NEWSFLASH...
Franchise
ανάγνωση

Να αγοράσω ένα υπάρχον κατάστημα franchise;

Να αγοράσω ένα υπάρχον κατάστημα franchise;

Η έναρξη μιας επιχειρηματικής προσπάθειας απαιτεί όραμα, business plan, κεφάλαια, σαφείς στόχους… και πολλές αντοχές. ​Τι γίνεται βέβαια όταν μιλάμε για μια εξαγορά - είσοδο σε μια υπάρχουσα επιχείρηση που ανήκει σε ένα δίκτυο franchise;

Σίγουρα θα χρειαστούν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα. Στο τέλος όμως η επιλογή να αποκτήσει κανείς ένα έτοιμο μαγαζί μπορεί να φανεί επιτυχημένη.

Τι πρέπει να ξέρω

Είναι μια επιχειρήση κερδοφόρα ή με ζημιογόνες χρήσεις και άλλα προβλήματα; Είναι καλές οι σχέσεις της επιχείρησης με τον ιδιοκτήτη του ακίνητου πχ;

Έχει αλλάξει κάτι στην μητρική εταιρεία; άλλο στρατηγικό πλάνο, διαφορετικά προϊόντα και προσέγγιση με τα «θέλω» του ιδιοκτήτη (franchisee); Γιατί τελικά πουλά την επιχείρηση; Ήρθε η ώρα να βγάλει κέρδος μετά από κάποια χρόνια επιτυχίας ή υπάρχουν άλλοι λόγοι;

Μήπως έρχονται αλλαγές στην περιοχή; Φουντώνει ο ανταγωνισμός ή μήπως για κάποιο λόγο «υποβαθμίζεται» η περιοχή;

Τέτοια ερωτήματα αναμφίβολα θα πρέπει να απαντηθούν σε κάθε περίπτωση, πόσο μάλλον αν πρόκειται για μια μεγάλη και επιτυχημένη αλυσίδα franchise.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και κάποια βασικά σημεία που πρέπει να επισημανθούν, καθώς είναι στοιχεία εφόδιο για μια επιτυχημένη κίνηση. Συγκεκριμένα:

  • Δεν ξεκινάει κάτι απο το μηδέν: Υπάρχει πελατολόγιο, η εταιρεία λειτουργεί σε μια τοπική κοινωνία. Διαθέτει στοιχεία πωλήσεων, τζίρους, πελατολόγιο και άλλους αριθμούς μπορούν να αποτυπώσουν την πορεία της επιχείρησης και της αγοράς γενικότερα
  • Εξοπλισμός και υποδομή: Προφανώς μηχανήματα και εξοπλισμός θα προσμετρηθούν σε μια ενδεχόμενη τελική τιμή συμφωνίας, όμως ίσως είναι προτιμότερο να αγοράσει κανείς τα υπάρχοντα έναντι της αναζήτησης από την αρχή (τοποθεσία, εξοπλισμοί και άλλων assets ουσιαστικά που ήδη υπάρχουν).
  • Όταν ξεκινά κανείς ένα νέο franchise κατάστημα οι πληροφορίες για τα κόστη έρχονται από τον franchisor κατ' εκτίμηση. Όμως το κόστος για κάθε κατάστημα μιας αλυσίδας είναι διαφορετικό όπως και άλλες οι ανάγκες κάθε περιοχής. Με την αγορά ενός υφιστάμενου καταστήματος δεν υπάρχει το ρίσκο αυτό.
  • Σε ένα νέο franchise όση έρευνα και να γίνει η απόδοση της επένδυσης (ROI) παραμένει μια υπόθεση. Σε κάθε νέο κατάστημα δεν υπάρχει ιστορικό.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr