NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Κατασκευές και αυτοκίνητα έδωσαν εκ νέου ώθηση στα μεγέθη της Bosch Ελλάδος

Κατασκευές και αυτοκίνητα έδωσαν εκ νέου ώθηση στα μεγέθη της Bosch Ελλάδος

​Η άνθιση των κατασκευών - τεχνικών εργασιών σε συνδυασμό με τις αυξημένες πωλήσεις και ανάγκες γύρω από τον κλάδο αυτοκινήτων (ηλεκτροκίνηση, ανταλλακτικά κλπ) αποτέλεσαν σημαντικές παραμέτρους που έδωσαν ώθηση στα μεγέθη της Bosch Ελλάδος.

Πρόκειται για μια ακόμη χρονιά με θετικό πρόσημο από το μακρινό πλέον 2014 για την εταιρεία, όταν η ελληνική οικονομία βρίσκονταν ακόμη σε κρίση: Τότε ο τζίρος της εταιρείας κυμαίνονταν στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ το κλείσιμο της χρήσης του 2023 διαμορφώθηκε με κύκλο εργασιών 75,6 εκατ. ευρώ, άνοδος 10,1% έναντι ενός χρόνου νωρίτερα.

Αν βέβαια συμπεριληφθούν και οι θυγατρικές του ομίλου, οι πωλήσεις φτάνουν τα 266,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη 8,5% (σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2023).

Ειδικότερα, αναλύοντας τις πωλήσεις:

  • 75,6 εκατ. ευρώ από Robert Bosch
  • 191 εκατ. ευρώ από B/S/H
  • 8,5 εκατ. ευρώ από Bosch Rexroth

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στους τομείς Αυτοκίνησης, Βιομηχανικής Τεχνολογίας, Καταναλωτικών Αγαθών και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στη Bosch Ελλάδας υπάγονται και οι δραστηριότητες της Κύπρου, της Αλβανίας και της Μάλτας.

«Η αύξηση που σημειώθηκε το 2023 ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας την τελευταία δεκαετία, παρά τις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα με τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό, η διστακτικότητα των καταναλωτών, αλλά και η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στη μακροπρόθεσμη δυναμική της ελληνικής αγοράς. Διερευνούμε και δουλεύουμε ήδη εντατικά πάνω σε νέους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης όπως λύσεις λογισμικού και ψηφιακές υπηρεσίες. Απευθυνόμενοι στον βιομηχανικό κλάδο παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες για το σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού για τα εργοστάσια του μέλλοντος».

Ο αριθμός των συνεργατών που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στα 275 άτομα σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τον Δεκέμβριo του 2023.bosch33.jpg?mtime=20240612184734#asset:484974


Πορεία δραστηριοτήτων της Bosch στην Ελλάδα

Το 2023, η ανάπτυξη των πωλήσεων στους επιχειρηματικούς τομείς της Bosch στην Ελλάδα παρουσίασε θετική εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας της Αυτοκίνησης κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη ενώ ο τομέας της Βιομηχανικής Τεχνολογίας σημείωσε μέτρια αύξηση των πωλήσεων.

Ο τομέας των Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε αύξηση χάρη στη σημαντική ανάπτυξη του τμήματος Ηλεκτρικών Εργαλείων.

Τέλος, ο επιχειρηματικός τομέας της Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων κατέγραψε σημαντική αύξηση.

Κλιματική Αλλαγή και Κοινωνικό Κλίμα

Στους δυο συγκεκριμένους παράγοντες εστίασε ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Κάπρας, μεταξύ άλλων. Παράμετροι που επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των οικονομιών.

Όπως εξήγησε οι αγορές κινούνται με κάποια νευρικότητα σήμερα, ενώ ήπιες πιέσεις υπάρξαν σε επίπεδο πωλήσεων για την εταιρεία τον Μάιο και Ιούνιο, όμως οι συνολικές προοπτικές παραμένουν θετικές, ύστερα και από το ικανοποιητικό πρώτο 4μηνο.

Για τον Όμιλο σήμερα στο επίκεντρο βρίσκονται σημαντικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις - άλλες ώριμες και άλλες όχι τόσο: στον τομέα των ημιαγωγών, στην ιατρική τεχνολογία, την ηλεκτροκίνηση, τους υβριδικούς κινητήρες κ.α

Σε διεθνές επίπεδο

Η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 91,6 δισ. ευρώ παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τις συνθήκες της αγοράς. Το EBIT διαμορφώθηκε στο 5,3%, μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Ήταν μεν υψηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το περιθώριο στόχου 7% τουλάχιστον που απαιτείται μακροπρόθεσμα. Η Bosch θέλει να το επιτύχει αυτό μέχρι το 2026.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 0,8% σε ετήσια βάση. Μετά την προσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 2,7%.

Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι δύσκολο να αυξηθεί το περιθώριο EBIT από δραστηριότητες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εκτός από το υποτονικό κλίμα στην αγορά και την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των αρχικών επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, η αναδιάρθρωση και οι βελτιώσεις των διαδικασιών θα έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο αρχικά, με το θετικό τους αποτέλεσμα να έρχεται μόνο μετά από καθυστέρηση.

Ακόμη και αν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον παραμένει απαιτητικό, η Bosch στοχεύει να καταταχθεί μεταξύ των τριών κορυφαίων προμηθευτών στις βασικές αγορές της σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Πρωταγωνιστεί η Ευρώπη

Όσον αφορά την κατανομή του τζίρου διεθνώς η Ευρώπη διατηρεί τη μερίδα του λεόντος με 46,8 δισ., ακολουθεί η περιοχή Ασία - Ειρηνικός με 27,9 δισ., η Β. Αμερική με 15,2 δισ. ευρώ και η Ν. Αμερική με 1,7 δισ. ευρώ.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr