NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Γ. Σταματόπουλος (Export Credit Greece): Θέσαμε νέους κανόνες ώστε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις

Γ. Σταματόπουλος (Export Credit Greece): Θέσαμε νέους κανόνες ώστε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις

Την αλληλένδετη σχέση των εξαγωγών, του ασφαλούς εμπορίου και της ανάπτυξης ανέδειξε ο CEO της Export Credit Greece, Γρηγόρης Σταματόπουλος μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο πάνελ για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, συζήτησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, ο Αντιπρόεδρος για Δημοσιονομικές Υποθέσεις και την Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, της JTI, Ramunas Macius, ο Πρόεδρος, Global Relations του Adani Group, Shishir Priyadarshi, o CEO του KUKE, Janusz Wladyczak, ο Εκτελεστικός Διευθυντής για το Business Development του World Trade Centers Association, Robin van Puyenbroeck με συντονιστή τον Managing Partner του ASININ International Trade and Development Corporation, Βασίλη Γαβαλά.

“Όταν αναλάβαμε τον κρατικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων (Export Credit Agency -ECA) έπρεπε να δούμε πώς θα λειτουργήσει και να θέσουμε νέους κανόνες. Γι’αυτό ακολουθήσαμε τις καλές, ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να εκσυγχρονίσουμε τον ECA, που είχε μείνει πολλά χρόνια πίσω”. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο CEO της Export Credit Greece Γρηγόρης Σταματόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι η Export Credit Greece μετά τον εκσυγχρονισμό της βρίσκεται στο σημείο που εισαγάγει στην αγορά νέα προϊόντα για να υποστηρίξει τις εταιρείες πολλαπλώς, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, συνεχίζει και με την ψηφιακή μετάβαση της ECG. Τέλος, ο κ. Σταματόπουλος έθιξε το ζήτημα ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οργανισμών εξαγωγικών πιστώσεων έναντι του υπόλοιπου κόσμου. “Προσπαθούμε να συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις και τουλάχιστον να έχουμε το ίδιο επίπεδο ανταγωνιστικότητας με άλλους οργανισμούς εκτός ΕΕ. Πρέπει να αλλάξουμε και να δουλέψουμε μαζί, ως ένα. Πιστεύω ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν εξαιρετικά προϊόντα από άποψη ποιότητας και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τις υποστηρίξουμε” συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς επισήμανε ότι η Alumil έχει τα ίδια προβλήματα που έχουν όλες οι εταιρείες παγκόσμια, αλλά ένα πλεονέκτημα: είναι ελληνική εταιρεία που έχει επιβιώσει από κρίσεις 10 ετών. “Πιστεύουμε πως ο κόσμος του αλουμινίου δεν μπορεί να διαχωριστεί, δεν μπορείς να κόψεις τον κόσμο σε κομμάτια” ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να επανυπολογίσεις τη βάση παραγωγής σου ώστε να αποφύγεις καταστάσεις όπως τον αποκλεισμό από ρώσικο μέταλλο ή την υπερπροσφορά από την Κίνα κλπ. Σημείωσε δε πως είναι απαραίτητο να διαχωρίσεις τους πόρους σου και να μπορείς να γίνεις ‘παίκτης’ που μπορεί να παίξει σε διαφορετικές αγορές με διαφορετικούς τρόπους προμήθειας προϊόντος.

Ο Αντιπρόεδρος για τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις και την Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, της JTI, Ramunas Macius, αναφέρθηκε στο ρόλο της JTI στην ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου, υπογραμμίζοντας πως η JTI είναι ενεργή σε 140 χώρες. Σημείωσε πως μια διάσταση που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά το διεθνές εμπόριο και δεν έχει να κάνει με κανένα κανόνα είναι το παράνομο εμπόριο. Η δραστηριότητα αυτή εκτιμάται γύρω στα 4 τρις δολάρια και είναι μεγαλύτερη από την 4η οικονομία στον κόσμο. Όσον αφορά την απώλεια εσόδων στη βιομηχανία των καπνικών προϊόντων αποτιμάται γύρω στα 40-50 δις παγκόσμια, 10 δις στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα χάνει γύρω στα 500 εκατ., σημείωσε.

Ο Πρόεδρος, Global Relations του Adani Group, Shishir Priyadarshi, σημείωσε ότι αν θέλεις να ενισχύσεις το διεθνές εμπόριο υπάρχουν δυο απαραίτητα συστατικά στοιχεία: πρώτον πρέπει να εξαλείψεις τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο και δεύτερον - και πιο σημαντικό - οι κανόνες με τους οποίους αυτά τα εμπόδια εξαλείφονται πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως. Σημείωσε πως και στα δυο το παγκόσμιο εμπόριο πάσχει. Σημείωσε πως δεν έχουμε επαρκές σύστημα επίλυσης διαφορών και πως το υπουργικό συμβούλιο στο Άμπου Ντάμπι δεν παρήγαγε πραγματικά αποτελέσματα. Για να προχωρήσουμε μπροστά επισήμανε πως μια βασική διάσταση είναι η διασφάλιση των εισαγωγών, καθώς οι εισαγωγές εξασφαλίζουν τις εξαγωγές καθώς και ένα σύνολο κανόνων που μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής για το Business Development του World Trade Centers Association, Robin van Puyenbroeck, μίλησε για τις ασύμμετρες προκλήσεις όπως αυτές στην κυβερνοασφάλεια και την ενέργεια καθώς και τις πολιτικές προκλήσεις απέναντι στο διεθνές εμπόριο σημειώνοντας πως το σύστημα αντιμετώπισης διαφορών είναι δυσλειτουργικό. Υπογράμμισε δε ότι πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί το παγκόσμιο εμπόριο δε λειτουργεί για όλους, σημειώνοντας τις δυσκολίες για τις ΜμΕ. Αναφέρθηκε στον προστατευτισμό, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Επισημαίνοντας γιατί όλα αυτά έχουν σημασία σημείωσε την “διπλωματία πόλη προς πόλη, επιχείρηση προς επιχείρηση” για την προώθηση της ειρήνης μέσω του εμπορίου.

Ο CEO του KUKE, Janusz Wladyczak, σημείωσε ότι για την ενίσχυση των εξαγωγών και του εμπορίου - κάθε χώρα είναι διαφορετική. Πρέπει η στρατηγική να προσαρμόζεται επακριβώς στις ανάγκες κάθε οικονομίας. Το 52% του ΑΕΠ της Πολωνίας έρχεται από τις εξαγωγές, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς - πρέπει να τις έχουμε για να αναπτυχθούμε. Και ως χώρα τα τελευταία 30 χρόνια αναπτυσσόμαστε καλά”, ανέφερε προσθέτοντας πως πρέπει να βρούμε τις λύσεις που θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις μας μέσα στην Πολωνία και πως αυτό είναι το ζήτημα και στην Ελλάδα. “Πρέπει να το κάνουμε με ασφάλεια” σημείωσε προσθέτοντας πως γι’αυτό είναι εδώ για να υποστηρίξουν τις εξαγωγικές πιστώσεις που υποστηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr