NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Δεν υπάρχει επιτυχία, χωρίς μια καλή διαδοχή.

  • Θέλετε να εξασφαλίσετε την ανάπτυξη και τη συνέχεια της οικογενειακής σας επιχείρησης;
  • Σας προβληματίζει η διαδικασία της επιλογής και προετοιμασίας των παιδιών σας, για να σας διαδεχθούν στη διοίκηση της οικογενειακής σας επιχείρησης;
  • Δεν γνωρίζετε πως θα επιλέξετε τον διάδοχο στην οικογενειακή σας επιχείρηση;
  • Μήπως πιστεύετε ότι κανείς από τους υποψήφιους διαδόχους δεν ανταποκρίνεται επαρκώς να σας διαδεχθεί στην ηγεσία της οικογενειακής σας επιχείρησης;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά βρίσκονται αν κάποιος ιδρυτής, σε συνεργασία με τον υποψήφιο διάδοχο ή τους υποψήφιους διαδόχους, αποφασίσουν από κοινού να υλοποιήσουν μια ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ. 

Η δημοφιλής αντίληψη αποδίδει την αποτυχία πολλών διαδοχών οικογενειακών επιχειρήσεων στους επόμενους λόγους: (α) πολύπλοκη και αφιλόξενη φορολογική νομοθεσία, (β) έλλειψη ικανού διαδόχου, (γ) αδιαφορία ή έλλειψη ενδιαφέροντος των παιδιών, και, (δ) απροθυμία ή δισταγμός του ιδρυτή να αποχωρήσει από τον ενεργό ρόλο, φοβούμενος ότι θα παραγκωνιστεί και θα τεθεί στο περιθώριο

Παράθεση - epixeiro.gr

Ξεκίνησε τη διαδοχή με τη μέτρηση της Υγείας της οικογενειακής σου επιχείρησης…

Οπωσδήποτε αυτοί οι λόγοι αποτυχίας μιας προσπάθειας διαδοχής είναι αξιόπιστοι. Η δική μας γνώμη είναι ότι ο πρωτεύον λόγος αποτυχίας είναι το χάσμα μεταξύ της αντίληψης του ιδρυτή της ιδανικής οικογενειακής επιχείρησης που θέλει ο ίδιος να διαιωνίσει και της αντίληψης των νέων για την οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία θέλουν να ηγηθούν οι ίδιοι.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μια καλή, αλλά προπάντων ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ, απαιτεί τη δημιουργία μιας «νέας επιχείρησης», η οποία είναι το προϊόν μιας ειλικρινούς και φιλικής συνεργασίας μεταξύ του ιδρυτή και του μελλοντικού διαδόχου.

Στο πλαίσιο αυτό, το μοντέλο που υιοθετούμε, και το οποίο περιγράφεται και αναλύεται στο βιβλίο μας «Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις», είναι αυτό των «Τεσσάρων Δέλτα», η εφαρμογή του οποίου βοηθά την οικογενειακή επιχείρηση να κάνει πράξη το βασικό μας πιστεύω, που είναι: «Δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς μια καλή διαδοχή».

Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Επιπρόσθετα, και όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, η διαδικασία διαδοχής απαιτεί εκπαίδευση αμφοτέρων των εμπλεκομένων: του ιδρυτή/γονιού και του διαδόχου/παιδιού. Η καθοδήγηση των νέων, το αριστερό μέρος του γραφήματος, αναφέρεται στη απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί μια σωστή και αποδοτική διαχείριση της επιχείρησης. Η προπόνηση του ιδρυτή/πρεσβύτερου, το δεξιό μέρος του γραφήματος, αποσκοπεί στην προετοιμασία του στο δύσκολο έργο: (α) της απεμπλοκής του από τις καθημερινές δραστηριότητες της επιχείρησης, και, (β) της δημιουργίας μιας «νέας» ζωής εκτός της επιχείρησης.

Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Ποιο είναι όμως το πρώτο βήμα για την έναρξη της ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ;

Απάντηση: Η μέτρηση/αποτίμηση της «Υγείας της Οικογενειακής Επιχείρησης».

Πως γίνεται αυτό; Θα το μάθουμε στο επόμενο άρθρο …

Το άρθρο υπογράφει μαζί με τον Δρ. Χρήστο Ε. Γεωργίου, ο καθ. Αστέριος Γ. Κεφαλάς

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr