NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Fintech: Σε δύσκολη στενωπό... και χαμηλό 6ετίας οι συναλλαγές - στο μισό οι επενδύσεις από VC

Fintech: Σε δύσκολη στενωπό... και χαμηλό 6ετίας οι συναλλαγές -  στο μισό οι επενδύσεις από VC

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αγορά του fintech σε επίπεδο συμφωνιών και ύψους χρηματοδότησης.

Αυτό υπογράμμιζαν άνθρωποι της αγοράς... και επιβεβαίωσε με τελευταίο της report η KPMG. Όπως επισημαίνει η πτώση των επενδύσεων από Venture Capital Funds σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε το 50% φτάνοντας λίγο πάνω από τα 46 δισ. έναντι 88,8 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα!

Το 2023 ουσιαστικά έφερε ένα χαμηλό 6ετίας όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών:

Πρακτικά οι 7515 συναλλαγές του 2022 έγιναν μόλις 4547 φτάνοντας το συνολικό αντίτιμο των 113,7 δισ. (χάνοντας 196 δισ. δολάρια)

Σύμφωνα με την KPMG, oι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το κλίμα των υψηλών επιτοκίων και το άγονο περιβάλλον των αποεπενδύσεων σε όλες τις περιοχές, οδήγησαν στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών fintech κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

6 συναλλαγές βοήθησαν το β 'εξάμηνο του 2023

Κατά το β’ εξάμηνο του 2023 καταγράφηκε οριακή αύξηση σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο, με τις συνολικές επενδύσεις fintech να αυξάνονται από τα US$ 55,5 δισ. το α’ εξάμηνο στα US$ 58,2 δισ. το β’ εξάμηνο του 2023.

Έξι συναλλαγές ύψους άνω του 1 δισ. συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό το αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς ύψους 11,7 δισ. της Black Knight από την Intercontinental Exchange, της εξαγοράς ύψους 10,5 δισ. της αμερικανικής Adenza από τη Nasdaq, της άντλησης κεφαλαίων PE ύψους 6,9 δισ. από τη Finastra με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, την εξαγορά ύψους 1,2 δισ. της αμερικανικής Avantax από την Cetera, της άντλησης κεφαλαίων VC ύψους 1 δισ. δολ. από την Generate με έδρα την Καλιφόρνια και της εξαγοράς ύψους 1 δισ. της βραζιλιάνικης Pismo από τη Visa.

Οι επενδύσεις VC δυστυχώς δεν είχαν την ίδια τύχη – καθώς μειώθηκαν από τα 27,5 δισ. στα 18,8 δισ. δολ. μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι ΗΠΑ - μεγάλο ενδιαφέρον για πληρωμές, protech, ESG

Σε επίπεδο περιοχής, σχεδόν το 70% της συνολικής χρηματοδότησης fintech κατά το 2023 προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο, με επένδυση που αγγίζει τα 78,3 δισ. και συναλλαγές που φτάνουν τις 2136. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι ΗΠΑ (73,5 δισ. δολ).

Συγκριτικά, οι περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συγκέντρωσαν 24,5 δισ. μέσω 1514 συναλλαγών, ενώ οι περιοχές Ασίας-Ειρηνικού 10,8 δισ. μέσω 882 συναλλαγών.

Σε επίπεδο κλάδου, ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων fintech παγκοσμίως (20,7 δισ.) - αν και η πτώση από τα 58 δισ. του 2022 ήταν μεγάλη.

Συγκριτικά, το proptech (τεχνολογία ακινήτων) και το ESG αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ελκυστικοί τομείς για τους επενδυτές.

Οι επενδύσεις proptech ανήλθαν στο εντυπωσιακό ρεκόρ των US$ 13,4 δισ. το 2023, ενώ οι επενδύσεις fintech που εστιάζουν στο ESG αυξήθηκαν από τα 1,2 δισ. στα 2,3 δισ. δολ. μέσα σε ένα χρόνο.

Η τεχνητή νοημοσύνη βασική προτεραιότητα για τους επενδυτές

Μιας και βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, αξίζει να αναφερθεί πως το ενδιαφέρον της επενδυτικής αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με το fintech ήταν έκδηλο.

Οι εταιρείες fintech που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη συγκέντρωσαν επενδύσεις ύψους 12,1 δισ. το 2023. Αν και αυτό αποτελεί σημαντική μείωση στη χρηματοδότηση σε σύγκριση με τα 28,1 δισ. του 2022, η πτώση των επενδύσεων δεν συνδέεται με μείωση του σχετικού ενδιαφέροντος.

Στη διάρκεια του 2023, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και fintechs επέλεξαν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη μέσω συμμαχιών και δαπανών για προϊόντα και όχι μέσω άμεσων επενδύσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr