NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Έφη Μόρδου: Η πρώτη φορά με χιούμορ και χωρίς ενοχές

Έφη Μόρδου: Η πρώτη φορά με χιούμορ και χωρίς ενοχές

«Δε θα ξεχάσω μία φορά, που η μικρή είχε πέσει κάτω και ούρλιαζε έξω από τις σκάλες του μετρό. Ο κόσμος σταματούσε και μας θαύμαζε, ενώ εγώ σκεφτόμουν να βγάλω την τραγιάσκα μου και να μαζεύω χρήματα. Μπας και βγάλω τα έξοδα του ψυχιάτρου». αναφέρει μεταξύ άλλων η Έφη Μόρδου κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Πρώτη φορά μαμά».

Σε αυτό η Έφη παρουσιάζει, διασκεδάζει απενοχοποιεί τις αλλαγές, ευθύνες και προτεραιότητες της μητρότητας που αλλάζουν όλη μας τη ζωή για πάντα.

Το βιβλίο περιέχει μικρές, καθημερινές ιστορίες από το ταξίδι της μητρότητας, έτσι όπως τις καταγράφει μία μαμά σαν όλες τις άλλες. Μία μαμά που δε διστάζει να μοιραστεί τις αγωνίες και τα καρδιοχτύπια της, τα γέλια και τα δάκρυα, τα εύκολα και κυρίως τα δύσκολα, της υπέροχης αυτής περιπλάνησης.

Ή Έφη Μόρδου μας παραδίδει ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ και χωρίς ενοχές. Γιατί κάθε πρώτη φορά κουβαλά μέσα της και το... ψήγμα της ενοχής.

Μια σύντομη συνομιλία μαζί της αποκαλύπτει ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή για τις νέες μαμάδες:

Ποια στιγμή από αυτές τις πρώτες που έζησες ως πρώτη φορά μαμά δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που ο άντρας μου πήρε αγκαλιά την κόρη μας. Την κοιτούσε όλο δέος ενώ έτρεμαν τα χέρια του από συγκίνηση αλλά και από φόβο μην του πέσει και σπάσει. «Φωτογράφισα» στο μυαλό μου εκείνη τη μικρή στιγμούλα που με έκανε να νιώσω «Γίναμε οικογένεια, λοιπόν».

Τι είναι αυτό που μαθαίνεις την πρώτη φορά που γίνεσαι μητέρα και τι είναι αυτό που ξεχνάς για πάντα;

Αυτό που μαθαίνεις μπαίνοντας στον κόσμο της μητρότητας και σε ξαφνιάζει αφάνταστα, είναι πως μπορείς να αγαπήσεις κάποιο άλλο πλάσμα, περισσότερο από τον εαυτό σου. Αν σου πουν πως πρέπει να πέσεις από τον γκρεμό για να σώσεις το παιδί σου, εννοείται πως θα το κάνεις. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αυτό που ξεχνάς για πάντα είναι ο αυθορμητισμός που είχες πριν γίνεις γονιός. Το Πάμε για ένα ποτό το βράδυ; Ναι αμέ, πάμε. δεν υπάρχει πια. Η κάθε σου κίνηση πρέπει να είναι τέλεια προμελετημένη, υπάρχει κι άλλο ένα πλάσμα που εξαρτάται από εσένα πια.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που πρέπει ν αποφύγει ένας πρωτάρης γονιός και ποια η πιο άχρηστη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Νομίζω πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που πρέπει να αποφύγει ένας φρέσκος γονιός είναι να κλειστεί μέσα στο σπίτι και να βλέπει μόνο τοίχους, πολυθρόνες και οθόνες. Το γεγονός ότι έχεις μωρό, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να πηγαίνεις βόλτες με το καρότσι, να πίνεις καφέδες με φίλους ή να κάνεις κοντινές εξορμήσεις. Απεναντίας, θεωρώ πως είναι τρομερά σημαντικό για έναν πρωτάρη γονιό να βγαίνει έξω κάθε μέρα, βρέξει-χιονίσει, για να διασφαλίζει την καλή ψυχική του υγεία. Χαρούμενοι γονείς = χαρούμενο μωρό.

Ξεκάθαρα η πιο άχρηστη συμβουλή έλαβα ως νέα μαμά ήταν το “Κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό”. Δεν είμαι ρομπότ, δεν έχω τον ύπνο στο τσεπάκι, έχω άπειρες δουλειές να κάνω που έχουν μείνει πίσω και κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν. Επίσης, όταν κοιμάται το μωρό, μπορεί να έχω ανάγκη να μιλήσω με μια φίλη για να ξελαμπικάρω ή να λιώσω στο Instagram. Ή μπορεί να θέλω να κοιμηθώ. Όλα θεμιτά είναι.


proti_fora_mama.jpg?mtime=20240513131434#asset:478206

«Με το που κάνει την εμφάνισή της μία έγκυος στα γιγαντο-μαμαδο-μάγαζα, οι πωλήτριες παθαίνουν πολλαπλούς οργασμούς. Τρέχουν κατά πάνω της και τη γεμίζουν κοπλιμέντα του τύπου «τόσο μικρή μαμά;» ακόμη κι αν έχει την ηλικία της γιαγιάς τους, ή τα «δεν πρέπει να έχετε βάλει καθόλου βάρος», άσχετα αν μοιάζει με το θωρηκτό Ποτέμκιν. Και κάπου ανάμεσα σε ψέματα και τεράστια ψέματα, τσουυυυυκ, της πασάρουν διακριτικά τη Λίστα.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr