NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Αγορές
ανάγνωση

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία: Τεράστιο ενδιαφέρον για το 30ετες ομόλογο

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία: Τεράστιο ενδιαφέρον για το 30ετες ομόλογο
24_04_2024 | 17:06
epixeiro icon Ειδήσεις | Αγορές

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις περαιτέρω προοπτικές της αποτέλεσε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών με την νέα έκδοση του 30ετούς ομολόγου. Ως αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,15%.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η κοινοπρακτική έκδοση συγκέντρωσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό δημόσιο 33 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το επιτόκιο (κουπόνι) του ομολόγου σε χαμηλότερο επίπεδο περίπου 4,15% (επιτόκιο διατραπεζικής MS +1,65%) από εκείνο που εκτιμούσαν (4,3% επιτόκιο διατραπεζικής MS +1,75%) οι διαχειριστές της κοινοπρακτικής έκδοσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχουν σχεδιάσει οι ιθύνοντες του Υπ. Οικονομικών, η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου μετά και την σημερινή έκδοση εκτιμάται ότι διευκολύνει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων (από την περίοδο των Μνημονίων) που είχε λάβει η χώρα.

Με τη σημερινή έξοδο στις αγορές κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ θέλησαν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα μετά την επάνοδο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και την πρόσφατη αναβάθμιση του outlook από την S&P.

Βάσει των στόχων που έχουν τεθεί, αναμένεται η πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης και υπολογίζεται πως με την πρωτοβουλία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει τόκους 40 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί μέσω 30ετούς ομολόγου ήταν το 2021, ενώ η τελευταία έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση ομολόγων ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχε αντλήσει 4 δισ. ευρώ, ενώ είχε συγκεντρώσει προσφορές ύψους 35 δισ. ευρώ. Συνολικά στοχεύει σε δανεισμό 10 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr