NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ενισχύεται η συνεργασία ασφαλείας ΕΕ - ΗΠΑ

Ενισχύεται η συνεργασία ασφαλείας ΕΕ - ΗΠΑ
24_05_2024 | 17:26
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Επ' ευκαιρία της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πυρηνική Ασφάλεια (ICONS), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ προέβησαν σε κοινή δήλωση για την ενίσχυση της ασφάλειας των ραδιενεργών πηγών μέσω πολυμερών δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων.

Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας για την πρόληψη της χρήσης των εν λόγω υλικών σε τρομοκρατικές ενέργειες. Βασίζεται σε υφιστάμενα προγράμματα των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ενίσχυση της εγχώριας και διεθνούς ικανότητας των εταίρων για την ασφάλεια των ραδιενεργών πηγών κατά τη χρήση, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους. Τονίζει τη δέσμευση της ΕΕ και των ΗΠΑ να στηρίξουν τα κράτη στη θέσπιση και την τήρηση εθνικών καθεστώτων πυρηνικής ασφάλειας για τα ραδιενεργά υλικά και στην υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για τη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια.

Το Γραφείο Ακτινολογικής Ασφάλειας (ORS) της NNSA και η Επιτροπή θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη συνδιοργάνωση περιφερειακών ασκήσεων ραδιολογικής ασφάλειας μετά την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στo Ιάσιο της Ρουμανίας. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, μαζί με εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, θα παράσχουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και υποστήριξη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ασκήσεων.

Η διεθνής διάσκεψη του ΔΟΑΕ για την πυρηνική ασφάλεια (ICONS) συγκέντρωσε υπουργούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ανώτερους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες πυρηνικής ασφάλειας για να συζητήσουν και να ευαισθητοποιήσουν για διάφορες πτυχές της πυρηνικής ασφάλειας, να ενισχύσουν τα εθνικά καθεστώτα ασφάλειας, να επανεξετάσουν τις εμπειρίες τους και να προωθήσουν την καθοδήγηση του ΔΟΑΕ.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών στηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την προώθηση της πυρηνικής ασφάλειας υλοποιώντας πολλά έργα ανάπτυξης ικανοτήτων στις πυρηνικές διασφαλίσεις και την ασφάλεια εκτός της ΕΕ. Η κοινή δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr