NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Schroders: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Schroders: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
19_04_2024 | 16:58
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Η αύξηση του βασικού πληθωρισμού και οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή θέτουν υπό αμφισβήτηση την μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και πλέον είναι αμφίβολη η πιθανότητα μείωσης για το 2024 αναφέρεται σε άρθρο της Schroders​που υπογράφει ο George Brown, Senior US Economist

Αναλυτικά σε αυτό σημειώνεται ότι είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν προηγουμένως, και πλέον είναι αμφίβολη η πιθανότητα αυτής της μείωσης για το 2024. Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας.

Θα μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια φέτος;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει κάθε επενδυτής μετά την αύξηση του βασικού πληθωρισμού τον Μάρτιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι αγορές δείχνουν τώρα λιγότερες από δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενώ τον Ιανουάριο είχαν υπολογίσει έξι ή επτά μειώσεις.

Η αλλαγή προσδοκιών της αγοράς δεν έφερε αντίδραση από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell. Μετά το αποτύπωμα του πληθωρισμού τον Μάρτιο, ο ίδιος παραδέχτηκε πως “είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο" για να έχει η κεντρική τράπεζα την αυτοπεποίθηση να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική.

Είναι πλέον αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί χαλάρωση φέτος. Οι όποιες περικοπές θα εξαρτηθούν από την ύπαρξη πειστικών στοιχείων ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει και πάλι προς τον στόχο. Αυτό όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει την απαίτηση άμβλυνσης του διαδοχικού πληθωρισμού, αλλά θα εξαρτηθεί επίσης από την καλύτερη ισορροπία των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για περικοπές στο Jackson Hole τον Αύγουστο;

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να καθυστερήσει τυχόν μειώσεις επιτοκίων είναι μια σημαντική κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις μας περιλάμβαναν ένα σενάριο κινδύνου στο οποίο ξεσπά μια σύγκρουση στην περιοχή, συμπαρασύροντας τα δυτικά έθνη.

Ένα τέτοιο σενάριο θα διατάρασσε βασικές εμπορικές οδούς, καθώς και την προμήθεια πετρελαίου, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας και αγαθών. Δεδομένων των ανησυχιών για τις πιεσμένες αγορές εργασίας και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς, αυτό θα ωθούσε τις κεντρικές τράπεζες να καθυστερήσουν την έναρξη τυχόν κύκλων χαλάρωσης.

Πέρα από αυτόν τον κίνδυνο, είναι απίθανο να υπάρξει επαρκής πρόοδος είτε στις τάσεις του πληθωρισμού είτε στα στοιχεία για την απασχόληση ώστε να αποκτήσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) την αυτοπεποίθηση να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τις συνεδριάσεις του Ιουνίου ή του Ιουλίου. Θεωρούμε πιθανό να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος μέχρι τη συνεδρίαση της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο.

Οι βάσεις για μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσαν να τεθούν από τον Powell στην κεντρική ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole τον Αύγουστο. Μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα είχε επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι θα συνοδευόταν από την επικαιροποιημένη έκθεση της Fed, την οποία η FOMC θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τηλεγραφήσει τις προσδοκίες της σχετικά με τον χρόνο και την έκταση της όποιας χαλάρωσης.

Η προσδοκία μας είναι ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου 2025.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επιτροπή θα δυσκολευτεί στη συνέχεια να δικαιολογήσει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός θα πρέπει τότε να βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ η ανεργία είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι η FOMC θα έπρεπε να έχει επιτύχει τη διπλή εντολή της για σταθερότητα των τιμών και πλήρη απασχόληση.

Αυτός ο κύκλος τριών περικοπών θα προσφέρει σωρευτικά χαλάρωση κατά 75 μονάδες βάσης, την ίδια με εκείνη που επιβλήθηκε το 2019, η οποία διαμορφώθηκε με βάση την προσαρμογή που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της χαλάρωσης.

Ωστόσο, η εξισορρόπηση των κινδύνων κλίνει σαφώς προς την κατεύθυνση των μεταγενέστερων και λιγότερων περικοπών. Αν και η εξέλιξη των στοιχείων θα είναι ο κυρίαρχος καθοριστικός παράγοντας, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της όποιας χαλάρωσης.

Για παράδειγμα, η FOMC μπορεί να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για να μειώσει τα επιτόκια είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε να τα διατηρήσει αμετάβλητα, ανάλογα με το αν το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις οικονομικές προοπτικές.

Υπάρχει επίσης μια σημαντική πιθανότητα η FOMC να μην χαλαρώσει καθόλου την πολιτική της φέτος. Τοποθετούμε τώρα μια πιθανότητα 40% σε ένα τέτοιο σενάριο- ένας κίνδυνος που πιστεύουμε ότι επί του παρόντος υποτιμάται από την αγορά. Και αν ο πληθωρισμός αρχίσει να επιταχύνεται εκ νέου, η επόμενη κίνηση της επιτροπής μπορεί να μην είναι η μείωση, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να είναι η αύξηση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr