NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το ΣΚ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το ΣΚ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), έχει καθιερώσει από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη ενώ το ειδικό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για τη φετινή χρονιά είναι “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”.

Περιέργεια, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και ένας τρόπος να κατανοήσουμε τον κόσμο. Μέσα στα μουσεία, σε χώρους ανοιχτούς στην έρευνα και στη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών αλλά και σε ζωτικά πεδία σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, η καινοτομία συναντά την παράδοση.

Μουσεία κάθε είδους με διαφορετικά αντικείμενα συμμετέχουν σε μια μέρα-γιορτή γεμάτη με εκθέσεις, με ξεναγήσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συνέδρια, ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.

Στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού ως τιμώμενο φορέα για το 2024 και συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM με τις εξής εκδηλώσεις:

Ανοικτό Εργαστήριο Συντήρησης Υφασμάτων (OpenLab)

Καινοτόμο Εργαστήριο Συντήρησης υφασμάτινων αντικειμένων, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου MeltOpenLab, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αντικειμένων από ύφασμα από τις συλλογές του μουσείου

Εργαστήρια Συντήρησης ΜΝΕΠ –Ραγκαβά 3-5, Πλάκα

Ώρες 11.00 – 12.00, 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00

Έως 5 άτομα ανά παρουσίαση

Δήλωση Συμμετοχής: τηλ. 210-3223132

Κυνήγι θησαυρού στο Μουσείο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου για παιδιά ε’ και στ΄ τάξης Δημοτικού. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε ποικίλες δράσεις ανακάλυψης, παρατήρησης, δραματοποίησης και εικαστικής δημιουργίας, εξερευνούν τα εκθέματα και τα μνημεία στην αυλή του μουσείου και γνωρίζουν βιωματικά όψεις του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Ώρες 09.30 – 11.00, 11.30-13.00

Έως 30 άτομα ανά πρόγραμμα

Δήλωση Συμμετοχής: τηλ. 210-3249698


Στον «Ελληνικό Κόσμο»

Διαδραστική Περιήγηση στην «Αγία Σοφία, 1500 Χρόνια Ιστορίας»

Η Διαδραστική Περιήγηση «Αγία Σοφία, 1500 Χρόνια Ιστορίας», μια παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας, θα παρουσιαστεί στη «Θόλο», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», μέσω της χρήσης γυαλιών Επαυξημένης Πραγματικότητας, smart wearable glasses, σε κωφούς και βαρήκοους, καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας με πρεσβυακουσία, άροντας τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Ώρα: 14:00

Με ελεύθερη είσοδο

Απευθύνεται σε ηλικίες από 15 ετών και άνω

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, Τηλεφωνικά, στο 212 254 0000 & στην Υποδοχή του Μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78)

Ατομική Έκθεση Assembling Memories της Ντένης Θεοχαράκη

Θεματικός πυρήνας της ατομικής έκθεσης με τίτλο Assembling Memories της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη αποτελεί το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη στον Βόλο. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ εντυπωσιάζουν οι τεράστιες εγκαταστάσεις και τα οπτικοακουστικά μέσα που δημιουργούν μία αξέχαστη εμπειρία τέχνης στον θεατή.

Η δημιουργός εμπνέεται από ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής βιομηχανίας και ανοίγει στον θεατή τις πύλες του μνημονικού της σύμπαντος μετατρέποντας την επίσκεψή του σε μία ξεχωριστή, αισθητηριακή εμπειρία.

Ώρα: 11:00-17:00

Με ελεύθερη είσοδο

Κράτηση θέσεων: Τηλεφωνικά, στο 212 254 0000 & Στην Υποδοχή του Μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78)


Στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

Ώρες: 12:30 π.μ. ελληνικά & 10:30 π.μ. αγγλικά, Κρατήσεις: events.theacropolismuseum.gr

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου για όλους τους εκθεσιακούς χώρους. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.

Οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιπέτεια μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο … ζητά τη λύση του». Οι μικροί φίλοι του Μουσείου αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους και των αρχαιολόγων του Μουσείου αναζητούν τη λύση ενός φανταστικού μυστηρίου που θα σώσει τη γιορτή των Παναθηναίων.

Ώρες: Κυριακή 19/5 στις 10 π.μ. και στις 1 μ.μ., Διάρκεια: 90 λεπτά

Κόστος: Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ημέρας για τους ενηλίκους και μηδενικού εισιτηρίου για τα παιδιά, Εγγραφή: Μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο events.theacropolismuseum.gr

Οδηγίες συμμετοχής: Συνιστάται εγγραφή στο πρόγραμμα πριν την αγορά εισιτηρίου.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στις 18 Μαΐου στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις μόνιμες εκθέσεις και τις προτεινόμενες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.Ενώ τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00.

10:00-17:00

Προβολή της ταινίας «Etel Adnan. Εξόριστες λέξεις» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη

της Ελλάδος. Η ταινία ανασυνθέτει μέσα από μια σειρά εικαστικών θραυσμάτων, μια πληθώρα γλωσσών, λαών και των ταυτοτήτων τους, το μοναδικό πορτρέτο της ποιήτριας και ζωγράφου Etel Adnan.

Διάρκεια: 55 λεπτά, Συντελεστής: Tαινιοθήκη της Ελλάδος

Xώρος: Educational lab

10:00-17:00

Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά ηλικίας 6+ σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.

Xώρος: Αίθουσες πτέρυγας Νεοφύτου Δούκα

10:00-16:00

«Το Mουσείο σας ρωτάει...» δράση με τη συμμετοχή του κοινού

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τους επισκέπτες σε μια διαδραστική δράση σε μορφή διαλόγου όπου μικροί και μεγάλοι θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήσεις διατυπωμένες από το προσωπικό του Μουσείου, για το Μουσείο.

Συντελεστής: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου & Foyer Νεοφύτου Δούκα

12:00-12:30

Αφήγηση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Στην Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου, ο Γιάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα «συνομιλήσει» με τα εκθέματα παρουσιάζοντάς τα με εύληπτο τρόπο στο σήμερα.

Xώρος: 1 ος Όροφος Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης

12:30 & 13:30

Η Χορωδία ιμCHOR, σε δυο εμφανίσεις, θα ταξιδέψει τους επισκέπτες, με τα τραγούδια της, στη θάλασσα του Αιγαίου και τις παραδόσεις των νησιών που παραμένουν αναλλοίωτες ως τις μέρες μας.

Στους χώρους του Μουσείου

13:30-14:30 & 14:30-15:30

Ξενάγηση στην έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με τυφλότητα & ευαισθητοποίηση Κοινού. Η απτική προθήκη είναι μέρος του σταθερού προγράμματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο σε «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο τις αρχές της συμπερίληψης.

14:00-14:30

Αφήγηση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Στην Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου, η Κλεοπάτρα Καθάριου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα φωτίσει με τη δική της ματιά τα αγγεία της κλασικής εποχής του Μουσείου.

Xώρος: 2 ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης

16:00-16:30

Αφήγηση για τον αρχαίο κυπριακό πολιτισμό. Στην Έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Θάνου Ν. Ζιντίλη του Μουσείου, ο Γιώργος Μπουρογιάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα περιηγηθεί με τη δική του ματιά στον νησιωτικό πολιτισμό που ένωσε στην τέχνη του το Αιγαίο, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή.

Xώρος: 3 ος Όροφος, Έκθεση Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης

16:00-16:30

«Ισότητα» Χορογραφία με τη συμμετοχή παιδιών με θέμα την ελεύθερη έκφραση και τη δικαιοσύνη στην εκπαίδευση, από την Κορίνα Κοτσίρη και την ομάδα Synthesis 748.

Xώρος: Foyer και ροτόντα Μεγάρου Σταθάτου


Στο Μουσείο Μπενάκη

Η είσοδος σε όλα τα κτήρια (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Ισλαμικής Τέχνης, Πινακοθήκη Γκίκα, Πειραιώς 138, Μουσείο Παιχνιδιών, Εργαστήρι Γιάννη Παππά, Νηματουργία Μέντης Αντωνόπουλος ΝΗ.Μ.Α.) στις μόνιμες και τις παρακάτω περιοδικές εκθέσεις Renée Revah TEHOM, Νίκος Αλεξίου, Grand Tour, "Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." και ΙΕΜΚ στην Πινακοθήκη Γκίκα είναι δωρεάν.

Ειδικά για την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ – Νέος εκθεσιακός χώρος

4 κουκλόσπιτα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά φιλοξενούνται στον οκταγωνικό Πύργο με τον art nouveau ζωγραφικό διάκοσμο. Εκτός από τις ταπετσαρίες εποχής που τοποθετήθηκαν μέσα σε αυτά και τα έπιπλα που τα συνόδευαν, τα κουκλόσπιτα εμπλουτίστηκαν με έπιπλα και κούκλες από την μεγάλη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ στην έκθεση του Μουσείου Παιχνιδιών για το κοινό, Ώρα 11:00, 12:00, 13:00 και 16:00

Στην όμορφη αυλή του "Πύργου των Παιχνιδιών" ανοίγει για το κοινό το κίτρινο φορτηγάκι-καντίνα.

Ώρα 10:00 – 18:00

Benaki-Toy-Museum-Cafe.jpg?mtime=20240515190241#asset:479025


Ελάτε να ανακαλύψτε την μαγεία των αρωματικών καφέδων, των φρεσκοστυμμένων φυσικών χυμών και των λαχταριστών σνακ, όλα αυτά σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Την Ημέρα των Μουσείων σας καλωσορίζει με σπιτική λεμονάδα κέρασμα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Κουμπάρη 1)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Όλοι χωράμε στην Ιστορία

Ώρα 12:00, 13:00, 14:00 και 16:00

Μια συμπεριληπτική εμπειρία στις ανανεωμένες αίθουσες της Νεότερης Ελλάδας, για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες με ή χωρίς αναπηρίες και δυσκολίες μνήμης.

Για παιδιά 7+ και ενήλικες.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138

ΞΕΝΑΓΗΣΗ στην φωτογραφική έκθεση της Renée Revah με τίτλο “TEHOM”

Ώρα 18:00

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την ίδια την φωτογράφο, Renée Revah και την κλινική ψυχολόγο Φωτεινή Τσαλίκογλου. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή tickets.benaki.org


Στο Ψηφιακό Μουσείο Comics x Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens και παρουσιάζουν την έκθεση «Comics στο Υδαταέριο» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 19 Μαΐου, καθώς και μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αλλά και ξεναγήσεις για τους ενήλικες επισκέπτες του ΒΜΦ, όλα με ελεύθερη είσοδο.

«Comics στο Υδαταέριο»

Στην έκθεση «Comics στο Υδαταέριο» παραλληλίζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά. Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούν μια κοινή πορεία μέσα στις εγκαταστάσεις του πιο σύγχρονου κτιρίου του βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο διατηρεί ακέραιο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Οι σελίδες comics που θα δημιουργήσει η καλλιτέχνιδα Μαρία-Όλια Ντακογιάννη ειδικά για την έκθεση αφηγούνται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου σε ένα εργοστάσιο ενέργειας, τις συνθήκες εργασίας, τα υλικά που αγγίζει καθημερινά, τα ρούχα, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτεί η δουλειά του και την εξειδίκευση πάνω στη γραμμή παραγωγής και, παράλληλα, την καθημερινότητα ενός δημιουργού comics, την έμπνευση, τη σύλληψη της ιδέας, το μέσο δημιουργίας και το τελικό προϊόν, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τις παράλληλες διαδρομές τους.

Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Μαΐου, 11:00-21:00,

κτίριο Νέο Υδαταέριο (δίπλα από το Technopolis Café)


Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος στα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Επιπλέον, στα πωλητήρια των Μουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης, τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 10% και οι εκδόσεις του Ιδρύματος με έκπτωση από 10% έως και 45%.

Τι περιλαμβάνεται στη βιομηχανική κληρονομιά της χώρας; Ποιες οι ιδιαιτερότητες και ποια η αξία της; Αξιοποιώντας πλούσιες αρχειακές πηγές και τεκμήρια που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ και αφορούν ευρύ φάσμα κλάδων τεχνολογίας και εργασίας, και με την καθοδήγηση της ιστορικού Ελένης Μπενέκη και του αρχειονόμου Δημήτρη Ραμαντάνογλου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πτυχές της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιλεγμένους πρώην βιομηχανικούς χώρους του Ταύρου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr