NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Manager του Μήνα
ανάγνωση

Σταύρος Μποζίκας: Η σημαντικότητα της ευθυγράμμισης του στυλ Management

Σταύρος Μποζίκας: Η σημαντικότητα της ευθυγράμμισης του στυλ Management

Διπλωματούχος κοινωνικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόννης, ο Σταύρος Μποζίκας ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα στον τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας ΝΙΚΗ Α.Ε. (Prisunic Μαρινόπουλος) νιώθοντας τυχερός που του δόθηκε αμέσως η δυνατότητα να ασχοληθεί με τον τομέα της Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης. «Αυτό που προσπαθούμε εμείς- οι άνθρωποι του HR – είναι να βγάλουμε από πάνω μας τα διαχειριστικά κομμάτια και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη ανθρώπων με δυνατότητες και στη Διοίκηση Απόδοσης. Ήμουν λοιπόν τυχερός…».  Κατέχοντας σημαντικές θέσεις τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια σε μεγάλες εταιρείες με τελείως διαφορετικά αντικείμενα δραστηριοποίησης (Mercedes Benz Hellas Α.Ε., Εγνατία Τράπεζα, TVX Hellas Α.Ε.- Μεταλλεία Χαλκιδικής, ΑΛΟΥΜΥΛ- Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε.), ο Σταύρος Μποζίκας, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Elbisco, μας παρουσιάζει τη διαρκή προσπάθεια της “ευθυγράμμισης” του στυλ management κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας του. 

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μποζίκα, κάθε Διευθυντής Διεύθυνσης πρέπει να διαθέτει  τη δυνατότητα να λειτουργεί ως HR, όταν διαχειρίζεται τους δικούς του ανθρώπους.  Όλα αυτά τα χρόνια, η “κοινωνία του HR”, φρόντισε να αναπτύξει και προσφέρει αρκετά εργαλεία στους managers για να πετύχουν τους στόχους τους. «Δεν θέλω να πω χρησιμοποιώντας τα συστήματα ότι θα δημιουργήσουμε τον “αυτόματο manager” αλλά αυτά προσφέρουν μια κατεύθυνση σε όλη την αλυσίδα αξίας του HR, δηλαδή  να προσελκύσεις τους κατάλληλους ανθρώπους (selection process), να τους αμείψεις με δίκαιο τρόπο (remuneration scheme), να θέσεις τους στόχους και να τους παρακολουθείς κάθε μέρα, να δίνεις feedback για την απόδοσή μας (performance management)… αυτό είναι ο manager. Υπάρχουν τόσα εργαλεία που ο ηγέτης ακολουθώντας τα μπορεί να κάνει τη σωστή εργασία αποτελεσματικά».  Φυσικά και ο χαρακτήρας του manager παίζει ρόλο σε όλα αυτά, αλλά πόσο ελεύθερο μπορείς να τον αφήσεις όταν πρόκειται για μία επιχείρηση; «Γι’ αυτό υπάρχουν τα συστήματα. Οδηγούν στην ευθυγράμμιση, δηλαδή στη δίκαιη μεταχείριση από όλους, προς όλους- για όλους»!

Ένα πραγματικά ειλικρινές feedback είναι το κανάλι προς την επίτευξη των στόχων. Χτίζεται ένα ανοιχτό και έμπιστο περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι  γνωρίζουν καθημερινά που κινούνται όσον αφορά τους στόχους τους, σε ποια σημεία είναι δυνατοί και που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ώστε να τους δοθούν την κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα εργαλεία (εκπαίδευση, μηχανήματα, κ.α.). Με την επίτευξη των στόχων, ένας μέρος της παρακίνησης είναι να αναγνωρίζουμε την προσπάθειά και τα αποτελέσματά μας, καθώς ο σεβασμός στον άνθρωπο χρωματίζει έντονα όλη αυτή τη διαδικασία. «Χρησιμοποιούμε συστήματα ώστε να έχουμε μια ομοιομορφία. Διότι υπάρχει μία κεντρική έννοια που συνεχώς αναζητούμε για τους ανθρώπους που λέγεται “δίκαιο”. Κάθε άνθρωπος στην εταιρεία χρειάζεται να απολαμβάνει την αίσθηση του δικαίου εκ μέρους της Διοίκησης.  Όταν το αισθάνεται, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του».  Αλλά τι γίνεται όταν τα πράγματα δεν ακολουθούν την συγκεκριμένη πορεία τους; Όταν η επίδοση κάποιου συνεργάτη δεν είναι ικανοποιητική; Φυσικά όταν υπάρχει το καθημερινό feedback, είναι πιο εύκολο να γίνει αντιληπτή η χαμηλή επίδοση από τον ενδιαφερόμενο. Εάν πρόκειται για θέματα που δεν άπτονται των κυρίων κριτηρίων απόδοσης της εταιρίας (core competencies), η εταιρεία δίνει μία ακόμη ευκαιρία μετακινώντας τον σε άλλο τμήμα. «Έχουμε δει ανθρώπους που κάτω από μία Διοίκηση δεν τα καταφέρνουν και κάτω από άλλη απλά θριαμβεύουν».

Μία άλλη πλευρά του manager είναι να προετοιμάζει τη διαδοχή του. Μέχρι στιγμής στην καριέρα του ο Σταύρος Μποζίκας έχει καταρτίσει επαγγελματίες που σήμερα κατέχουν θέση Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού. «Σε όλες τις περιπτώσεις το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και της πίστης ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά..». Ποια μπορεί να είναι η τέχνη του manager σήμερα; «Σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουμε πέντε διαφορετικές γενιές ανθρώπων μέσα στις επιχειρήσεις. Η τέχνη που χρειάζεται να διαθέτει ο ηγέτης  σήμερα είναι να μπορέσει να προσαρμόσει το στυλ διοίκησής του, ώστε να συναντήσει τις ανάγκες της κάθε γενιάς για να πετύχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητά της».

Διαβάστε τι έχουν πει για τον ίδιο συνάδελφοι/συνεργάτες του:

«Βρίσκομαι στην εταιρεία από τα 25 μου και έχουμε 10 χρόνια συνεργασίας με τον Σταύρο Μποζίκα. Βοηθάει πάρα πολύ με ομαδικό πνεύμα τόσο πάνω σε daily tasks όσο και σε μακροπρόθεσμα πρότζεκτ. Βοηθάει τα αναπτυσσόμενα στελέχη να αποκτήσουν κριτική σκέψη και ηγετική φυσιογνωμία. Μπορεί να σταθεί ως ένας πραγματικός μέντορας. Κάπως έτσι έχει βοηθήσει και εμένα.»

Βασίλειος Κουτρουμπίνας, Τεχνικός Διευθυντής της Elbisco.

Ο Σταύρος έχει βαθιά εμπειρία και γνώση από operations και ως εκ τούτου οι HR (και όχι μόνο) παρεμβάσεις του προσθέτουν καθοριστικής σημασίας αξία σε όλο το μήκος και πλάτος ενός Οργανισμού. Η στρατηγικές του δε, προκύπτουν μέσα από την ενεργοποίηση των εσωτερικευμένων δυναμικών του καθένα, που εξωτερικεύονται μέσω του ομαδικού πνεύματος και πρακτικής που ο ίδιος προάγει. 

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι  προτεραιότητα μέγιστης επενδυτικής αξίας για τον Σταύρο, ο οποίος με ακέραιες πρακτικές, μεθόδους και συστήματα καλλιεργεί το σήμερα και χτίζει το αύριο. 

Ο Σταύρος είναι ένας από τους πολύ λίγους ικανούς HR Directors στην Ελλάδα.

Δημήτρης Μποστάνης, "Supply Chain & Management  Executive" (ex- CSCO of Frigoglass, SC Director of Ionia/Titan, SC Director of Alumil)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr