NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η σχεδιάστρια Αγάπη Σμπώκου μιλά για τα μυστικά, τις τεχνικές και τις τάσεις στο κόσμημα σήμερα

Η σχεδιάστρια Αγάπη Σμπώκου μιλά για τα μυστικά, τις τεχνικές και τις τάσεις στο κόσμημα σήμερα

Για τα πρώτα βήματα και την επιτυχημένη πορεία στον κόσμο του κοσμήματος μιλά η ταλαντούχα σχεδιάστρια Αγάπη Σμπώκου. Αναλύει τις σημερινές τάσεις στον κλάδο, τις τεχνικές της και την πηγή έμπνευσης των δημιουργημάτων της - Τι θα δούμε στην έκθεση 13th moon στο Agapis Gallery.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι αυτό; πείτε μας για τα πρώτα σας βήματα και την πορεία σας έως σήμερα

Το κόσμημα ήταν και είναι μεγάλη μου αγάπη από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Μεγάλωσα μέσα στο κοσμηματοπωλείο του πατέρα μου, στο οποίο εμπορευόταν κυρίως χρυσό, οπότε είχα άμεση επαφή. Οι επισκέψεις μας στα εργαστήρια σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τον ενθουσιασμό που μου δημιουργούσε η διαδικασία κατασκευής των κοσμημάτων. Λίγο πριν την εφηβεία συνειδητοποίησα ότι έχω κλίση στον τομέα αυτό αλλά το άφησα στην άκρη, καθώς τότε με γοήτευε πολύ περισσότερο η αισθητική του χώρου και η αρμονία. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην εσωτερική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό χώρου, ένα σχόλιο της καθηγήτριάς μου ότι η μακέτα μου έμοιαζε με σύγχρονο εικαστικό κόσμημα και η επιθυμία της να το φορέσει, με παρακίνησε και με έβαλε σε σκέψεις. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και αποκτώντας κάποια επαγγελματική εμπειρία στο Λονδίνο πάνω σε αυτές, αποφάσισα πως δε με αντιπροσωπεύουν και ότι έπρεπε να κάνω στροφή στο κόσμημα. Ουσιαστικά, αυτό που με γοήτευσε ήταν ότι ακόμα και τα πιο ανέφικτα σχέδια στο χώρο της αρχιτεκτονικής, στο κόσμημα είναι εφικτά.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2011 λοιπόν, εμβάθυνα στον χώρο του κοσμήματος. Μετά από πολλές συμμετοχές σε ατομικές καλλιτεχνικές εκθέσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το 2017 δημιούργησα το brand Agapis Jewellery, με showroom & εργαστήρι στο Κολωνάκι. Το νέο μου βήμα είναι η δημιουργία του πρώτου καταστήματος Agapis Jewellery & Gallery στην Πινδάρου 38, στο Κολωνάκι.

Παράλληλα με την αφοσίωση μου στο κόσμημα, διατηρούσα στο Ηράκλειο της Κρήτης την AS Gallery η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία για περίπου 5 χρόνια. Τώρα, ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά με το Agapis Gallery, το οποίο συστεγάζεται με το πρώτο κατάστημα του Agapis Jewellery. Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν καλλιτεχνικά κοσμήματα και έργα τέχνης."

Τι υλικά χρησιμοποιείται, ποιες οι τεχνικές που σας διακρίνουν;

Τα κοσμήματα μου είναι χειροποίητα κυρίως από ασήμι 925, αλλά και από μπρούτζο. Το ασήμι με βοηθά να δημιουργήσω μικρά και ντελικάτα κοσμήματα που αναδεικνύουν τη κομψότητα και τη φινέτσα κάθε γυναίκας. Ενώ, ο μπρούτζος με βοηθά να αποτυπώνω σχέδια μεγαλύτερου μεγέθους, λόγω του μικρότερου βάρους του. Επιλέγω, ακόμη, το ασήμι, για αποφυγή τυχόν αλλεργιών, ενώ τον μπρούτζο όπου η επαφή του κοσμήματος με το δέρμα δεν είναι άμεση.

Σχεδιάζω πάντοτε με γνώμονα τη γυναίκα που θέλει να κάνει ένα statement. Γι’ αυτό και συνεχώς ψάχνω νέες τεχνικές, ώστε να εξελίξω τα designs μου και να κορέσω τη δημιουργικότητά μου. Η σχεδίαση σε 3D πρόγραμμα & η 3D εκτύπωση με βοηθά να έχω άρτιο αποτέλεσμα σε κάθε μου κόσμημα, φτάνοντας στην τελειότητά του, στόχος της δουλειάς μου άλλωστε.

Οι κλασσικές αρχές, βέβαια, της αργυροχρυσοχοΐας είναι πάντοτε η πυξίδα μου, καθώς αποτελούν τα θεμέλια για να δομήσω οτιδήποτε περαιτέρω.

Ποιες θα λέγαμε είναι οι τάσεις του 2024;

Οι τάσεις του νέου έτους είναι καθρεφτισμένες στις συλλογές μου, καθώς το brand μας πάντα προσαρμόζεται στο πνεύμα της εποχής και δίνει έμφαση στη σύγχρονη γυναίκα. Τα μεγάλα statement κομμάτια, με πολύ χρώμα & mix and match επικρατούν αυτή τη σεζόν. Γι’ αυτό και στα νέα μου κομμάτια έχω ως επί το πλείστον υιοθετήσει την τεχνική του σμάλτου, με χρώματα έντονα & φωτεινά. Οι αυστηρές γραμμές και το μέγεθος των κομματιών ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της μόδας, προσφέροντας ταυτόχρονα διαχρονική κομψότητα.

Σήμερα σε όλους τους τομείς δίνεται έμφαση σε ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας. Τι λέτε;

Στον τομέα των κοσμημάτων, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και την αειφορία έχουν αναδειχθεί σε κεντρικά θέματα.

Η προσεκτική επιλογή των υλικών μας είναι κρίσιμη όταν προετοιμάζονται για παραγωγή. Δεν χρησιμοποιούμε καμία τοξική ουσία, όπως νικέλιο ή χρώμιο, σε κανένα από τα σχέδιά μας. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε το πλαστικό όποτε είναι δυνατόν, καθώς και άλλα συνθετικά υλικά τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος ή αλλεργίες.

Η προώθηση της δίκαιης εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση των φυσικών πόρων αποτελεί δέσμευσή μου κατά την σχεδίαση και την παραγωγή, καθώς γίνονται πάντα με σεβασμό προς τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές.

Εν τέλει ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;

Πηγή έμπνευσής μου αποτελεί η αρχιτεκτονική και ο μικρόκοσμος της φύσης.

Η αρχιτεκτονική για αρχή που έχω σπουδάσει άλλωστε και το design συνδέονται στενά με τον σχεδιασμό κοσμημάτων. Οι σπουδές μου μου παρείχαν τις βάσεις για να κατανοήσω τη δομή ενός έργου, δηλαδή τη διαδικασία δημιουργίας μιας ιδέας, τον τρόπο εξέλιξής της προς ένα concept και τη μετέπειτα μετατροπή της σε μία συλλογή με συνοχή και ενοποιημένο θέμα. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, με βοήθησε να επικεντρωθώ στον ρυθμό και στην αλγοριθμική εξέλιξη μιας φόρμας.

Η φύση, από την άλλη, κρύβει μέσα της μια αλγοριθμική γεωμετρία που εκδηλώνεται στα λουλούδια, στα φύλλα, στους κορμούς των δέντρων και ακόμα και στο τρίχωμα και το δέρμα των ζώων. Είναι σαν ένας ρυθμός ανάπτυξης ενός σχεδίου που αποπνέει την τελειότητα των μαθηματικών, και παρόλο που δεν τον αντιλαμβάνεσαι αμέσως, τα σχήματα και τα χρώματα εξελίσσονται με απόλυτη συνοχή. Αυτή η φυσική αρμονία με ενθουσιάζει και με εμπνέει να δημιουργώ. Για παράδειγμα, η συλλογή μου Seastories είναι εμπνευσμένη από τον μικρόκοσμο της φύσης, με πολλά στοιχεία από όστρακα που συναντάμε στη θάλασσα. Ακόμα, στο φυσικό περιβάλλον, η επαναλαμβανόμενη φόρμα δημιουργεί υφές με εξέλιξη. Αυτός ο μαγικός ρυθμός, τον οποίο δημιουργεί η ίδια η φύση, είναι πηγή έμπνευσης για τα σχέδιά μου

Επίσης πηγή έμπνευσης είναι η τέχνη, όπως η συλλογή Bau Jewels, η οποία εμπνεύστηκε από τα μεγάλα κινήματα τέχνης της Bauhaus, De stij και κυβισμού. Είναι μεγάλη μου χαρά το γεγονός ότι φιλοξενείται στο πωλητήριο του Μουσείου του Πικάσο στη Βαρκελώνη, κάτι που με κάνει πολύ υπερήφανη για το έργο μου.

Τι να αναμένουμε στην έκθεση 13th moon;

Η έκθεση “13th moon” αποτελεί την εναρκτήρια έκθεση για το Agapis Gallery με 11 κορυφαίες γυναίκες καλλιτέχνες στον κόσμο του καλλιτεχνικού κοσμήματος. Έντεκα καλλιτέχνες: Παυλίνα Βερούκη, Γιώτα Βόγκλη, Γιάννα Γρηγορίου, Αναστασία Κανδαράκη, Χαρά Καραμιχάλη, Νεφέλη Καριοφύλλη, Χριστίνα Μπραμτή, Δήμητρα Παπαμερκούρη, Λίλυ Πρεβέ, Δώρα Χαραλαμπάκη, Μαριαλένα Χαραλαμπάκη, καλούνται να δώσουν μορφή σε κοσμήματα, επηρεασμένα από τη δύναμη και την επιρροή της Σελήνης. Το φεγγάρι, αυτό το μοναδικό ουράνιο σώμα, συμβολίζει την θηλυκότητα και τη ζωτικότητα. Χωρίς δικό του φως, αντανακλά το φως του Ήλιου, ενώ οι διαφορετικές του φάσεις αντανακλώνται στη γη με τις παλίρροιες και στην ανθρώπινη ζωή με τον γυναικείο κύκλο. Η Σελήνη είναι σύμβολο της μητρότητας και της σύνδεσης μας με τον φυσικό κόσμο.

Η έκθεση έχει την επιμέλεια της Δώρας Χαραλαμπάκη και τον συντονισμό από εμένα. Σας περιμένουμε όλους στα εγκαίνια της έκθεσης, 8 Μαρτίου που συμπίπτουν και με τα εγκαίνια του καταστήματος ή μέχρι το κλείσιμό της στις 12 Απριλίου.


Agapi-Sbokou4.jpg?mtime=20240305185638#asset:465529



... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr