NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Η διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από τη ΤΝ

Η διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από τη ΤΝ

Η δημιουργία ενός AI Office στην Ελλάδα θα δώσει τη δυνατότητα στους πνευματικούς δημιουργούς και στα συλλογικά τους όργανα να διαπραγματευτούν με την Τεχνητή Νοημοσύνη για την απονομή των πνευματικών δικαιωμάτων τους, είναι κάτι που θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη για όλους : Ρύθμιση, κίνδυνοι και οφέλη» η Πρόεδρος του Rythmisis δικηγόρος Δρ Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της ΤΝ έχουν προκύψει πολλά ζητήματα με την χρήση και νομή των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση από δικαστήριο των ΗΠΑ τα έργα τέχνης-προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να προστατεύονται από τη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία. ο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε επίσης αίτημα ενός καλλιτέχνη για πνευματικά δικαιώματα σε εικόνες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, παρά το επιχείρημα του καλλιτέχνη ότι το σύστημα ήταν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.

Το ζήτημα της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων από την ΤΝ (ChatCPT) η οποία χρησιμοποιεί εκατομμύρια δεδομένα και πηγές για να δημιουργήσει ένα ελεύθερο προς χρήση κείμενο ή εικόνα, ή μουσική αφορά χιλιάδες δημιουργούς (συγγραφείς, ερευνητές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες) στη χώρα μας. Η ΕΕ έχει αναπτύξει δραστηριότητα δημιουργώντας ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την οριστική του μορφή στην χώρα μας.

Η χρήση των προσωπικών δεδομένων εκατομμύρια χρηστών σε όλο τον κόσμο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, η δημιουργία deepfakes (σύγχρονη μορφή παραπληροφόρησης μέσω ΤΝ), αλλά και η τροφοδότηση της ΤΝ με δεδομένα που εμπεριέχουν προκαταλήψεις, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους κινδύνους της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Rythmisis που συνδιοργάνωσαν μαζί με το Ταμείο Ανάπτυξης της ΠΚΜ και το τηλεοπτικό κανάλι Βεργίνα Τηλεόραση στο πλαίσιο της Beyond.

Tο Rythmisis είναι ένα Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου που ιδρύθηκε το 2022 με στόχο να συμβάλλει στον διάλογο δικαίου και τεχνολογίας μέσα από καινοτόμες συνεργασίες με φορείς και εμπειρογνώμονες. Το Rythmisis απαρτίζεται από νομικούς που έχουν ενεργή δραστηριότητα στον ψηφιακό χώρο και την ρύθμισή του είτε μέσω της δικηγορικής πρακτικής και της εν γένει επαγγελματικής τους δραστηριότητας είτε μέσω του ακαδημαϊκού τους έργου. Η Rythmisis είναι Ινστιτούτο Δικαίου που ιδρύθηκε το 2022 και απαρτίζεται από νομικούς που ασχολούνται ενεργά είτε μέσα από την δικηγορία είτε το ακαδημαϊκό τους έργο με τον ψηφιακό χώρο και την ρύθμιση του. Το Rythmisis συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως είναι η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», Shrines (οργανισμός προστασίας λατρευτικών χώρων) Dyania Health. Έχει αναπτύξει την τεχνολογία Synapsis AI που ανωνυμοποιεί τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών, Digital World Summit Greece Εθνική Περιφερειακή Πρωτοβουλία (NRI), ως μέρος του παγκόσμιου Δικτύου για την Παγκόσμια Επικοινωνία.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΦΙΑ-2.jpg?mtime=20240429105417#asset:476395


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΦΙΑ-3.jpg?mtime=20240429105436#asset:476396


HMERIDA-SOPHIA.jpg?mtime=20240429105449#asset:476397




... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr