NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Μάρτιος 2024

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Μάρτιος 2024

​Και βέβαια η πιο σημαντική είδηση του μήνα ήταν η εξαγορά της BETA CAE Systems από την αμερικανική Cadence Design Systems, έναντι 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την εταιρεία, που με έδρα το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ και κατάφερε να αναδειχθεί σε μία απ’ τις ηγέτιδες παγκόσμιες δυνάμεις στην αγορά Λογισμικού Προσομοίωσης και Ανάλυσης, με πελάτες εταιρείες κολοσσούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την υγειονομική περίθαλψη κ.α. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εταιρεία την πρώτη δεκαετία της πορείας της, με τρείς κατά σειρά απορρίψεις των ερευνητικών της προγραμμάτων και μια τέταρτη απόρριψη για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο το 1999 με την ίδρυση της ως ΒΕΤΑ CAE SYSTEMS. Επιμονή, πείσμα, προσήλωση στο στόχο επί 35 χρόνια και σήμερα επιτέλους η ανταμοιβή.

Στα της πόλης: Το Συνέδριο Greece Talks_Thessaloniki ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί, μακριά από ακαδημαϊκά κλισέ έδωσε το βήμα σε ανθρώπους που ζουν και επιχειρούν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη και βιώνουν τον παλμό της. Ο ΣΒΕ και το ΕΒΕΘ οργάνωσαν διεθνείς επιχειρηματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις με θέμα την Κυκλική Οικονομία, το ΒΕΘ προτείνει τη δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία και το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης Μακεδονία διακρίνεται διεθνώς για την παροχή υπηρεσιών του.

Greece Talks_Thessaloniki

Εκλεκτοί ομιλητές και θέματα πραγματικής ουσίας συζητήθηκαν στο Συνέδριο «Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη» που οργάνωσαν το Travel.gr με το Πρώτο Θέμα. Κρατήσαμε από την εισήγηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά την αναφορά του για τη στήριξη του Πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία:

‘Η ΕΕ έδωσε 25 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του παλατιού του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, από τα λεφτά του κοινοτικού φορολογουμένου. Σε μία εποχή που οι ακραία λένε ότι η Ευρώπη ισοπεδώνει την εθνική ταυτότητα, η Ευρώπη είναι αυτή που αναδεικνύει τις μακεδονικές ρίζες της Ελλάδας’, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας πως ο Τουρισμός έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με πολλούς κλάδους, όπως για παράδειγμα ο Πολιτισμός, με παράδειγμα την πρόσφατη αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου, Αγγελικής Κοτταρίδου’.

Στο Συνέδριο μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Πρόεδρος ΠΕΕΒΕ, Σταύρος Ανδρεάδης, η Επίτιμη Εφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Δρ. Α. Κοτταρίδη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γ. Τσούνης, ο CEO της AEGEAN Δ. Γερογιάννης, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat Αλ. Εξάρχου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟΝ. Κουρέτας, ο Γεν. Διευθυντής Ανάπτυξης Fraport Greece Γ. Βήλος. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στις εργασίες του Συνεδρίου, πέρα από πολιτικούς, τουριστικούς και επιχειρηματικούς φορείς κλπ, εκπροσωπήθηκε με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ένα ευρύ φάσμα παραγόντων της πόλης, από τους ξενοδοχειακούς φορείς, την εστίαση, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την αρχαιολογία και το σύγχρονο design, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες διοργανώσεις.

travel.gr-thess.jpg?mtime=20240320213951#asset:468466

ΣΒΕ, ΕΒΕΘ: Διεθνείς συναντήσεις για την κυκλική οικονομία στην Εκθεση Forward Green

Διεθνείς επιχειρηματικές συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 150 επιχειρήσεις από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Σερβία κ.α., οργανώθηκαν από τον ΣΒΕ, μέλος του Δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas (ΕΕΝ), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO στο πλαίσιο του προγράμματος CIRCULAR-RENEWABLEB2B@FGEXPO RESTECH, κατά τη διάρκεια της 2ης Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας (Forward Green) και της 1ης Έκθεσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable EnergyTech).

Τα προγραμματισμένα B2Bmeetings, που ξεπέρασαν τα 500, έγιναν στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνάψουν διεθνείς συνεργασίες στους παρακάτω τομείς:

  • Ανακύκλωση
  • Αποτελεσματική αξιοποίηση πρώτων υλών
  • Αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας
  • Έξυπνη διαχείριση ενέργειας
  • Βιώσιμα δομικά υλικά και συσκευασίες
  • Τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη ενέργεια
  • Υδρογόνο και άλλα πράσινα ανανεώσιμα αέρια.

Στο ίδιο πνεύμα, το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) οργάνωσαν εκδήλωση κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της Forward Green, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου JUST2CE, με σκοπό τη διερεύνηση των βασικών προϋποθέσεων για μια υπεύθυνη, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, μέσα από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις, η γεωπολιτική δυναμική και οι κοινωνικές επιρροές.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε ένα καινοτόμο Εργαλείο Υποστήριξης Αποφάσεων (DST), που έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει και να αναλύει τον αντίκτυπο των αλυσίδων εφοδιασμού ζωτικών τομέων όπως η παραγωγή τροφίμων, τα απόβλητα και η διαχείριση νερού, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη άποψη για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και δίκαιη Κυκλική Οικονομία.

Cargo αεροδρόμιο στο Πλατύ Ημαθίας ζητά το ΒΕΘ

Στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που αποτελεί βασικό «γρανάζι» της οικονομίας, αλλά και στην ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης της Κεντρικής Μακεδονίας, με σειρά ωφελειών για την ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να συνεισφέρει η δημιουργία cargo αεροδρομίου, στην περιοχή της Ημαθίας.

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής της ΚΕΕΕ, Αν. Καπνοπώλης κατά την εισήγηση της πρότασης του για την ανάπτυξη cargo αεροδρομίου στην περιοχή και, συγκεκριμένα, τη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου ως εμπορευματικού στο Παλαιοχώρι Ημαθίας (στα όρια του Πλατέος), σε υβριδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων Επιμελητηρίων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και τομέαρχης Παραγωγικών Φορέων της ΠΚΜ Γ. Κουφίδης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κιλκίς και Σερρών, Χρ. Χατζημλάδης και Αθ. Μαλλιάρας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σ. Διαμαντίδης, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Αθ Λιάγκος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμ. Βλαχογιάννης, ο διευθυντής Βιομηχανικής Διοίκησης ΑΠΘ, Δ. Βλάχος, o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Β. Ελλάδος, Δ. Τσιτσάμης, η διευθύντρια του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Όλγα Σαββίδου, επιχειρηματίες και ειδικοί σύμβουλοι.

‘Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει το βλέμμα στραμμένο στην εξωστρέφεια, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τη μεταφορά των προϊόντων του με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και συνθήκες. Η δημιουργία ενός cargo αεροδρομίου στην περιοχή της Ημαθίας θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελώντας έναν κόμβο εμπορευματικής δραστηριότητας που θα διαθέτει αυξημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα πρέπει να σημειώσω, δε, πως η χώρα μας δεν διαθέτει άλλο cargo αεροδρόμιο. H δημιουργία του θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή και παράλληλα θα αξιοποιηθεί, το δίκτυο των εμπορευματικών διαύλων, υφιστάμενων και μελλοντικών’, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΒΕΘ.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δήλωσαν καταρχήν θετικοί σε μία τέτοια πρόταση και επεσήμαναν την αναγκαιότητα υλοποίησης σχετικής μελέτης ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με εκπροσώπους της Πολιτείας προκειμένου να συζητηθεί η σχετική πρόταση και να γίνουν οι απαραίτητες συντονισμένες ενέργειες.

Διεθνείς διακρίσεις για το Αεροδρόμιο Μακεδονία

Στα «2023 Airport Service Quality (ASQ) Awards» διακρίθηκε η Fraport Greece για το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», το οποίο για 2η συνεχή χρονιά αναγνωρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης στην κατηγορία των αεροδρομίων που εξυπηρετούν 5 έως 15 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και για 1η χρονιά έως ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης, όσον αφορά το επίπεδο καθαριότητάς του.

Τα βραβεία ASQ, μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI), επιβραβεύουν τα καλύτερα αεροδρόμια παγκοσμίως, σύμφωνα με τη γνώμη των επιβατών. Η ιδιαιτερότητα τους έγκειται στη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία συγκεντρώνει άμεσα τα σχόλια των επιβατών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, εξασφαλίζοντας την πιο ρεαλιστική αποτύπωση της εμπειρίας και της ικανοποίησής τους.

Η διάκριση αυτή για το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» όχι μόνο επιβεβαιώνει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται, καθώς και τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που παρέχονται από το απόλυτα καταρτισμένο προσωπικό του αεροδρομίου, αλλά συμβάλλει και στην ενίσχυση της προβολής της πόλης της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας συνολικά.

Aerodromio-Makedonia.jpg?mtime=20240320213653#asset:468465

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στο ΝΟΗΣΙΣ

Ημερίδα με θέμα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Εκπαίδευση και τη Σταδιοδρομία, οργανώνει στις 29/3 στο «Αμφιθέατρο» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ, ο ∆ήµος Θέρµης και η Αντιδηµαρχία Παιδείας, Νεολαίας & ∆ιά Βίου Μάθησης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου & με την Υποστήριξη του Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης.

Η Ημερίδα «ΡΩΤΑΩ. ΜΑΘΑΙΝΩ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.» επαναλαμβάνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου. Με καλεσμένους καταξιωμένους ομιλητές από τον τομέα της Ακαδημαϊκής κοινότητας και της Απασχόλησης, συνδέει τους νέους με το εργασιακό περιβάλλον και στοχεύει στο να ανοίξουν τους ορίζοντες τους σε δημιουργικές σκέψεις για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα έμφυτα ταλέντα που διαθέτουν.

Έκθεση «Nelly’s» στο Λιμάνι

Χορεύτριες με φόντο τον Παρθενώνα, μουσικοί και χορευτές από την Κρήτη, αγρότισσες από τα Ιωάννινα, κυρίες της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωστής Παλαμάς είναι μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του φωτογραφικού φακού της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), της γνωστής Nelly’s στην ομότιτλη έκθεση που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι) έως και τις 28/04/24. Η έκθεση αποτελεί προσαρμογή της αναδρομικής έκθεσης που παρουσιάστηκε το 2023 στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακα του έργου της φωτογράφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό της, με στόχο να επανασυστήσει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

nellys.jpg?mtime=20240320214235#asset:468467


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr