NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Βιομηχανία: 10 επείγουσες δράσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Βιομηχανία: 10 επείγουσες δράσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Η Διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της βιομηχανίας προς την Ευρώπη και το μετασχηματισμό της και περιγράφει τις επείγουσες ανάγκες της βιομηχανίας για να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική, ανθεκτική και βιώσιμη εν όψει των δεινών οικονομικών συνθηκών.

Οι 73 επικεφαλής βιομηχανιών από 20 βιομηχανικούς κλάδους παρουσίασαν την «Διακήρυξη της Αμβέρσας» στο Βέλγο πρωθυπουργό Alexander De Croo και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Η Διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της βιομηχανίας προς την Ευρώπη και το μετασχηματισμό της και περιγράφει τις επείγουσες ανάγκες της βιομηχανίας για να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική , ανθεκτική και βιώσιμη εν όψει των δεινών οικονομικών συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της BASF στην Αμβέρσα, ηγέτες από βασικούς κλάδους της βιομηχανίας, που εκπροσωπούν 7,8 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη, ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκπροσώπους Συνδέσμων και Ευρωπαίους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές ανησυχίες σχετικά με το βιομηχανικό τοπίο της Ευρώπης. Η «Διακήρυξη της Αμβέρσας», που υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, τονίζει την κρίσιμη σημασία της σαφήνειας, της προβλεψιμότητας και της εμπιστοσύνης στη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης.

«Οι βασικές βιομηχανίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ιστορικές προκλήσεις: η ζήτηση μειώνεται, οι επενδύσεις στην ήπειρο καθυστερούν, η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά και εργοστάσια απειλούνται με κλείσιμο. Θέλουμε να οδηγήσουμε τον μετασχηματισμό των εταιρειών μας. Για αυτό, χρειαζόμαστε επειγόντως αποφασιστική δράση για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Η “Διακήρυξη της Αμβέρσας” σκιαγραφεί μια πορεία προς τα εμπρός. Τοποθετώντας την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία στη κορυφή της στρατηγικής ατζέντας της Ευρώπης, η ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για μια ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Πράσινη Συμφωνία λειτουργεί για όλους» τονίζει Martin Brudermüller, Πρόεδρος του CEFIC του ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χημικής Βιομηχανίας.

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, η Διακήρυξη περιγράφει 10 συγκεκριμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της Βιομηχανικής Συμφωνίας στην ευρύτερη στρατηγική ατζέντα, τον εξ ορθολογισμό της νομοθεσίας και την απλούστευση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Καλεί να μετατραπεί η Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή άφθονης και οικονομικά προσιτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω στρατηγικών συνεργασιών και στιβαρών υποδομών, παράλληλα με την ισχυρότερη υποστήριξη στην εκτέλεση των έργων στην ΕΕ. Τονίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια των πρώτων υλών, να ενισχυθεί η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα και να ευδοκιμήσει η καινοτομία. Η ενιαία αγορά της Ευρώπης επισημαίνεται επίσης ως πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναζωογονηθεί, μαζί με την καθιέρωση ενός νέου πνεύματος νομοθέτησης που παρέχει κίνητρα για επενδύσεις και μια συνεκτική εσωτερική δομή για αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών.

Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη περιλαμβάνουν εκπροσώπους από διάφορους κλάδους, όπως χημικά, φαρμακευτικά προϊόντα, χαρτί, χάλυβας, εξόρυξη, αλουμίνιο, γυαλί, ψευδάργυρος, μέταλλα, υφάσματα, διυλιστήρια, τσιμέντο, ασβέστης, λιπάσματα, κεραμικά, βιομηχανικά αέρια και βιοτεχνολογία.

Η «Διακήρυξη της Αμβέρσας» αποτελεί μια επείγουσα έκκληση για αναζωογόνηση του βιομηχανικού τοπίου της Ευρώπης, ενισχύοντας τους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά τους εν μέσω μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συνθηκών. Υπογραμμίζει την προθυμία της βιομηχανίας να συμβάλει σε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Σηματοδοτεί μία συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και θέτει τις βάσεις για την επανεκκίνηση των βιομηχανικών επενδύσεων στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την έναρξη της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα 10 σημεία της Διακήρυξης επισκεφθείτε: https://cefic.org/

https://antwerp-declaration.eu...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr