NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πράσινος και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία τις υποστηρίζουν;

Πράσινος και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία τις υποστηρίζουν;

Μια από τις Βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο δίδυμος μετασχηματισμός που περιλαμβάνει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δύο σημαντικές διαστάσεις που αναμένεται να οδηγήσουν τις εξελίξεις προς στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα δύο αυτά στοιχεία θα παίξουν κομβικό ρόλο το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

O ψηφιακός μετασχηματισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στοχεύει αυτές να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία σε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα των λειτουργειών τους προκειμένου να αυξήσουν την απόδοση τους και να μειώσουν τα κόστη τους. Οι βασικοί τομείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί είναι οι εξής :

Λογισμικό: Αφορά τη χρήση λογισμικού ενδοεπιχειρησιακής διαχείρισης (ERP) το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει υποσυστήματα διαχείρισης πελατών (CRM), υποσυστήματα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM), υποσυστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRM) αλλά και συστήματα λογιστικής διαχείρισης, πέρα από τα όποια εξειδικευμένα προϊόντα λογισμικού μπορεί να σχετίζονται με τον κλάδο της εκάστοτε εταιρίας. Ένας σημαντικός παράγοντας που αναφέρεται στα ενδοεπιχειρησιακά συστήματα λογισμικού είναι η διαλειτουργικότητα που εξασφαλίζει την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των εκάστοτε συστημάτων.

Δεδομένα: Σχετίζεται με την συστηματική συλλογή και αποθήκευση δεδομένων σε όλο το φάσμα των ενδοεπιχειρησιακών λειτουργιών όπως οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τα χρηματοοικονομικά, οι ανθρώπινοι πόροι και άλλα. Επίσης ενσωματώνει την αξιοποίηση δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης (prescriptive analytics) αλλά και τη μελλοντική της πορεία (πχ sales forecasting).

Υποδομές: Αναφέρεται στα υπολογιστικά συστήματα που είναι εγκατεστημένα είτε εντός, είτε εκτός της επιχείρησης (πχ σε υπολογιστικό νέφος). Επίσης αφορά τη χρήση συστημάτων ρομποτικής και αυτοματισμών στην παραγωγική διαδικασία. Τέλος έχει να κάνει με τη χρήση συστημάτων Διαδικτύου των πραγμάτων ( ΙοΤ) και Ενσωματωμένων Ηλεκτρονικών (Embedded Electronics) φεριπείν για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή μετρήσεων με αισθητήρες.

Διαδικασίες: Αφορά τη διαμόρφωση πολιτικών αλλά και την εκπαίδευση αναφορικά με τη σωστή χρήση των υπολογιστικών συστημάτων. Επίσης παραπέμπει σε θέματα ασφάλειας που μπορεί να έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα χρήσης ( Πχ ποιος έχει πρόσβαση σε ποια συστήματα) , τη συστηματική τήρηση αντιγράφων ασφαλείας κλπ.

Πράσινος Μετασχηματισμός

Ο πράσινος μετασχηματισμός έχει ως στόχο να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός και περιλαμβάνει στοιχεία όπως τα εξής :

Αξιολόγηση κύκλου Ζωής: Αφορά τη διεξαγωγή μελέτης και τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει μια επιχείρηση κατά τη λειτουργία της μέσα από δραστηριότητες όπως η κατανάλωση ενέργειας κατά τη χρήση μηχανημάτων, οι μεταφορές κλπ. Επίσης περιλαμβάνει την αναγνώριση εκείνων των δραστηριοτήτων που είναι ενεργειακά πιο κοστοβόρες και στις οποίες υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Διαχείριση Ενέργειας: Έχει να κάνει με την λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Αυτά μπορεί να αφορούν την χρήση μηχανημάτων που είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά σε σχέση με άλλα παλιότερης τεχνολογίας, την ανάπτυξη βιοκλιματικών κτιρίων (πχ που δεν έχουν υψηλές απώλειες), την αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων αυτοματισμού που ρυθμίζουν την κατανάλωση ενέργειας (πχ φωτοκύτταρα που ανοίγουν το φως μόνο όταν κάποιος βρίσκεται στο δωμάτιο) αλλά και τη χρήση καθαρής ενέργειας όπου αυτό είναι δυνατόν (πχ με την ανάπτυξη στόλου οχημάτων που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια). Μπορεί να περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ φωτοβολταικά πάνελς)

Διαχείριση πόρων: Αφορά την εξοικονόμηση πρώτων υλών μέσα από διαδικασίες όπως η ανακύκλωση. Περιλαμβάνει επίσης την επιδιόρθωση εξοπλισμού προκειμένου ο κύκλος ζωής του να διαρκεί περισσότερο από ότι συνήθως αλλά και την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες αντί για την προμήθεια νέου. Ακόμη αναφέρεται στην από κοινού χρήση πόρων με άλλες επιχειρήσεις (πχ μέσα την από κοινού χρήση μηχανημάτων, καναλιών διανομής κτλπ). Τέλος προτείνει την ενοικίαση υπάρχοντος εξοπλισμού αντί για την αγορά νέου.

Διαδικασίες: Αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να υπάρχουν εσωτερικά σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα προκειμένου να υποστηριχθεί η πράσινη μετάβαση. Αυτές μπορεί να αναφέρονται στην απόκτηση green skills εκ μέρους του προσωπικού κ.α.

Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα που δύνανται να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου δράσεις είναι ποικίλα και μπορεί να έχουν τη μορφή επιχορήγησης, δανείου, εγγυοδοσίας, equity και άλλων. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα εξής:

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς παρέχει επιχορήγησης και δανειοδότηση σε τομείς όπως πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, Εργασία, Εξαγωγές, Συγχωνεύσεις και Εξαγορές.

Ερευνώ Καινοτομώ: Το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδοτικές ευκαιρίες χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο.

Digital Europe: Το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης στο τομέα της πληροφορικής.

Life: Tο πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότησεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ορίζοντας Ευρώπη: Ο Ορίζοντας Ευρώπη προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων έρευνας και της καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr