NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Οι διαφοροποιήσεις χαρτοφυλακίων για το β’ τρίμηνο που προτείνουν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια

Οι διαφοροποιήσεις χαρτοφυλακίων για το β’ τρίμηνο που προτείνουν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια

Κεντρικές Τράπεζες - Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη (Α/Ι) οι καταλύτες των επενδυτικών εξελίξεων.

Το α’ τρίμηνο ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες (και τις δεικτοβαρείς μετοχές) σε ιστορικά υψηλά σε Αμερική και Ευρώπη και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ετοιμάζονται να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Οι δυο καταλυτικοί παράγοντες για το β’ τρίμηνο είναι ότι αναμένονται οι μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και ότι οι εφαρμογές σε A/I αυξάνονται μέσα στην επιχειρηματικότητα

Οι επενδυτές καλούνται να εφαρμόσουν 3 στρατηγικές:

  • Σωστή αύξηση και κατανομή της έκθεσης στους τεχνολογικούς κλάδους
  • Οι επενδύσεις εισοδήματος (ομολογα και διαθέσιμα) θα είναι αποδοτικές
  • Αποτελεσματικό χαρτοφυλάκιο risk management

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνονται χαρτοφυλάκια με υψηλές ετησιοποιημένες αποδόσεις σε κλάδους τεχνολογίας και άλλα χαρτοφυλάκια που θα επενδύουν στην ωρίμανση των κερδών από το A/I σε ορίζοντα 5ετίας.

Σε ότι αγορά την γεωγραφική διασπορά, προτιμούνται οι επενδύσεις σε tech stocks αμερικανικής προέλευσης. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Αμερική τουλάχιστον ,οι τεχνολογικές μετοχές διαπραγματεύονται με πολύ υψηλούς πολλαπλασιαστές κερδών (ξεκινούν από 28x και φτάνουν μέχρι 60x) οπότε όποιος τοποθετείται σε μετοχές τεχνολογίας και ειδικά Α/Ι θα πρέπει να έχει υπόψιν του και το ενδεχόμενο διορθώσεων.

Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουν οι επενδυτές να κινούνται ή εξαιρετικά γρήγορα βάσει ενός συγκεκριμένου στόχου απόδοσης (πχ παίρνουμε 10-20% απόδοση από μία μετοχή και φεύγουμε) ή μία μεγάλη χρονική διακράτηση προκειμένου να αποφύγουμε την βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.

Στροφή των επενδύσεων εισοδήματος (fixed income) στην ποιότητα

Οι περισσότεροι ξένοι οίκοι περιμένουν μία στροφή των επενδύσεων των μεγάλων θεσμικών σε ομόλογα υψηλής ποιότητας (δηλαδή πάνω από Α+). Αυτό το μοντέλο σε συνδυασμό με την μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προς το τέλος του α’ εξαμήνου (τέλος Ιουνίου) θα αποδώσει καλύτερα από τα high yield bonds υψηλού ρίσκου.

Διασπορά τοποθετήσεων

Η επενδυτική ιστορία δείχνει ότι σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας (και όχι μόνο οικονομικής) τα μεικτά (balanced) χαρτοφυλάκια αποδίδουν καλύτερα απ’ ότι τα μη διαφοροποιημένα (μόνο σε μετοχές και μόνο σε Ομόλογα). Αυτό συμβαίνει γιατί το ρίσκο επιμερίζεται και γεωγραφικά και σε προιόντα και σε διάρκεια τοποθετήσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr