NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Manager του Μήνα
ανάγνωση

Αλεξάνδρα Ελευθερίου, Chief People Officer της Printec Group Τα σημεία-κλειδιά του HR!

Αλεξάνδρα Ελευθερίου, Chief People Officer της Printec Group Τα σημεία-κλειδιά του HR!

Κάτοχος MSc στην Οργανωσιακή Ψυχολογία από το University of Manchester, η Αλεξάνδρα Ελευθερίου ξεκινά την επαγγελματική της πορεία στο HR Consulting στο Λονδίνο, στην Inbucon Group. Το 2004, επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει καθήκοντα Senior Consultant, και αργότερα Team Leader, σε μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες στο HR παγκοσμίως, την Hay Group. Μετά από τέσσερα χρόνια εμπειρίας στο μεγάλο αυτό “πανεπιστήμιο” του HR αναλαμβάνει να χτίσει το HR Consulting  της Aon Hewitt- εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς στον χώρο των συμβουλευτικών & HR outsourcing υπηρεσιών. Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Printec, με παρουσία σε 17 χώρες, από τον Δεκέμβριο του 2013 έως σήμερα, η Αλεξάνδρα Ελευθερίου μας καταθέτει τα σημεία-κλειδιά του HR!

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Ελευθερίου, ο ρόλος του HR σε μεγάλο βαθμό είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι άνθρωποι της εταιρείας να είναι αποτελεσματικοί! «Το HR σαν τμήμα δεν φέρνει μόνο του το αποτέλεσμα. Αυτό που κάνει όμως είναι να βοηθήσει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις  – οι κατάλληλοι άνθρωποι, η κουλτούρα, η στρατηγική, το εργασιακό περιβάλλον, τα συστήματα, και η οργάνωση–  έτσι ώστε η εταιρεία να πετυχαίνει τους στόχους της, τώρα και στο μέλλον. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από μια κουλτούρα ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την βελτίωση του εσωτερικού κλίματος της εταιρείας όπως βιώνεται σαν εμπειρία από τον εργαζόμενο, κάτι που μας απασχολεί όλο και περισσότερο, αφού έχει άμεση επίδραση στην εμπειρία που βιώνει ο πελάτης. Οι  ενέργειες του HR σε στρατηγικό και επιχειρηματικό επίπεδο δεν πρόκειται να βελτιώσουν την εμπειρία του εργαζόμενου! Για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλα τα στελέχη μέσα στην εταιρεία να γίνουν καλύτεροι ηγέτες.»

Επισφραγίζοντας τα παραπάνω, μας παραθέτει ένα εμπειρικό παράδειγμα. «Η Printec πάντα επένδυε στην εκπαίδευση των ανθρώπων της και κυρίως στο κομμάτι των τεχνικών ικανοτήτων. Σταδιακά, επεκτείναμε την εκπαίδευση ώστε να συμπεριλάβει και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που καθορίζουν αποτελεσματικές συμπεριφορές. Στην αρχή, πολλοί γενικοί διευθυντές των χωρών είχαν δυσκολία να δεχτούν όχι μόνο το αυξημένο κόστος αλλά και την επένδυση χρόνου. Σε πρόσφατη συνάντηση της ευρύτερης διοικητικής ομάδας του Ομίλου όμως, οι ίδιοι οι γενικοί διευθυντές των χωρών ήταν αυτοί που πρότειναν να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη, στο… Talent Management! Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά γι’ αυτή την αλλαγή, γιατί πια όσα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αρχίζουν να γίνονται μέρος  της δικής τους επαγγελματικής ατζέντας και όχι ακόμα ένα project του HR.»

Το να δώσεις στον εργαζόμενο την ευκαιρία να εκφράσει την δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα του, είναι από μόνο του το σημαντικότερο κίνητρο για να δεσμευτεί και να αυξήσει την απόδοση του. Επίσης, η σαφήνεια (να καταλαβαίνει το όραμα και τους στόχους της εταιρείας και πως ο ίδιος μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξή τους) καθώς και η αναγνώριση, οικονομική και ηθική, δημιουργούν τις  κατάλληλες συνθήκες για την μέγιστη παρακίνηση των εργαζομένων. «Δεν υπάρχει μία συνταγή για την παρακίνηση. Αυτό είναι μύθος. Σαν manager μπορείς μόνο να υποστηρίξεις, (… ) να συμπεριφερθείς όσο πιο κοντά στον τρόπο που χρειάζεται ο άλλος για να μπορέσει να αποδώσει. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος management. Υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος για την συγκεκριμένη στιγμή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο και εδώ βοηθάει η διαίσθηση, που έρχεται από την εμπειρία και τις ηγετικές δεξιότητες του στελέχους».

«Η δουλειά του people leader δεν ταιριάζει σε όλους!»  Έχοντας αναγνωρίσει αυτή της πραγματικότητα, ο όμιλος Printec εφαρμόζει “parallel career paths” δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εξελιχθούν ιεραρχικά είτε με την διαδρομή της ‘ηγεσίας στην τεχνογνωσία’ είτε με την διαδρομή της ‘ηγεσίας στην διοίκηση ανθρώπων’.  Κατά την γνώμη της Αλεξάνδρα Ελευθερίου «Η εταιρεία που θέλει να έχει επιτυχία στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο  μέλλον, πρέπει να  έχει σαφή κριτήρια  για να  επιλέξει ανθρώπους  που θ έ λ ο υ ν και μπορούν να γίνουν  «people leaders» και να τους αναπτύσσει συνέχεια και με συστηματικό τρόπο …»

Διαβάστε τι έχουν πει για την ίδια συνάδελφοί/συνεργάτες της:

Η Αλεξάνδρα, ως Ηγέτης  κατέχει πραγματικά ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων και ιδιοτήτων. Ενώ είναι στρατηγικά-προσανατολισμένη και σε θέση να λάβει μια ευρύτερη προοπτική για την εταιρεία, είναι απίστευτα ικανή στο να το «μεταφράζει» ευρέως- σε σαφή και πραγματοποιήσιμα βήματα. Ωθεί στο αποτέλεσμα θέτοντας πραγματικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ταυτόχρονα επιτρέπει στους ανθρώπους της την ελευθερία να πράττουν και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία. Αναγνωρίζει και «θρέφει» το ταλέντο και ενθαρρύνει την ομαδική εργασία. Δημιουργεί ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι έχουν «προκλήσεις» καθώς και υποστήριξη, επιτρέποντας σε όλους να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν, ενώ συμβάλλει θετικά στην επιτυχία της ομάδας. 

Agnieszka Bajer, Senior Manager, PricewaterhouseCoopers Ltd

Γνώρισα την Αλεξάνδρα, τον Ιανουάριο του 2010, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της να ιδρύσει, με εμάς- τους λίγους coaches στην ελληνική αγορά- την πρώτη ένωση για επαγγελματίες coaches στην Ελλάδα.  Από τότε, έχουμε εργαστεί μαζί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της- καθώς ήμουν και εγώ μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Πάντα με ενέπνεε και εξακολουθεί να με εμπνέει το πάθος που υπάρχει πίσω από οτιδήποτε κάνει.  Όταν πιστεύει σε έναν «σκοπό» μπορεί να εμπνεύσει και τους υπόλοιπους γύρω της να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Είναι σίγουρα προσανατολισμένη στο στόχο και ποτέ δεν χάνει την όραση των στόχων της. Αυτό βοηθάει πολύ τους ανθρώπους  που εργάζονται μαζί της να γνωρίζουν ακριβώς τι αναμένεται από αυτούς και ποια θα είναι η επιβράβευση όταν επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Μαριαλέξια Μαργαρίτη - Ψυχολόγος, Corporate Coach & Supervisor, EMCC Vice President Quality

Η Αλεξάνδρα συνδυάζει δημιουργικότητα και καινοτόμο τρόπο σκέψης με μεγάλη ευχέρεια και πειστικότητα στην επικοινωνία. Έχει πάθος για το αντικείμενό της και συνέχεια ψάχνει για καθετί καινούργιο και πρωτοποριακό. Εμπνέει και παρακινεί τα μέλη της ομάδας της να βελτιώνονται διαρκώς και να θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, δημιουργώντας αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας σε όλους. Παράλληλα, φροντίζει να παρέχει τις κατάλληλες ευκαιρίες και το περιθώριο για προσωπική ανάπτυξη κι εξέλιξη στον καθένα στην ομάδα. Η Αλεξάνδρα λειτουργεί σαν πρότυπο για μένα και είναι τιμή και χαρά μου που έχω συνεργαστεί μαζί της για χρόνια.

Ναυσικά Παμπούκα - People Section Manager, ARCHIRODON NV

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr