NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Η στρατηγική σκέψη βοηθά και στην προσωπική ζωή

Η στρατηγική σκέψη βοηθά και στην προσωπική ζωή

Δείτε ποια στρατηγικά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν σε προσωπικό επίπεδο.

Είναι πολύ πιθανό να είστε ένας άριστος επιχειρηματίας, με διόραση, ιδέες, στρατηγική σκέψη, τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι συνεργάτες σας, σάς εκτιμούν και οι άνθρωποί σας, σάς βγάζουν το καπέλο. Η φήμη που έχετε δημιουργήσει στον κλάδο σας συνεχώς μεγαλώνει και το μέλλον σας δείχνει λαμπρό.

Κι όμως, μέσα σας ίσως σκέφτεστε “Και τι να το κάνεις! Με τα προσωπικά τι γίνεται…” Σίγουρα δεν είστε ο μόνος. Τα παραδείγματα επιτυχημένων entrepreneurs που δεν μπορούν να μεταφέρουν την επιτυχία στο σπίτι είναι πολλά, και κάποια έχουν μεταφερθεί με θρυλικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη. Θυμάστε το “Ηλία ρίχτο!”;

Ωστόσο, η στρατηγική σκέψη που εφαρμόζετε στην επιχείρησή σας, μπορεί να είναι και το κλειδί για την προσωπική σας ζωή. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μου που ακολουθεί.

KPIs. Από την επιχείρηση στην προσωπική ζωή

Το σημείο εκκίνησης κάθε επιχειρηματία είναι ο καθορισμός των θεμελιωδών μετρήσεων για την επιτυχία, των γνωστών μας KPIs (Key Performance Indicators). Οι αυξήσεις των πωλήσεων, η αξία των μετοχών, η εικόνα της επιχείρησης όπως μετριέται μέσα από τα social media, είναι κάποια από τα πιο σημαντικά KPIS. Όταν όμως ο επιχειρηματίας προσπαθήσει να μεταφέρει τα επιχειρηματικά KPIs στην προσωπική ζωή, με σκοπό την ευτυχία, αντιλαμβάνεται ότι δεν λειτουργούν.

Τα χρήματα, για παράδειγμα, οδηγούν σε μεγαλύτερη ευτυχία, μόνο στο βαθμό που ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες. Όταν συμβεί αυτό, παύουν να είναι αξιόπιστος δείκτης. Μήπως τότε, η κοινωνική σύγκριση οδηγεί σε ευτυχία; Μα, ανεξάρτητα από τι θα πετύχετε, πάντοτε κάποιος θα είναι πιο πλούσιος, πιο διάσημος ή πιο ισχυρός από εσάς!

Για να μπορέσετε να μεταφέρετε τη στρατηγική πίσω από τα KPIs στην προσωπική σας ζωή θα πρέπει να προσδιορίσετε και να ιεραρχήσετε αυτά που έχουν αξία στην προσωπική σας ζωή. Για παράδειγμα, η σχέση σας με την οικογένειά σας και τα αμοιβαία συναισθήματα φροντίδας, υποστήριξης και αγάπης που σας προσφέρει. Άλλα παραδείγματα; Η συμβολή σας στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Η δέσμευση στην κοινότητα. Αξιολογήστε αυτά τα στοιχεία από το 0 (όχι σημαντικό) έως το 10 (πολύ σημαντικό) και έχετε ήδη οριοθετήσει τα KPIs μια ευτυχισμένης ζωής.

Όραμα. Από την επιχείρηση στην προσωπική ζωή

Γίνατε εξαιρετικός επιχειρηματίας, επειδή συνεχώς αναρωτιέστε σε στρατηγικό επίπεδο.

“Ποιο είναι το όραμά μας;”

“Τι χρειάζονται οι πελάτες μας;”

“Τι μπορούμε να προσφέρουμε που δεν το προσφέρει κανένας άλλος;”

“Ποιες είναι οι εταιρικές μας αξίες;”

Σας έχω μία συμβουλή. Επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από ένα εξαντλητικό δεκάωρο ή δωδεκάωρο, απλά παραλλάξτε, ελάχιστα, τις ερωτήσεις που σας οδήγησαν στην επιχειρηματική επιτυχία.

“Ποιο είναι το όραμά μου;”

“Τι χρειάζονται τα αγαπημένα μου πρόσωπα;”

“Τι μπορώ να τους προσφέρω που δεν το προσφέρει κανένας άλλος;”

“Ποιες είναι οι προσωπικές μου αξίες;”

Θα ανακαλύψετε ότι το επιχειρηματικό σας όραμα μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πολύ πιο καθαρά και στα προσωπικά σας θέματα.

Έρευνα. Από την επιχείρηση στην προσωπική ζωή

Το επιχειρείν είναι μία αδιάκοπη διαδικασία έρευνας. Είτε μεταξύ των 3 μελών μίας startup και του συνεργείου που έρχεται και καθαρίζει τα γραφεία (ελλείψει άλλου προσωπικού) είτε μεταξύ χιλιάδων πελατών ή συνεργατών μέσα από οργανωμένα focus groups, η έρευνα αναλύει το παρελθόν και διασφαλίζει το μέλλον.

Κάντε το ίδιο και στην προσωπική σας ζωή. Δεν είναι ντροπή! Ρωτήστε φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας, ποια είναι τα δυνατά σας σημεία, τι τους ενθουσιάζει σε εσάς, αλλά και τις τους απογοητεύει. Είναι πολύ πιθανό, όπως συμβαίνει πολλές φορές και στις έρευνες του επιχειρείν, να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

SWOT Analysis. Από την επιχείρηση στην προσωπική ζωή

Το αρκτικόλεξο SWOT προκύπτει από τις αγγλικές λέξεις Strengths, Weaknesses, Opportunities και Threats (αντίστοιχα στα ελληνικά, Δυνατά Σημεία, Αδυναμίες, Ευκαιρίες και Απειλές). Εξετάζοντας αυτές τις τέσσερις βασικές διαστάσεις, οι επιχειρήσεις αποκτούν βαθύτερες γνώσεις για την τρέχουσα θέση τους στην αγορά, προβλέπουν πιθανές προκλήσεις και εντοπίζουν τομείς για βελτίωση.

Κάντε το δικό σας SWOT Analysis και στην προσωπική σας ζωή. Προσπαθήστε να είστε ενδελεχείς, περνώντας αρκετή ώρα με κάθε μία από τις τέσσερις διαστάσεις. Ιδανικά, θα σας πρότεινα να αφιερώσετε μία μέρα, κατά προτίμηση Κυριακή, ώστε να λειτουργήσετε σε πραγματικά προσωπικό επίπεδο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το να μην “κλέβετε”. Εάν, για παράδειγμα, η χοληστερίνη σας έχει χτυπήσει “ταβάνι”, πρέπει να μπει στις Απειλές.

OKR. Από την επιχείρηση στην προσωπική ζωή

Τα OKR που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Intel από τον διάσημο Ουγγροαμερικανό CEO Andrew Grove την δεκαετία του 1970, έγιναν διάσημα και απέκτησαν παγκόσμια φήμη, καθώς αποτέλεσαν, και ακόμη αποτελούν το στρατηγικό όπλο της Google. Τα OKR (Objectives & Key Results, Στόχοι & Βασικά Αποτελέσματα) θέτουν πάντα έναν στόχο (πχ για μία εταιρεία “να γίνει το νούμερο 1 στον χώρο λογισμικού”) και 3 – 5 Βασικά Αποτελέσματα που είναι πάντοτε μετρήσιμα και πάντοτε επαληθεύσιμα. Τα Βασικά Αποτελέσματα ορίζονται συνήθως ανά τρίμηνο.

Βάλτε τα OKR στην προσωπική σας ζωή. Ποιος είναι ο στόχος σας; Εάν για παράδειγμα, ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε το επίπεδο υγείας σας, οι μετρήσιμοι δείκτες τριμήνου μπορεί να περιλαμβάνουν 5000 βήματα την ημέρα ή ανέβασμα 4 ορόφων με τα πόδια, ή μία απώλεια 2 κιλών, κοκ. Εάν χρησιμοποιείτε OKR στην επιχείρηση, έχετε ήδη αναπτύξει ένα μεγάλο βαθμό πειθαρχίας. Εκμεταλλευθείτε τον και στην προσωπική σας ζωή!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr