NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Αγορές
ανάγνωση

ΙΟΒΕ: Βιομηχανία και κατασκευές έδωσαν ώθηση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

ΙΟΒΕ: Βιομηχανία και κατασκευές έδωσαν ώθηση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

Θετικό είναι το πρόσημο για το οικονομικό κλίμα στην χώρα και τον μήνα Ιανουάριο ελέω ενίσχυσης των προσδοκιών από βιομηχανία και κατασκευές - Μικρή υποχώρηση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, η ανεργία υποχώρησε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2023 στο 8,9% από 12,4% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σε επιμέρους σημαντικά στοιχεία:

  • Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 101 μονάδες τον Ιανουάριο, από 94,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (107,4 μον.).
  • Άνοδος για τη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Αύξηση 5,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης ανόδου 1,1% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 4,9% (y-o-y).
  • Νέα εξασθένιση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 15,7% τον Νοέμβριο του 2023 (y-o-y). Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,7 δισεκ., από €4,1 δισεκ. ένα έτος πριν.

Όπως εξηγεί επίσης ο ΙΟΒΕ σε ειδική μελέτη «Κυκλική Οικονομία: Ευκαιρίες και επιδράσεις στην ελληνική οικονομία»:

Η μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό υπόδειγμα παραγωγής δημιουργεί επιχειρηματικές και οικονομικές ευκαιρίες με σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Επίσης, η υλοποίηση των επενδύσεων σε υποδομές κυκλικής οικονομίας που προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός δύναται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά €1,1 δισεκ., με επιπλέον 37 χιλ. θέσεις εργασίας ως το 2030.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr