NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Γ. Σκρέτας: Η ERC PoC (Proof of Concept) χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τις κλινικές μελέτες της ResQ Biotech ​​​​​

Γ. Σκρέτας: Η ERC PoC (Proof of Concept) χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τις κλινικές μελέτες της ResQ Biotech ​​​​​

Επιχορήγηση ERC Proof of Concept από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έλαβε η εταιρεία βιοτεχνολογίας ​ResQ Biotech και γίνεται η είναι η πρώτη μέχρι σήμερα ελληνική εταιρεία που αποσπά “επιχορήγηση απόδειξης ιδέας” από το ΕΕΕ.​​​

Η εταιρεία εφαρμόζει καινοτόμες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανακάλυψη και την προκλινική ανάπτυξη φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από την προβληματική αναδίπλωση και που περιλαμβάνουν ένα πλήθος παθογόνων καταστάσεων επηρεάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως (όπως είναι η νόσος Alzheimer, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, η κυστική ίνωση, η συστημική αμυλοείδωση κ.ά

Όπως εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος και Επιστημονικός Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Σκρέτας, τα μόρια-δυνητικά φάρμακα της ResQ Biotech βασίζονται σε τροποποιημένα βακτήρια που λειτουργούν ως μια αυτόνομη και υψηλής απόδοσης πλατφόρμα ανακάλυψης ενώσεων-‘οδηγών’ με εν δυνάμει θεραπευτικές ιδιότητες εναντίον ασθενειών προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών.

Ο Γιώργος Σκρέτας σπούδασε χημικός μηχανικός, έκανε μεταπτυχιακό στη Βιολογική και Χημική Μηχανική (Chemical and Biological Engineering) στο Princeton (ΗΠΑ) και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν (ΗΠΑ).

Ερευνητική Αριστεία που ξεκίνησε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η έρευνά του στην Ελλάδα ξεκίνησε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το 2009.

Η ResQ Biotech είναι σήμερα μια εταιρεία-τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) που ιδρύθηκε το 2019 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και αποτελεί την πρώτη ελληνική μέχρι στιγμής εταιρεία που λαμβάνει ERC Proof of Concept Grant (ERC PoC – «επιχορηγήσεις απόδειξης ιδέας») από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC).

To ERC PoC συνοδεύεται από χρηματοδότηση αξίας 150.000 ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στις καινοτομίες που απορρέουν από τις επενδύσεις της ΕΕ στην έρευνα αιχμής να φτάσουν γρηγορότερα στην κοινωνία και την αγορά. Το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα υποστηρίζει πρωτοποριακές ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε πραγματική καινοτομία, προωθώντας την μετάφραση της καινοτομίας αυτής σε πολύτιμα προϊόντα και υπηρεσίες για τους πολίτες.

Οι χρηματοδοτήσεις από το ERC αποτελούν την υψίστου κύρους επιχορήγηση για έρευνα και ανάπτυξη που απονέμονται στην Ευρώπη. Οι συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις καινοτομίας ERC PoC που συνολικά έχουν φτάσει τα 36 εκατομμύρια ευρώ ενισχύουν ερευνητές σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την καινοτομία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας διαθέτει τους πιο αυστηρούς μηχανισμούς αξιολόγησης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας ResQBiotech Δρ Γιώργος Σκρέτας.

Η ERC PoC (Proof of Concept) χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τη ResQ Biotech στη μελέτη και αποτίμηση των μορίων που έχει ανακαλύψει και αναπτύσσει ως δυνητικά φάρμακα για τη νευροεκφυλιστική νόσο πλάγια μυατροφική σκλήρυνση σε μοντέλα ποντικού που προσομοιάζουν την ανθρώπινη ασθένεια, ώστε να επιλέξει τα πλέον αποτελεσματικά για περαιτέρω ανάπτυξη και να ξεκινήσει η προετοιμασία για χορήγηση -σε πειραματικό επίπεδο- σε ασθενείς στο πλαίσιο κλινικών μελετών στο προσεχές μέλλον. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των κλινικών μελετών και σε ασθενείς θα περάσουν 8-10 χρόνια.

Το 2020, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature επέλεξε τη ResQ Biotech ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές εταιρείες-τεχνοβλαστούς από όλον τον κόσμο στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας “The Spinoff Prize 2020”. Επιπλέον, η ResQ Biotech ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού καινοτόμου επιχειρηματικότητας MIT Enterprise Forum Greece 2020 και MIT Global Startup Workshop 2023.

Στη συγκεκριμένα εταιρεία όπως έγινε γνωστό τον Δεκέμβριο του 2023 επέλεξε να επενδύσει και ο συνιδρυτής της Google Maps Λαρς Ράσμουσεν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr