NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Φεβρουάριος 2024

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Φεβρουάριος 2024

Σημαντικό γεγονός του μήνα το 32ο MONEY SHOW με ηχηρές υπουργικές και επιχειρηματικές παρουσίες, ενδιαφέρον το project για τον πρώτο Πλωτό Φωτοβολταϊκό Σταθμό κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, θετικός ο απολογισμός του 2023 για τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης, εκδήλωση του ΣΒΕ για την ισότητα των φύλων και ικανοποιητικές οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

32ο MONEY SHOW

Η καινοτομία, η βιώσιμη ανάπτυξη, τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, οι επιπτώσεις από την κατασκευή του Μετρό και του Flyover, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, η αγορά ακινήτων, τα προγράμματα ανάπτυξης των επιχειρήσεων κ.α., βρέθηκαν στο επίκεντρο του 32ου MONEY SHOW που πραγματοποιήθηκε στο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης με 131 εκδηλώσεις. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικοί φορείς συμμετείχαν στο πολύπλευρο αρθρωτό τριήμερο, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 10.000.

Το MONEY SHOW οργανώθηκε από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Organotecnica, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε Gala – Δείπνο με ομιλητές τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ εκ μέρους του Πρωθυπουργού, απηύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός

Από τα πιο ενδιαφέροντα έργα στον τομέα της Ενέργειας ο πρώτος στην Ελλάδα «Πιλοτικός Θαλάσσιος Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός» που θα κατασκευαστεί στο Θερμαϊκό κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Aεροδρομίου Θεσσαλονίκης και Περαίας και κοντά στο Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας THESS INTEC. Για τη χωροθέτηση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία γνωμοδότησης.

Ο Σταθμός, εγκατεστημένη ισχύος ενός MW, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε έκταση 16.800 τ.μ. σε περιοχή με βάθος 1μ. έως 4μ. από την εταιρεία «FARIA Renewables AE». Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει την επένδυση το σύστημα είναι αγκυροβολημένο στον βυθό και συνδέεται µε την ξηρά µε υποβρύχιο καλώδιο.

Το έργο περιλαμβάνει θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις. Στις θαλάσσιες περιλαμβάνονται 35 πλωτές επιφάνειες, 2100 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου, σύστημα αγκυρώσεων για την πρόσδεση των πλωτών διατάξεων στον πυθμένα, υποβρύχιο καλώδιο µήκους 126,60 μέτρων συνεχούς ρεύματος και τσιµεντόλιθοι αγκύρωσής του στον πυθμένα. Η πλωτή πλατφόρμα δημιουργεί μια υπερυψωμένη επιφάνεια μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν οικίσκο, ο οποίος θα περιέχει το µετατροπέα (inverter), το μετασχηματιστή, καθώς και τα συστήματα ελέγχου του σταθμού. Περιλαμβάνουν επίσης υπόγειο καλώδιο συνεχούς ρεύματος µήκους 20,92 μέτρων από την ακτή ως τον οικίσκο ελέγχου και 529,90 μέτρων υπόγειου καλωδίου από τον οικίσκο ελέγχου έως τον υφιστάμενο πυλώνα διασύνδεσης του µε το εναέριο δίκτυο του Διαχειριστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί κατασκευάζονται την τελευταία 20ετία σε διάφορα μέρη του κόσμου (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα) δεδομένων των πολλών πλεονεκτημάτων των κατασκευών αυτών (μη δέσμευση γεωργικής γης, βελτιωμένη απόδοση ενέργειας κ.α.).

Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: Άνοδος στις διανυκτερεύσεις και το 2023

Άνοδο της τάξης του 14,75% σε σύγκριση με το 2022, υπερδιπλασιασμό των Τούρκων επισκεπτών και αντίστοιχα μείωση των Ισραηλινών και των Ρώσων καταγράφουν, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για το 2023

Συγκεκριμένα οι διανυκτερεύσεις των Τούρκων επισκεπτών σημείωσαν αύξηση 116%, παρά την ταλαιπωρία που αυτοί αντιμετωπίζουν κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα λόγω των αναμονών στο απηρχαιωμένο τελωνείο των Κήπων.

Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις στις διανυκτερεύσεις από το Ισραήλ και τη Ρωσία, δύο μεγάλων αγορών για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, λόγω των συγκυριών που επικρατούν σε αυτές τις χώρες. Έτσι, συνεχίστηκε και την περσινή χρονιά η μείωση των επισκεπτών από τη Ρωσία, κατά 66,86% Αντίστοιχα, ενώ το 2023 οι επισκέπτες από το Ισραήλ παρουσίασαν οριακή μείωση (-0,52%) από το 2022 και πολύ μεγάλη μείωση (-32,46%) από το 2019, χρονιά ρεκόρ στις διανυκτερεύσεις της περιοχής από τη συγκεκριμένη εθνικότητα.

Οι Έλληνες συνέχισαν να κατέχουν την πρώτη θέση στην κατάταξη των εθνικοτήτων και για το 2023 (46,40%) σημειώνοντας αύξηση 11,21% σε σχέση με το 2022, ενώ οι υπόλοιπες εθνικότητες παρουσίασαν στην πλειοψηφία τους αύξηση σε σχέση με το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2023 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη 1.307.152 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών επισκεπτών.

ΣΒΕ: Η ισότητα των φύλων στην Ελλάδα

«Η Στρατηγική της Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, η Οδηγία για την Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια και η Οδηγία για την Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αποτελούν σημαντικά βήματα για μια Ευρώπη, όπου η ισότητα των φύλων σταδιακά εξελίσσεται σε πραγματικότητα. Έχουμε δει αξιέπαινη πρόοδο στην Ελλάδα, σε πολλούς Δείκτες Ισότητας των Φύλων. Ωστόσο, εξακολουθούν και υφίστανται προκλήσεις, κυρίως στην προώθηση της απασχόλησης των γυναικών. Οι συνεχείς προσπάθειες και μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας, Έλενα Ντάλι,ως κεντρική ομιλήτρια σε ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος με θέμα: «Προς μια Κοινωνία Ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα».

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και η Πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη. Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκε η θέση της σύγχρονης εργαζόμενης στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους αυτή μπορεί να στηριχθεί.

ΣΕΒΕ: Θετική η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών παρά τη γεωπολιτική αστάθεια

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2023 υποχώρησαν μεν στα €50,9 δισ., μειωμένες κατά 8,7% σε σχέση με το 2022, σημείωσαν, όμως, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση τους διαχρονικά, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την εξαγωγική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

«Οι εξαγωγές προϊόντων για το 2023 ανήλθαν σε €50.920,0 εκατ., που όμως διαχρονικά συνιστούν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία. Οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν για μία ακόμα φορά ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αστάθεια στις διεθνείς αγορές, κατάφεραν να πετύχουν μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά €7.744,9 εκατ.», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Συμεών Διαμαντίδης.

Το 2023 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα καθώς σημαντικά γεγονότα δυσχέραναν την πορεία των εξαγωγών, όπως ο πόλεμος στη Γάζα και οι συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργώντας μείζονα προβλήματα στις αλυσίδες μεταφοράς αλλά και ένα γενικότερο πνεύμα αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

«Η επιτυχία των εξαγωγών της χώρας μας εξαρτάται άμεσα από την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες και να εκμεταλλευτούν τις διαθέσιμες ευκαιρίες, ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής τους βάσης», καταλήγει ο κ. Διαμαντίδης.

ΦΩΤΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ.png?mtime=20240223133447#asset:463531


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr