NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

«Μήνυμα προς τράπεζες για τις προμήθειες και στα σουπερμάρκετ για την ακρίβεια»

«Μήνυμα προς τράπεζες για τις προμήθειες και στα σουπερμάρκετ για την ακρίβεια»

Τα πιο βασικά προβλήματα που απασχολούν τον μέσο Έλληνα έθιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης του ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να καταπολεμήσει χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον ΣΚΑΙ, τον τελευταίο χρόνο ελήφθησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους σε κατώτατο μισθό και συντάξεις, μη κρατικά πανεπιστήμια, μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό χάρτη, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο, στα θέματα της σχολικής βίας «που μας επιτρέπουν να λέμε ότι έχουμε κάνει το ένα τέταρτο του κυβερνητικού έργου που έχουμε δεσμευτεί» και ότι «είμαστε συνεπής στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα», όπως ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας λέγοντας ότι «δημιουργήσαμε 300.000 θέσεις εργασίας, οι πιο πολλές είναι πλήρους απασχόλησης. Όλο και λιγότεροι είναι στον κατώτατο μισθό. Οι εργοδότες επειδή η ανεργία μειώνεται, αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα», τόνισε.

Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας - Ζητά την βοήθεια της Ε.Ε απέναντι στις πολυεθνικές

Αναφορικά με την ακρίβεια ανέφερε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα και ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. «Είπα για τα μέτρα που έχουμε πάρει για τη σωστή λειτουργία της αγοράς. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί στον τρόπο με τον οποίο επιτηρούμε τη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε επιβάλλει πολλά και σημαντικά πρόστιμα. Είναι κυρίως η ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας εταιρείας όταν επιβάλλεται ένα πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές», συνέχισε και μίλησε και για τις πρακτικές που ακολουθούν πολυεθνικές. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση τώρα και είπε πως θα ασκήσει τη δυνατότητα επιρροής που έχει στην Ούρσουλα φον ντε Λάιεν. «Είναι μια ατζέντα για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οποία θα βρούμε συμμάχους», προσέθεσε. «Η Αριστερά που υποτίθεται είναι κατά μονοπωλίων μας ασκεί κριτική γιατί το κάνουμε. Θα μπορούσαμε να βάλουμε όλοι την εθνική φανέλα», επισήμανε.

Πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών – Να αυξηθεί ο ανταγωνισμός των τραπεζών και να αντιληφθούν ότι έχουν και αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο

Για τις τράπεζες και τα κέρδη τους τόνισε πως πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες, ειδικά στις χαμηλές συναλλαγές. «Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορεί να έχουν οι πολίτες. Το σύστημα iRIS για πληρωμές έως 500 ευρώ. Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες», συμπλήρωσε. «Δεν μπορεί να τα περιμένει ο τραπεζικός κλάδος όλα από το κράτος. Εμείς κάναμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών. Τώρα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν και αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό στις Βρυξέλλες και πως σίγουρα η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Φτάνουμε στο τέλος της περιόδου του υψηλού πληθωρισμού

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγιναν για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια. Εύχομαι και ελπίζω να μπούμε σε πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Δανειζόμαστε χαμηλότερα από ό,τι πριν από κάποια χρόνια επειδή έχουμε σοβαρευτεί ως χώρα και οι αγορές έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα. Είμαστε καλύτερα από την Ισπανία. Φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου με υψηλές τιμές», ανέφερε.

Τα προγράμματα της κυβέρνηση στο στεγαστικό πρόβλημα και τα υψηλά ενοίκια

Για τα υψηλά ενοίκια σημείωσε πως η αγορά ακινήτων είναι πρωτίστως ζήτημα προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αξιοποιήσουμε κλειστά σπίτια. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σχετικά προγράμματα της κυβέρνησης όπως π.χ. το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”. «Τώρα με μία βοήθεια από το κράτος και με τα ενοίκια να έχουν ανέβει έχει πρόσθετο κίνητρο να το επισκευάσει κάποιος που το έχει κλειστό και να το νοικιάσει», επισήμανε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έρχεται μία ακόμα πρωτοβουλία την οποία μελετάει η κυβέρνηση για την ανάγκη να μπουν παραπάνω περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Όποιος το κάνει ως επιχείρηση πρέπει να φορολογηθεί ως επιχειρηματίας και αν πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στις μέρες που θα νοικιάζεις το σπίτι σου θα το μελετήσουμε», ανέφερε. Είπε επίσης ότι το νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” θα αφορά και τις ηλικίες μεταξύ 40-50. «Εφόσον καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης», διευκρίνισε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr