NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τι δείχνει το επιτόκιο του ομολογιακού της Alpha Bank για την ελληνική τραπεζική αγορά

Τι δείχνει το επιτόκιο του ομολογιακού της Alpha Bank για την ελληνική τραπεζική αγορά

Ανοίγει το χάσμα μεταξύ των τραπεζικών ομολόγων και των κρατικών. Τιμολογούνται κατά 30-50 μονάδες βάσεις υψηλότερα οι εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών.

Η απόσυρση του παλιού ομολογιακού δανείου της Alpha Bank και η έκδοση του νέου ομολογιακού με επιτόκιο 6,13% δημιουργεί διάφορες σκέψεις για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τις εκδόσεις των τραπεζικών ομολόγων που θα ακολουθήσουν. Τα ομολογιακά δάνεια δεν ακολουθούν την πτωτική τάση των κρατικών εκδόσεων. Το επιτόκιο του 6,13% θεωρείται αρκετά υψηλό και ανοίγει το spread με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που πλέον κινούνται σε τροχιά προς τα 3%.

Παραμένουν αναδυόμενες οι ελληνικές τράπεζες

Μπορεί να πανηγυρίζει η τράπεζα (και βέβαια το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιπες τράπεζες για τα δικά τους) αλλά επιτόκια πάνω από 6% δείχνουν ότι παραμένουμε μία αναδυόμενη οικονομία που η αξιολόγησή της από την αγορά δεν ταιριάζει με την αξιολόγηση των διεθνών οίκων. Εάν συμβάδιζαν οι δύο αξιολογήσεις, το επιτόκιο της συγκεκριμένης έκδοση θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερο του 5,8% (δηλαδή χαμηλότερο κατά 30 μονάδες βάσεις) ή και μέχρι το 5,5%. Την ίδια στιγμή τα κρατικά ομόλογα υποχωρούν (οι αποδόσεις) λόγω της επικείμενης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η δεύτερη σκέψη είναι ότι για να εξυπηρετηθεί η έκδοση με απόδοση άνω του 6% (ή οι αντίστοιχες των άλλων τραπεζών) θα πρέπει οι τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά τα spreads (καταθέσεων/χορηγήσεων) το διάστημα μέχρι το 2025. Μία εξέλιξη που διόλου ευχαριστεί τους ενδιαφερόμενους καταθέτες και δανειολήπτες αλλά ενθουσιάζει τους μετόχους και τους επενδυτές των τραπεζών που θα δουν υψηλά οργανικά αποτελέσματα και στο β’ εξάμηνο 2024.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Από εκεί και πέρα, οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 που θα ξεπεράσει το 2,3%. Εάν συμβεί αυτό, η ανάπτυξη των τραπεζών θα συνεχιστεί και κυρίως θα συρρικνωθεί ο δείκτης των NPE’s κάτω από το 4,5% μεσοσταθμικά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (εάν δεν έχουμε ανάπτυξη πάνω από 2,3%), η ελληνική τραπεζική αγορά θα κινείται σταθεροποιητικά και διατήρηση ή και αύξηση των NPE’s ενώ εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη του 1,5% τότε η ελληνική τραπεζική αγορά θα εισέλθει σε νέο «φαύλο κύκλο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr