεται περίπου το Νοέμβριο.

Δημοπρατείται (επιτέλους) το Πάρκο της Πλατείας Ελευθερίας

Ξεκινούν, μετά από καθυστέρηση ετών, οι διαδικασίες της δημοπρατησης του έργου μετατροπής της Πλατείας Ελευθερίας Πάρκου Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη διοίκηση του νέου Δημάρχου Θεσσαλονικης Στέλιου Αγγελούδη Η μελέτη του έργου που ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού παραμένει ως έχει, αλλά με πολύ υψηλότερο κόστος - που υπολογίζεται σε περίπου 30% - και αναμένεται να φτασει τα 7 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο». Σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να υπάρξει ανάδοχος και μέσα στο 2024.

Plateia-Eleytherias.jpg?mtime=20240122185704#asset:457238

Η Πλατεία Ελευθερίας αποτελεί έναν τόπο μαρτυρίου για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι ο χώρος όπου τον Ιούλιο του 1942 διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν όλοι οι άνδρες, ηλικίας από 18 έως 45 ετών. Το ηλιακό ρολόι και η δημόσια υπαίθρια οθόνη, η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους και τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα είναι μεταξύ των στοιχείων που συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας στην Πλατεία Ελευθερίας, ενώ σχεδιάζεται να αποτελέσει και τόπο μνήμης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο τοποθετήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας προς τιμήν των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, σήμερα στην ουσία παραμένει αθέατο. Στο πλαίσιο της ανάπλασης το μνημείο θα μεταφερθεί σε νέα περίοπτη θέση.

Η Πλατεία Ελευθερίας καλύπτει επιφάνεια επτά στρεμμάτων, ενώ η συνολική έκταση του χώρου που περιβάλλεται από τις προσόψεις των κτηρίων γύρω από την πλατεία είναι 11,4 στρέμματα.

Στη νέα Πλατεία Ελευθερίας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί θα κυριαρχούν το πράσινο και τα ψηλά δέντρα, όπως προβλέπεται και από τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι μελετητές για τη βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κλιματική Αλλαγή: Ημερίδα από τη ΒΕΡΓΙΝΑ TV

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστα στις σύγχρονες προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής –Πολιτική Προστασία και Ενεργειακά ζητήματα ήταν το θέμα Ημερίδας που οργανωσε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» η Βεργίνα Τηλεοραση με προσκεκλημένους 7 Υπουργούς και Υφυπουργούς, βουλευτές , Περιφερειάρχες, Ακαδημαικούς και παράγοντες της Τ.Α.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ενώ Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και οι Υφυπουργοί:Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

Από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν αυτή του Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα, με θέμα «Επιχειρησιακός σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας σε περίοδο εξελισσόμενης Κλιματικής Κρίσης στους ΟΤΑ».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr