NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

«Το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση στον δρόμο προς την επιχειρηματική επιτυχία».

«Το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση στον δρόμο προς την επιχειρηματική επιτυχία».

Η Enterprise Greece διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα: Αξιοποίηση του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας - εγγύηση στον δρόμο προς την επιχειρηματική επιτυχία» στις 11 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών | Delphi Economic Forum.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο να προβάλλει ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, το ανθρώπινο δυναμικό της, όπως το προσλαμβάνουν εταιρείες που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κα Μάιρα Μυρογιάννη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, ο κος Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise και ο κος Nico Gariboldi, Pfizer, Thessaloniki Site Lead και Center for Digital Innovation-CDI Lead. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της ως βασικό μοχλό επιχειρηματικής επιτυχίας και καινοτομίας.

Η Γενική Γραμματέας ΔΟΣ και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κα Μάιρα Μυρογιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, η οποία έχοντας εξέλθει από την κρίση, παρουσιάζει πλέον το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προσέλκυση ΑΞΕ, ειδικά για εταιρείες που αναζητούν εξειδικευμένο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά την ανάληψη κοινών δράσεων με την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του εξειδικευμένου προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, η κα Κασελάκη, σημείωσε ότι η όρεξη για επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνεται, με το 40% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΕΥ για την ελκυστικότητα στην Ελλάδα το 2023 να σχεδιάζει να δημιουργήσει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα κατά το επόμενο έτος. Επιπλέον, τόνισε ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 32 % των ερωτηθέντων ανέφερε τη διαθεσιμότητα μιας δεξαμενής ταλέντων υψηλής ειδίκευσης ως βασικό παράγοντα που συμβάλλει στην αυξημένη ελκυστικότητα της Ελλάδας. Η κα Κασελάκη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της κατάρτισης δεξιοτήτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας ως ελκυστικού προορισμού για ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, παρέχοντας στις επιχειρήσεις ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες και ιδιαίτερα περιζήτητες δεξιότητες.

Ο κος Γιαννόπουλος τόνισε ότι το ανθρώπινο ταλέντο της χώρας μας αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τους ξένους επενδυτές, λόγω της έμφασης που αποδίδουν οι Έλληνες στην εκπαίδευση και μάλιστα σε πεδία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και την πολυγλωσσική επάρκειά του. Οι υψηλές κατατάξεις της χώρας στους παγκόσμιους δείκτες ανταγωνιστικότητας ταλέντων και καινοτομίας, αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή της για την προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτό το πνευματικό κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της χώρας στην έρευνα και την ανάπτυξη, τοποθετεί την Ελλάδα ως προορισμό για επενδυτές που αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να προσαρμοστεί στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και να αντιμετωπίσει τις πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις.

Ο κος Κασιμιώτης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη λειτουργία του Global Center of Excellence in AI and Machine Learning το οποίο δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από ένα χρόνο. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Κασιμιώτης, είναι το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η στρατηγική θέση της χώρας και η στήριξη που υπάρχει από την κυβέρνηση. Όλα αυτά καταδεικνύουν γιατί η χώρα έχει υψηλή θέση στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας. Ο κ. Κασιμιώτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στους ερευνητές της Elite AI, την ελκυστικότητά της για τους νέους ταλαντούχους ανθρώπους και την ισορροπία που έχει δημιουργήσει στο οικοσύστημα καινοτομίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος ως κόμβος τεχνολογίας, καθώς αξιοποιεί τους τεχνολογικούς τομείς που κυμαίνονται από τον τομέα του τουρισμού έως τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το fintech, μια προσπάθεια που μπορεί να ωφεληθεί από τον επερχόμενο Εθνικό Υπερυπολογιστή — Daedalus. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής ΤΠΕ για το AmCham Greece, σημείωσε τέλος πως θέλει να βοηθήσει στη σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και να προωθήσει την αποτελεσματική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα του κλάδου για την προώθηση της ψηφιακής και οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Ο κος Gariboldi επεσήμανε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ελκυστικό διεθνή προορισμό έχοντας την προοπτική να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο καινοτομίας. Το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, αναδεικνύουν την επιχειρηματική ευκαιρία που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι λόγοι συντέλεσαν ώστε και η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε το 2020 με τη λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, να έχει φτάσει σήμερα να αποτελείται από 4 παγκόσμιους Οργανισμούς και περισσότερα από 1.000 άτομα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ξεχωριστή παρουσίαση με θέμα «Στρατηγικές HR για την ανάπτυξη και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων στην Ελλάδα» από τον κο Κωνσταντίνο Μυλωνά, CEO, VP Adecco & Head of Greece & Bulgaria Public Affairs, EE &MENA. Ο κος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία παρατηρείται αυτή τη στιγμή τάση συγκράτησης του φαινομένου του brain drain και μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στρατηγικές για την ανάπτυξη και τη διακράτηση ταλέντων στην Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η κουλτούρα και η διαφορετικότητα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η προώθηση επενδυτικών ευκαιριών για την περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr