NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Arnold Schwartzenegger... is back (!) ως σταυροφόρος του κλίματος

Arnold Schwartzenegger... is back (!) ως σταυροφόρος του κλίματος

​Τα τελευταία χρόνια, πολλοί αστέρες του Χόλυγουντ δείχνουν ένα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο, φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, κι όχι άδικα, αφού η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε νέα δεδομένα που επιδρούν δραματικά στον άνθρωπο, στα κράτη και στις επιχειρήσεις, είτε το αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι.

Ένας από αυτούς είναι, όσο κι αν μας εκπλήσσει, ο Arnold Schwarzenegger, που πρόσφατα έγινε «πρωτοσέλιδο», λόγω της κράτησής του στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Γιατί; Επειδή παρέλειψε να δηλώσει ένα πανάκριβο ρολόι, Audemars Piguet, το οποίο προοριζόταν για δημοπρασία σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «Schwarzenegger Climate Initiative». Και αν δεν συνέβαινε αυτό το περιστατικό, τότε πιθανώς, ποτέ να μη μαθαίναμε όσα έχει κάνει ο Schwarzenegger για το κλίμα!

Το ευτράπελο

Τρεις ώρες παρέμεινε στο αεροδρόμιο του Μονάχου, υπό συνθήκες κράτησης, ο διάσημος body builder, ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια, Arnold Schwarzenegger, αφού ερχόμενος από τις ΗΠΑ, έπρεπε να δηλώσει στο τελωνείο ότι μεταφέρει ένα ακριβό αντικείμενο προς δημοπράτηση, άρα πώληση. Αφού λοιπόν το «εμπόρευμα» θα παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θα έπρεπε να δηλωθεί μέσω τελωνείου. Πόσο κόστισε το τελωνείο στον 76χρονο πλέον Arnold; 35.000€. Μάλιστα ο υπάλληλος που ενημέρωσε σχετικά τον διάσημο αστέρα του Χόλυγουντ, δεν έκανε καμία διάκριση, αφού τόνισε χαρακτηριστικά, «Εάν τα εμπορεύματα παραμείνουν στην ΕΕ, πρέπει να δηλωθούν. Αυτό ισχύει για όλους, είτε το όνομά τους είναι Schwarzenegger είτε Müller, Meier, Huber». Μετά από αυτή την περιπέτεια, ο Arnold Schwarzenegger πήρε το δρόμο για το 5 αστέρων ξενοδοχείο Stanglwirt στο Kitzbühel του Αυστριακού Τυρόλο, όπου πραγματοποιήθηκε το δείπνο των 160 υψηλών καλεσμένων που συμμετείχαν στην πολυσυζητημένη δημοπρασία του «Schwarzenegger Climate Initiative».

TO-ROLOI.jpg?mtime=20240429191210#asset:476714

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, εκτός από το ρολόι Audemars Piguet, δημοπρατήθηκε, μεταξύ άλλων, και το ξίφος που «πρωταγωνίστησε» μαζί με τον Schwarzenegger στην ταινία «Κόναν». Καλωσορίζοντας το κοινό κατά την έναρξη του δείπνου, ο διάσημος ηθοποιός, είπε χαρακτηριστικά, «Πώς θα "εξολοθρεύσουμε" τη μόλυνση; Πώς θα πούμε “hasta la vista” στα ορυκτά καύσιμα;».

CONAN.jpg?mtime=20240429191024#asset:476713

Στο τέλος του δείπνου, τα έσοδα από τη δημοπρασία έφτασαν το ιλλιγγιώδες ποσό του 1,31 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για δράσεις ενάντια στην κλιματική κρίση.

Λιγότερη συζήτηση, περισσότερη δράση

Με τη χαρακτηριστική αυστριακή προφορά, ο Arnold Schwarzenegger δεν είναι απλά ένας επιτυχημένος ηθοποιός, που κυριάρχησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα του εμπορικού αμερικανικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ‘90. Τα τελευταία 20 χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στην καταπολέμηση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, ως άλλος σταυροφόρος. «Μότο» του σε αυτή τη προσπάθεια, που επίσης φαίνεται ότι στέφεται με επιτυχία, είναι ότι χρειαζόμαστε «λιγότερη συζήτηση, περισσότερη δράση».

Κατά το διάστημα που ήταν κυβερνήτης στην πολιτεία της Καλιφόρνια εργάστηκε σθεναρά ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μέσω προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από την πρωτοβουλία «Million SolarRoofs», υποστηρίζοντας την ψήφιση του νόμου για λύσεις ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και μείωση των εκπομπών στα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

Μετά το πέρας της θητείας του συνέχισε να συντάσσεται υπερ προσπαθειών ενίσχυσης των καθαρών πηγών ενέργειες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ιδρύοντας έτσι την πρωτοβουλία «Schwarzenegger Climate Initiative».

Από το 2017 μαζί με την πολιτικό Monika Langthaler πραγματοποιούν ετησίως την «Παγκόσμια Σύνοδο της Αυστρία για το Κλίμα». Φέτος η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στη Βιέννη.

Old habits die hard

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), οι πόλεις καταλαμβάνουν μόνο το 2% της επιφάνειας της Γης, αλλά αντιπροσωπεύουν το 78% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και παράγουν πάνω από το 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ως εκ τούτου, η κατανόηση της αστικής δυναμικής και των επιλογών του τρόπου ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτές είναι απαραίτητη.

Οι παλιές συνήθειες δύσκολα πεθαίνουν! Γι' αυτό οι πόλεις και οι περιφέρειες θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα ώστε να οδηγήσουν σε μια ζωή φιλικότερη προς το κλίμα. Τι εργαλεία έχουν; Κι εμείς ως πολίτες πώς μπορούμε να γίνουμε πιο φιλικοί προς το κλίμα στην καθημερινή μας ζωή; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στην «Παγκόσμια Σύνοδο της Αυστρίας για το Κλίμα», που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια με εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο. Σχεδόν 4.500 καλεσμένοι από περισσότερες από 100 χώρες και περίπου 300 ομιλητές από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη και την κοινωνία των πολιτών έχουν συμμετάσχει έως σήμερα σε αυτή τη σημαντική δράση του «Schwarzenegger Climate Initiative». Ο Ιούνιος είναι κοντά και όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τη σύνοδο, μπορούν, δωρεάν, αρκεί να κάνουν εγκαίρως εγγραφή. Μέχρι τότε, hasta la vista!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr