NEWSFLASH...
Franchise
ανάγνωση

Αρχικά έξοδα που πρέπει να έχει κατά νου ένας Franchisee

Αρχικά έξοδα που πρέπει να έχει κατά νου ένας Franchisee

​Εύλογα κάθε νέος επιχειρηματίας καλείται να υπολογίσει τις πρώτες δαπάνες, έχοντας κατά νου ένα ευρύτερο business plan.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του franchise, καθώς κάθε νέο κατάστημα αποτελεί μια επιχειρηματική πρωτοβουλία που πρέπει να αντιμετωπίσει κόστη και ανάγκες.

Εστιάζοντας στα βασικά πρώτα βήματα που απαιτούνται που «μεταφράζονται» ως τα πρώτα έξοδα, ένας εν δυνάμει franchisee πρέπει να γνωρίζει πως:

Απαιτούνται έξοδα για το κατάστημα

Προφανώς χρειάζεται να προϋπολογιστεί η εγγύηση και τα πρώτα ενοίκια για το νέο κατάστημα (σας) μιας αλυσίδας. Σημαντικά είναι και τα πάγια λειτουργικά έξοδα όπως τηλέφωνο, internet, ρεύμα και άλλοι παρόμοιοι λογαριασμοί.

Κεφάλαια για Δικαίωμα Εισόδου - Franchise Fee

Με ένα εφάπαξ ποσό ο νέος επιχειρηματίας μπορεί να χρησιμοποιεί το σήμα και τα στοιχεία μια αλυσίδας - επιχείρησης. Αυτό είναι το franchise fee. Σημειώνεται πως ο franchisor που παρέχει ουσιαστικά το σήμα σε σας μπορεί να σας βοηθήσει σε διάφορες διαδικασίες στο ξεκίνημα.

Κατασκευή, διαμόρφωση, ανακαίνιση

Σε αυτή την περίπτωση, απαιτούνται και κεφάλαια από έναν franchisee για την τελική διαμόρφωση ενός καταστήματος όσον αφορά τις εργασίες κατασκευής και ανακαίνιση. Βέβαια ποικίλει το ύψος της συμμετοχής αναλόγως την αλυσίδα και την πολιτική που ακολουθεί.

Έξοδα για αρχικό εξοπλισμό και εμπορεύματα

Το ίδιο ισχύει και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, που αποτελεί αναγκαίο προαπαιτούμενο για την λειτουργία μιας νέας επιχείρησης (υπολογιστές, ταμειακές μηχανές, POS κ.α). Και σε αυτή την περίπτωση οι «παροχές» ανά brand διαφέρει και εξαρτάται από την πολιτική που ακολουθεί η μητρική εταιρεία.

Την ίδια ώρα, σημαντικό στοιχείο είναι να υπολογιστούν τα πρώτα έξοδα όσον αφορά τα εμπορεύματα. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι αν πρόκειται για κατάστημα εστίασης, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος που θα χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα ή θα λήξουν για παράδειγμα.

Το βασικό έξοδο των royalties

Από τους πιο γνωστούς όρους στον κόσμο του franchise είναι τα Royalties, δηλαδή τα περιοδικά δικαιώματα. Μόλις οι δυο πλευρές συμφωνήσουν, ο νέος επιχειρηματίας καλείται να πληρώνει ένα ποσό που του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει χρησιμοποιεί το brand της εταιρείας.

Επίσης, με την πληρωμή royalties ο franchisee εκπαιδεύεται από την μητρική εταιρεία ενώ έχει και άλλες παροχές που τον βοηθούν στις εργασίες του. Πρακτικά, αποτελούν ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων κερδών της επιχείρησης franchise.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr