NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά: Οι εξελίξεις σε επιχειρήσεις και κοινωνία - τι λέει η διοίκηση της Nexi

Μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά: Οι εξελίξεις σε επιχειρήσεις και κοινωνία - τι λέει η διοίκηση της Nexi

Με αφορμή το Delphi Economic Forum IX», που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Eugenio Tornaghi, CEO της Nexi Ελλάδος, θυγατρικής του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, και Νίκου Παπαδόγλου, Chief Commercial Officer, σχετικά με τη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά.

Οι κ.κ. Tornaghi και Παπαδόγλου μέσα από τη συμμετοχή τους στο fire chat discussion με τίτλο «Cashless Economy: Can Europe Achieve that Target?» και στο panel με τίτλο «Keeping pace with rapid innovation in the payments landscape» αντίστοιχα, ανέλυσαν διεξοδικά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος του PayTech σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει η τεχνολογία στην προσπάθεια για ψηφιοποίηση των συναλλαγών και, εν τέλει, της οικονομίας.

Τοποθετήσεις Ε. Tornaghi

Ο κ. Tornaghi αναφέρθηκε στην έννοια της «κοινωνίας χωρίς μετρητά», επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει για τους πολίτες, τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Tornaghi ανέφερε:

Σχετικά με την μετάβαση σε κοινωνίες χωρίς μετρητά

  • Αναφορικά με το πώς ορίζεται «μια κοινωνία χωρίς μετρητά», υπάρχουν δύο περιπτώσεις: η πρώτη αφορά σε μια κοινωνία όπου τα μετρητά δεν είναι απαραίτητα για οποιαδήποτε συναλλαγή – η δεύτερη, σε μια κοινωνία όπου η χρήση μετρητών είναι ελάχιστη (π.χ. Δανία, με λιγότερο από το 12% των συναλλαγών να αφορά πληρωμές με μετρητά και Σουηδία αντίστοιχα, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 2%).
  • Μια κοινωνία χωρίς μετρητά έχει μόνο πλεονεκτήματα – μερικά από αυτά είναι το γεγονός ότι αποτρέπει το μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή, και ταυτόχρονα συνθέτει μια συνθήκη που είναι πολύ πιο βολική και ασφαλής για τους πολίτες στην καθημερινότητά τους

Σχετικά με τις ΜμΕ και τη μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά

  • Σε ό,τι αφορά χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, οι μικρές επιχειρήσεις σίγουρα μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη μετάβαση, μέσα από λύσεις που απευθύνονται στις ανάγκες τους – όπως είναι, για παράδειγμα, το soft-POS, που αποτελεί μια οικονομική και αποτελεσματική λύση που διευκολύνει τις ψηφιακές συναλλαγές των ΜμΕ, μετατρέποντας, στην ουσία, το κινητό τους σε POS.

Σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές

  • Η προοπτική του να γίνουμε, μελλοντικά, μια κοινωνία χωρίς μετρητά, είναι πιθανόν να γίνει ο κανόνας στην Ευρώπη, καθώς μέθοδοι πληρωμών όπως το Apple/ Android Pay, tap & go, κ.ο.κ. αποτελούν παγκοσμίως αποδεκτές και ιδιαίτερα εύχρηστες μεθόδους ψηφιακής πληρωμής.
  • Στη Nexi Group, η μετάβαση σε μια Ευρώπη χωρίς μετρητά είναι το όραμά μας, και προκειμένου να το κάνουμε πράξη, συνεργαζόμαστε στενά με φορείς χάραξης πολιτικής και σημαντικούς stakeholders ανά χώρα που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ταχύτερη μετάβαση. Παράλληλα, φροντίζουμε να δημιουργούμε εξατομικευμένες λύσεις που συμβαδίζουν με την τεχνική ωριμότητα κάθε χώρας.
  • Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην παρουσία του Ομίλου Nexi στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Η βασικότερη πρόκληση εστιάζεται στον κατακερματισμό της αγοράς λόγω του σχετικά περιορισμένου πληθυσμού των χωρών αυτών. Οι ευκαιρίες βρίσκονται στο γεγονός ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή, και στον Τουρισμό που συνεχώς αυξάνεται.
  • Ως Όμιλος Nexi έχουμε επενδύσει ήδη δύο φορές στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική αγορά αποτελεί για εμάς στρατηγική επιλογή.

Τοποθετήσεις Ν. Παπαδόγλου

Ο κ. Παπαδόγλου αναφέρθηκε στην πρόοδο στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη μείωση των προμηθειών σε μικρές συναλλαγές και στο πώς αναμένεται να διαμορφωθεί στο μέλλον το τοπίο των ψηφιακών πληρωμών, στη χώρα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαδόγλου είπε:

Σχετικά με το ζήτημα της μείωσης των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές

  • Στη συζήτηση που σχετίζεται ευρύτερα στις προμήθειες που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σχέση με τις ισχύουσες στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η χώρα μας δεν έχει τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε.
  • Ειδικότερα σχετικά με τις μικροπληρωμές, η αλυσίδα αξίας των ψηφιακών πληρωμών είναι πολύ θετική στη μείωση των προμηθειών που αφορούν σε αυτές.
  • Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις ΜμΕ στη μετάβαση προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτό το πεδίο. Η «πρόοδος» σε αυτό εξαρτάται από την ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ και τη δυνατότητά τους να ακολουθήσουν την αντίστοιχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
  • Το πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιείται αυτή τη μετάβαση είναι μια σημαντική παράμετρος: είναι απαιτητικό, συνολικά και χρονικά, και επιτακτικής σημασίας. Παρ’όλα αυτά, η μετάβαση υποβοηθείται με πολλές κινήσεις, και μάλιστα από την ίδια την Πολιτεία.
  • Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια, βλέπουμε πως οι ψηφιακές συναλλαγές μεγαλώνουν με διπλάσιο αριθμό, ακόμη και μετά την περίοδο της πανδημίας.
  • Τα micropayments αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κρατούσες τάσεις στη χώρα μας - πραγματοποιούνται μικρές συναλλαγές με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά ο πληθωρισμός και το embedded finance, μέσω mobile applications, digital wallets, κλπ.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου στο 15% και από αυτές το 16% ήταν tokenized. Φέτος, αναμένεται αύξηση της τάξεως του 10% των συναλλαγών και από αυτές το 20% αφορά σε tokenization. Επομένως, συμπεραίνουμε πως η υιοθέτηση της τεχνολογίας φέρνει και θα συνεχίσει να φέρνει περαιτέρω αύξηση στα micropayments.
  • Κάθε μέρος της αλυσίδας αξίας, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας η οποία ενθαρρύνει μία ενιαία ψηφιοποίηση, εργάζεται για την επιτυχημένη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές, γεγονός που με τη σειρά του θέλει χρόνο, υπομονή και ωριμότητα. Είμαστε, όμως, στον σωστό δρόμο.

Σχετικά με το μέλλον στο μέτωπο των ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλάδα

  • Η επόμενη μέρα στις ψηφιακές πληρωμές φέρνει συναρπαστικές αλλαγές. Η άνοδος του tokenization, για παράδειγμα, είναι μια απόδειξη του «σήμερα» σε σχέση με το ότι το «αύριο» του χρήματος είναι ψηφιακό. Το ψηφιακό χρήμα θα είναι tokenized.
  • Η τεχνολογία συμβάλλει ουσιαστικά στις εξελίξεις στο τοπίο των πληρωμών: ήδη έχουμε αφήσει πίσω μας το blockchain, τους περισσότερους μας απασχολεί το ΑΙ, και δουλεύουμε επάνω στην ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος – ως όμιλος, η Nexi συμμετέχει στο έργο του digital euro, στην ΕΕ, το οποίο θα δούμε μελλοντικά.
  • Παρά τη ραγδαία, όμως, υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών και τα όσα περιμένουμε να φέρει το μέλλον, η πλήρης μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο. Αυτό σχετίζεται με παράγοντες όπως είναι το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας κάθε χώρας. Στη χώρα μας, ο τουρισμός, το «εθνικό μας προϊόν» μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τη γρηγορότερη μετάβαση στο ψηφιακό «χρήμα», το οποίο θα έρθει είτε μέσω tokenization, είτε μέσω digital wallets ή και instant payments – ενώ επίσης σημαντική είναι και η ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Όλες οι εταιρείες ψηφιακών πληρωμών αντιλαμβανόμαστε εαυτούς ως συναγωνιστές και εστιάζουμε πρωτίστως στο πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, καθένας από την πλευρά του, στην ψηφιοποίηση της χώρας.
  • Η πλήρης μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά θέλει ακόμη τον χρόνο της, αλλά η τάση προς την ψηφιοποίηση των πληρωμών είναι σαφής και σημειώνει εκθετική ανάπτυξη.



... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr