NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Αύξηση των επειγόντων περιστατικών λόγω αφρικανικής σκόνης

Αύξηση των επειγόντων περιστατικών λόγω αφρικανικής σκόνης

Ο γερμανικός Τύπος για τη σκόνη που σκέπασε την Αττική, τη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα και την κριτική που δέχεται ο Γερμανός πρόεδρος Στάινμαϊερ.

Σε ένα σκηνικό που θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας, το απόγευμα της Τρίτης (23 Απριλίου) ο ουρανός της Αθήνας βάφτηκε πορτοκαλί, γεμάτος από την αφρικανική σκόνη που έφτασε στην Αττική.

«Μεγάλα σύννεφα άμμου και σκόνης έβαψαν τον ουρανό σε ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κάνοντας τον αέρα αποπνικτικό», γράφει η ZEIT Online. «Στην Αθήνα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία αυξήθηκαν, με τους ασθενείς να παραπονιούνται πως έχουν δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος».

«Η περιοχή της Αττικής πλήττεται συχνά από το συγκεκριμένο φαινόμενο λόγω των κλιματικών συνθηκών, ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπως ανέφεραν και μετεωρολόγοι στην εφημερίδα Καθημερινή», παρατηρεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Οι θερμοί νότιοι άνεμοι μεταφέρουν τη σκόνη από την Αφρική και συναντώνται με τα ψυχρότερα ρεύματα από τον βορρά, με αποτέλεσμα η σκόνη να φτάνει σε ύψος έως και δύο χιλιομέτρων και να διατηρείται εκεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις η σκόνη μπορεί εν συνεχεία να φτάσει μέσα σε λίγες ημέρες και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Θα φτάσει λοιπόν η σκόνη μέχρι τη Γερμανία;», διερωτάται η Stuttgarter Nachrichten. «Η απάντηση είναι πως όχι. Εξάλλου και στην Ελλάδα οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει πως το φαινόμενο θα υποχωρούσε χθες καθώς οι δυτικοί άνεμοι θα μετέφεραν τη σκόνη προς τα ανατολικά – δηλαδή προς την Ασία. Επομένως η Κεντρική Ευρώπη τη γλίτωσε. Αυτό που έμεινε είναι ένα κόκκινο στρώμα σκόνης, το οποίο έχει καλύψει αυτοκίνητα και μπαλκόνια και έχει κολλήσει στα παράθυρα».

Η Ελλάδα θεσπίζει την εξαήμερη εργασία

Τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε δημοσιευτεί μία έρευνα του καθηγητή Ρόμπερτ Ίνκλαρ από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, η οποία διαπίστωνε πως οι δύο λαοί που εργάζονται περισσότερο απ' όλους στην ΕΕ είναι οι Έλληνες και οι Πολωνοί.

«Κι άλλες φορές αλλά και με την έρευνα αυτή καταρρίφθηκε ο μύθος των "τεμπέληδων Ελλήνων” που κυριαρχούσε μέχρι πριν περίπου εννέα χρόνια σε πολλά πρωτοσέλιδα στη Γερμανία για την κρίση του ευρώ», σχολιάζει το FOCUS Online.

«Μέχρι πρότινος λεγόταν πως οι πολλές εργατοώρες δεν συνεπάγονται αυτομάτως και μία υψηλή, από οικονομικής άποψης, παραγωγικότητα. Οι Έλληνες επικρίνονταν πως οι Γερμανοί δουλεύουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όμως και αυτό το επιχείρημα δεν φαίνεται να ευσταθεί πια. Το ΔΝΤ επαινεί τους Έλληνες για την υψηλή οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία εκτιμάται πως θα φτάσει σχεδόν στο 3% για το 2024, ενώ η Γερμανία είναι ουραγός μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών κρατών στην ανάπτυξη».

Τώρα με σκοπό την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού «θεσπίζεται στην Ελλάδα η εβδομάδα των έξι ημερών. Επισήμως οι εργαζόμενοι αποφασίζουν ελεύθερα, εάν θέλουν να δουλέψουν έξι ημέρες ή να συνεχίσουν να δουλεύουν πενθήμερο.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του kariera.gr το 55% όσων αναζητούν δουλειά θα προτιμούσε να εργάζεται τέσσερις ημέρες, έχοντας τις ίδιες αποδοχές», το μοντέλο δηλαδή που εφαρμόζουν πολλές επιχειρήσεις στη Γερμανία. «Το "work-life-balance” αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης και στην Ελλάδα. Και δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την εβδομάδα των έξι ημερών.

Στην πραγματικότητα ωστόσο η νομική κατοχύρωση της εξαήμερης εργασίας είναι ένα μέτρο που στοχεύει στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με την πραγματικότητα. Διότι πολλοί Έλληνες χρειάζονται δύο ή και περισσότερες δουλειές, προκειμένου να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα», καταλήγει η γερμανική ιστοσελίδα.

Κριτική στον Στάινμαϊερ για τη «διπλωματία του ντονέρ»

Ο Γερμανός πρόεδρος Στάινμαϊερ βρέθηκε στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε τόσο με επιφανείς προσωπικότητες της τουρκικής αντιπολίτευσης όσο και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Προκάλεσε όμως αντιδράσεις με τη «διπλωματία του ντονέρ» που επέλεξε να ακολουθήσει.

Σε κείμενο στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της, η BILD αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχθηκε ο Στάινμαϊερ από διαφόρους ειδικούς: Ο Ερέν Γκιβερτσίν, τουρκικής καταγωγής και ειδικός σε ζητήματα που αφορούν το Ισλάμ, έγραψε στο X πως «δικαίως διαμαρτυρόμαστε για την πολιτική μας με τη Ρωσία και το Ιράν. Όμως το επίπεδο της πολιτικής μας με την Τουρκία δεν είναι σε τίποτα καλύτερο. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Ερντογάν δεν μας παίρνει στα σοβαρά».

Ο καθηγητής της Bundeswehr Κάρλο Μαζάλα σχολίασε: «Οι Τούρκοι βρίσκονται στη Γερμανία από το 1962 – πλέον ως τρίτη γενιά. Είναι δημοσιογράφοι, γιατροί, επιχειρηματίες, καθηγητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί, εφηύραν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Και το μόνο που έρχεται στον νου του Γερμανού προέδρου είναι το ντονέρ».

Ο Τουντσάι Εζνταμάρ, επικεφαλής της τουρκικής σύνταξης του Westdeutscher Rundfunk έκανε τέλος μία αξιοσημείωτη σύγκριση: «Με κάθε σεβασμό, το γεγονός ότι ο Στάινμαϊερ πήρε ντονέρ από τη Γερμανία στην Τουρκία καταδεικνύει πόσο κλισέ και ξεπερασμένη είναι η αντίληψή του για την Τουρκία. Εάν επισκεπτόταν την Ιταλία, δεν θα είχε πάρει μαζί του πίτσα».

Πηγή: Deutsche Welle

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr