NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Άδ. Γεωργιάδης: Αυτή την εβδομάδα η προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών

Άδ. Γεωργιάδης: Αυτή την εβδομάδα η προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών
12_02_2024 | 13:38 12_02_2024 | 13:41
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση, Υγεία

Για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας όπως το πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία, για τις ελλείψεις ιατρών, αλλά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο ΕΣΥ, έξι χιλιάδων ιατρών και τεσσάρων χιλιάδων νοσηλευτών, κάνοντάς το «το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του».

Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται μετά το ζήτημα της διακοπής ή μη των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, για το οποίο ο Υπουργός, επισήμανε ότι δόθηκε λύση αμέσως, ενώ περιέγραψε ποια είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

«Βγαίνουν την Πέμπτη οι γιατροί οκτώ το βράδυ και ανακοινώνουν ότι από Δευτέρα θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Εγώ το μαθαίνω ευρισκόμενος στον αέρα, στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου. Δήλωσα αμέσως, αποκλείεται να συμβεί αυτό, αύριο θα λύσω αυτό το θέμα. Και την άλλη μέρα λύθηκε το θέμα της μετακίνησης των αναισθησιολόγων, που είναι γνωστό. Άρχισε μετά μια νέα γκρίνια, αυτή η λύση που βρήκε ο Γεωργιάδης είναι εμβαλωματική. Υπάρχει τρόπος να γίνει πρόσληψη αυτόματα σε τρεις ώρες;» ανέφερε αρχικά, ενώ ερωτηθείς γιατί δόθηκε λύση αφού είχαν βγει πρώτα οι γιατροί να πουν «σταματάμε τα χειρουργεία» απάντησε «Κακώς βγήκαν. Διότι η κατάσταση με το έλλειμμα αναισθησιολόγων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα. Είναι σχετικά καλή μπορώ να σας πω. Αν με την ίδια λογική όλες οι κλινικές του ΕΣΥ σταματούσαν να δουλεύουν, δεν θα είχαμε κανένα νοσοκομείο».

Προσέθεσε μάλιστα πως το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει στο οργανόγραμμά του έντεκα θέσεις αναισθησιολόγων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχει 29 θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν οκτώ.

«Όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχουμε μια γενική συναίσθηση των πραγμάτων. Ξέρετε ότι εγώ ως Υπουργός απολύτως δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την ΕΕ και αυτή η όξυνση δυναμώνει και την δική μας πίεση» συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ακόμα πως «οι ελλείψεις των γιατρών δεν είναι οριζόντιες. Άλλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη, άλλη έλλειψη στην Αθήνα, άλλη έλλειψη στην Κρήτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου ελλείψεις. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν και πληθώρα. Δεν είναι όμοια η κατανομή».

Αναφερόμενος στο πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία είπε: «Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν μπορούν και θέλουν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία επ' αμοιβή. Η βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων να παραμένει στον μέσο όρο που ήταν και πριν».

«Δίνουμε έναν ακόμα βαθμό ελευθερίας στους συμπολίτες μας. Εάν κάποιος θέλει να χειρουργηθεί και να πληρώσει από την τσέπη του, του δίνουμε και μία επιπλέον επιλογή πλην του να πάει σε μια ιδιωτική κλινική ή να δώσει "φακελάκι". Του δίνουμε μία επιπλέον επιλογή που είναι φτηνότερη της ιδιωτικής κλινικής και νόμιμη».

Αναφερόμενος στο πώς θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία σημείωσε ότι: «Ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει την συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το 100% της αμοιβής που δημιουργείται από το 30% του ασθενούς και από το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσοι συμμετέχουν στη χειρουργική ομάδα».

Για το πώς λειτουργεί η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων ανέφερε ότι: «Η εντολή που έχω δώσει είναι όχι μόνο να ξέρουμε εμείς πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, αλλά να τα κάνουμε δημοσίως γνωστά ανά νοσοκομείο και ανά κλινική. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την εξέλιξη στην κλινική που περιμένει να χειρουργηθεί και αν βλέπει να του παίρνουν τη σειρά να μπορεί να ρωτάει τον λόγο».

«Ένας από τους στόχους που πρέπει οι διοικητές να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μη δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα, λοιπόν, αν βλέπω ότι στο τάδε νοσοκομείο οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι 3, αυτός είναι λόγος για να αποπέμψουμε τη διοίκηση».

Μιλώντας για το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία είπε ότι «Δέχομαι απολύτως ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η όξυνση δυναμώνει και τη δική μας πίεση. Πολύ εύκολα μπορεί πια να βρει κάποιος δουλειά σε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη ή στον ιδιωτικό τομέα με πολλαπλάσια χρήματα».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε ότι «Δεν θέλω να μιλήσω με ελαφρότητα, διότι αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι για να είναι όλοι οι αγρότες της Ευρώπης στους δρόμους, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα εδώ. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς το κόστος παραγωγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός που πέντε χρόνια τώρα που κυβερνάει, είναι δίπλα στον αγροτικό κόσμο. Και τώρα θα βρεθεί λύση, δεν έχω αμφιβολία».

Τέλος για το τραγούδι του Πάνου Βλάχου είπε ότι «Πάντα θλίβομαι όταν άνθρωποι ταλαντούχοι στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης κάνουν κάτι τόσο άσχημο. Όταν λες «να δω στο σάκο τον Άδωνι και τον Πορτοσάλτε», δηλαδή στο νεκρόσακο, είναι σαν να λες «θέλω να τους δω πεθαμένους, να τους σκοτώνουν». Αυτό όπως και να το δεις ούτε καλλιτεχνική αδεία λέγεται, ούτε χιούμορ λέγεται, ούτε τίποτα. Από την αντίδραση του κυρίου Βλάχου πιστεύω ότι συνειδητοποίησε, έστω και εν μέρει, ότι αυτό που έκανε ήταν πάρα πολύ χοντρό».

με πληροφορίες από ertnews.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr