NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Ο μετασχηματισμός των συστημάτων τροφίμων

Ο μετασχηματισμός των συστημάτων τροφίμων

​Ζούμε στην εποχή των περιβαλλοντικών κρίσεων. Η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό, και το 2023 ήταν κατά περίπου 1,48⁰C η πιο ζεστή χρονιά στον κόσμο, σε σχέση με το κλίμα της προβιομηχανικής εποχής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία «Copernicus», επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για το πιο ζεστό έτος στην ιστορία του πλανήτη.

Το γεγονός αυτό, οδηγεί στην ανάγκη συλλογής υψηλής ποιότητας περιβαλλοντικών δεδομένων, ώστε να διαμορφωθούν αντίστοιχα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, από πόλεις, κράτη και επιχειρήσεις.

Στην ανάγκη αυτή απαντά η μη κερδοσκοπική οργάνωση Carbon Disclosure Project (CDP).

Το Carbon Disclosure Project (CDP), που ιδρύθηκε το 2000, λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη συγκέντρωση, ανάλυση και δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις περιβαλλοντικές δράσεις εταιρειών και πόλεων. Συλλέγει δεδομένα ανά τον κόσμο για να αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη διαχείριση του νερού, τη διατήρηση των δασών και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι αναφορές που συλλέγονται από το CDP χρησιμοποιούνται από επενδυτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις για την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών.

Για το 2023 περισσότερες από 400 επιχειρήσεις πήραν «Α» για την περιβαλλοντική διαφάνεια και τις επιδόσεις τους αναφορικά με το κλίμα, την αποψίλωση των δασών και την ασφάλεια των υδάτων.

Πώς βαθμολογούνται οι εταιρείες;

Το CDP χρησιμοποιεί μια λεπτομερή και ανεξάρτητη μεθοδολογία για την αξιολόγηση των εταιρειών, κατανέμοντας βαθμολογία Α έως D-, με βάση την πληρότητα της έκθεσης, της ευαισθητοποίησης της εταιρείας, της διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων και την επίδειξη βέλτιστων πρακτικών που σχετίζονται με την περιβαλλοντική ηγεσία, όπως ο καθορισμός φιλόδοξων και ουσιαστικών στόχων. Εκείνοι που δεν αποκαλύπτουν ή παρέχουν ανεπαρκείς πληροφορίες λαμβάνουν βαθμολογία F.

Ορθολογική αξιοποίηση δασών

Η βαθμολογία του CDP για τα δάση διεξάγεται μέσω αξιολόγησης τεσσάρων παραγόντων: ξυλεία, παράγωγα που προέρχονται από την κτηνοτροφία των βοοειδών, σόγια και φοινικέλαιο. Για να εξασφαλίσουν μια θέση στην «A List», οι εταιρείες πρέπει να λάβουν βαθμολογία «Α» σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα δασικά προϊόντα.

Σε αυτή την κατηγορία, διακρίθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά η Tetra Pak®, καθώς αναγνωρίστηκε ως ηγέτιδα αναφορικά με την εταιρική της διαφάνεια και τη στρατηγική της στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται πόρους που προέρχονται από δάση. Η Tetra Pak® με παρουσία σε 160 χώρες και με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τους 25.000 εργαζομένους σ’ όλο τον κόσμο, λειτουργεί ως υπόδειγμα για τον κλάδο. Η υπόσχεση «προστατεύει ό,τι είναι καλό», αντικατοπτρίζει το όραμα της εταιρείας να παρέχει τρόφιμα ασφαλή και διαθέσιμα παντού.

Βάσει στοιχείων του CDP για τη διαχείριση των δασών το 2023, η Tetra Pak® συγκαταλέγεται στο 2% των κορυφαίων εταιρειών που πέτυχαν βαθμολογία «Α», ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις 21.000 εταιρείες που αξιολογήθηκαν.

Κλιματική αλλαγή και υδάτινοι πόροι

Η εταιρεία επίσης υπέβαλε έκθεση για τις δράσεις της για την κλιματική αλλαγή, ενώ για πρώτη φορά, αξιολογήθηκε για τις δράσεις της για την ασφάλεια των υδάτων. Έχοντας καταγράψει βαθμολογία «Α-» και στις δύο αυτές κατηγορίες, η Tetra Pak® εδραιώνεται ως η μόνη εταιρεία από τη βιομηχανία των χάρτινων συσκευασιών που αποτελεί μέλος της ηγέτιδας ομάδας του CDP.

Βασιζόμαστε στη φύση για να μας παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για τη ζωή, από καθαρό αέρα και νερό, έως υλικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, δήλωσε ο κ. Gilles Tisserand, Vice President Climate & Biodiversity της Tetra Pak. «Πιστεύουμε ότι εταιρείες όπως η Tetra Pak® πρέπει να δράσουν επειγόντως, για να μειώσουν τις επιπτώσεις της αλυσίδας αξίας, να αποκαταστήσουν οικοσυστήματα και να συμβάλουν στον ευρύτερο μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων. Η προσέγγισή μας για τη φύση συνδέεται στενά με τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα, την κυκλικότητα, την κοινωνική βιωσιμότητα και τα συστήματα τροφίμων. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί την ενεργοποίηση ορισμένων παραγόντων σε ολόκληρη την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων και διαδικασιών όπως για παράδειγμα, την ανάπτυξη ικανοτήτων, την επιτήρηση, την υποβολή εκθέσεων και τη γνωστοποίηση στοιχείων. Καθώς έχουμε ως στόχο να πρωτοπορούμε στην εταιρική διαφάνεια, είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που συμπεριλαμβανόμαστε στην «A List» του CDP σχετικά με τη διαχείριση των δασών, για όγδοη συνεχή χρονιά, καθώς και που είμαστε η μόνη εταιρεία από την βιομηχανία των χάρτινων συσκευασιών που βρίσκεται στη φετινή ηγετική ομάδα του CDP σε όλους τους τομείς που δημοσιοποιήθηκαν».

Gilles-Tisserand-Vice-President-Climate-Biodiversity-Tetra-Pak.jpg?mtime=20240325182352#asset:469112

Ο κ. Gilles Tisserand, Vice President Climate & Biodiversity της Tetra Pak


Όπως αναφέρει η κα Μαρία Σιγάλα, Communications Manager της Tetra Pak® Hellas, οι συνεχόμενες διακρίσεις της Tetra Pak® έρχονται ως αποτέλεσμα προσπαθειών για τη δημιουργία ακόμα πιο βιώσιμων χάρτινων συσκευασιών τροφίμων. «Με την πιστοποίηση FSC® σε όλες τις συσκευασίες μας, διασφαλίζουμε την προέλευση του χαρτιού από υπεύθυνες πηγές. Επίσης, διεξαγάγαμε λεπτομερή ανάλυση της διαχείρισης νερού στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ώστε να βρούμε σημεία προς βελτίωση, και πλέον στοχεύουμε στη μείωση της χρήσης του νερού στις γραμμές παραγωγής μας κατά 50% έως το 2030. Στηριζόμαστε στην εμπειρία, την τεχνολογία και τις συνεργασίες μας για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ασφαλών, ανθεκτικών και βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, μειώνοντας τον όγκο του νερού που απαιτείται σε λύσεις επεξεργασίας κι συσκευασίας».

maria-sigala-tetrapak.jpg?mtime=20240325182352#asset:469111

Η κα Μαρία Σιγάλα, Communications Manager της Tetra Pak® Hellas


Η Sherry Madera, διευθύνουσα σύμβουλος του CDP, δήλωσε, «Συγχαρητήρια σε όλες τις εταιρείες που εξασφάλισαν μια θέση στην «Α List» του CDP και σε εκείνες τις εταιρείες που ξεκίνησαν ή επιτάχυναν το ταξίδι τους προς την περιβαλλοντική διαφάνεια το 2023. Παρατηρήσαμε αύξηση 24% στις υποβολές εκθέσεων πέρυσι, μια εξέλιξη που για εμάς είναι πολύ ευπρόσδεκτη, αφού μόνο θέτοντας τη δημοσιοποίηση στοιχείων ως βάση, μπορούν οι εταιρείες να δείξουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν για τη διαφύλαξη του μέλλοντος. Η απόκτηση μιας θέσης στην «Α List» είναι πολλά παραπάνω από μια απλή βαθμολογία. Είναι μια ένδειξη υψηλής ποιότητας εκτενών δεδομένων που επιτρέπουν στις εταιρείες να δουν με ολιστικό τρόπο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Επίσης, χρησιμεύει ως βάση για τα σχέδια μετάβασής τους και - κυρίως - τους επιτρέπει να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους. Καθώς ο CDP ανεβάζει συνεχώς τον πήχη του τί σημαίνει περιβαλλοντική ηγεσία, το έργο όλων των εταιρειών πρέπει να τιμάται, αλλά να μην σταματά ποτέ. Πρέπει να δούμε τη φιλοδοξία των επιχειρήσεων να εξελίσσεται και να φέρνει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και τη φύση. Αυτό είναι πλέον πιο κρίσιμο από ποτέ».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr