NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

«Συναδελφικό» bullying: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους εργοδότες;

«Συναδελφικό» bullying: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους εργοδότες;

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να κάνουν το εργασιακό περιβάλλον να είναι ανυπόφορο και βασανιστικό για πολλούς εργαζόμενους. Ένας από αυτούς είναι και το bullying, ο εκφοβισμός ή η ψυχολογική κακομεταχείριση, που μπορεί να δέχονται από συναδέλφους τους. 

Τα πράγματα ήταν πάντα δύσκολα στο εργασιακό χώρο, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων, αλλά ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της κρίσης, η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πλέον οι συνεχόμενες απολύσεις, ή η τύχη που μπορεί να έχει κανείς να εργάζεται σε μία υγιή ακόμη επιχείρηση, είναι λόγος για να μετατρέπεται η καθημερινότητα των ανθρώπων στις δουλειές τους ένα είδος επιβίωσης. Ποιος θα καταφέρει να παραμείνει με οποιονδήποτε τρόπο.

Διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο, σίγουρα πολλοί από εσάς ταυτιστήκατε και θυμηθήκατε κάτι ανάλογο που βιώσατε στο χώρο εργασίας σας ή που ακόμη είστε αναγκασμένοι να βιώνεται καθημερινώς. Και σε εμένα την ίδια αυτή η κατάσταση δεν είναι άγνωστη. Το αντίθετο θα έλεγα. Ως εργαζόμενη σε διάφορες επιχειρήσεις μπήκα στο στόχαστρο, αρκετές φορές, κάποιου «αρχηγού», ο οποίος μαζί με την ομάδα του μου έκανε τη ζωή δύσκολη μη δίνοντάς μου τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για να κάνω τη δουλειά μου, ψιθυρίζοντας και γελώντας πίσω από την πλάτη μου, αγνοώντας με όταν μιλούσα ή ρωτούσα κάτι, υποτιμώντας εμένα και την ποιότητα της δουλειάς μου, κτλ. 

Όλα αυτά αναβίωσαν στο μυαλό μου, όταν πρόσφατα ο Γ. μου εξιστόρησε το δικό του καθημερινό μαρτύριο, το οποίο ξεκίνησε όταν ο εργοδότης του εκτίμησε την καλή δουλειά που κάνει και του έδωσε προαγωγή. Αυτό δεν άρεσε στους συναδέλφους του και έτσι ο καθημερινός πόλεμος και το σπάσιμο των νεύρων ξεκίνησε. Η διοίκηση της επιχείρησης θέλησε να μείνει αμέτοχη, πιστεύοντας ότι ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει. Αυτό όμως δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Μήπως λοιπόν υπάρχει για εσάς τους εργοδότες πιο αποδοτικός τρόπος να διαχειριστείτε την περίπτωση του bullying μεταξύ συναδέλφων στην επιχείρησή σας;

Συνειδητοποιήστε τη σοβαρότητα του θέματος

Μπορεί να σας φαίνεται ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι σοβαρό, παρά παιδιαρίσματα μεταξύ συναδέλφων και δεν έχετε καμία δουλειά να παριστάνετε τον παιδαγωγό στον παιδότοπο. Όμως, πιστέψτε με! Η κατάσταση χρίζει παρέμβασης και επίλυσης, επειδή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των εργαζομένων και την επιτυχία των αποτελεσμάτων της επιχείρησής σας. Δώστε του λοιπόν την προσοχή που του αξίζει.

Αφήστε την πόρτα του γραφείου σας ανοιχτή για άμεση επικοινωνία με τους εργαζόμενους

Δημιουργήστε την κατάλληλη κουλτούρα στην επιχείρησή σας, ώστε οι εργαζόμενοι να μην φοβούνται να συζητήσουν μαζί σας τις περιπτώσεις εκείνες που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη στον εργασιακό χώρο. Ακούστε τους πραγματικά και όχι με ύφος «έλα αυτά είναι μεταξύ σας και δεν μας ενδιαφέρουν» ή κάνοντάς τους να νιώθουν ως «καρφιά» επειδή είχαν το θάρρος να σας το πουν και ρωτήστε τους πώς θα μπορούσατε να τους βοηθήσετε για να λυθεί αυτό που βιώνουν. Επίσης, σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αρνητική αλλαγή στην απόδοση ή την ποιότητα της δουλειάς κάποιου εργαζόμενου, κάντε μία συνάντηση και συζητήστε το μαζί τους, μήπως και πίσω από αυτό κρύβεται κάποιο «συναδελφικό» σαμποτάρισμα.

Περάστε ξεκάθαρο μήνυμα στους «νταήδες» ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι επιτρεπτή στην επιχείρησή σας. Τις περισσότερες φορές, λόγω μη άμεσης παρέμβασης της διοίκησης και επειδή η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη για τα άτομα που υφίστανται το bullying, αυτά αναγκάζονται να παραιτηθούν και να αφήσουν τους «νταήδες» να ζουν και να βασιλεύουν σε αυτή. Έτσι οι καλοί φεύγουν και μένουν εκείνοι να κάνουν κουμάντο, αθόρυβα και υποχθόνια, στην επιχείρησή σας. Σε εσάς μπορεί να δείχνουν ένα αγγελικό πρόσωπο (και μεταξύ μας να παίζουν και το ρόλο του πληροφοριοδότη πολλές φορές, που όμως σας μεταφέρει ό,τι θέλει όπως θέλει), όμως στην πραγματικότητα είναι αυτοί που σαμποτάρουν τη δική σας επιχείρηση και σας ανεβάζουν το κόστος εκπαίδευσης, καθώς πρέπει συνεχώς να εκπαιδεύετε νέα άτομα που προσλαμβάνετε στη θέση των όσων παραιτούνται, χάνοντας χρόνο και χρήμα, για προσωπικό τους όφελος.  Δείξτε λοιπόν μηδέν ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορά. Αν κάποιος θα πρέπει να φύγει από την επιχείρηση είναι αυτοί και όχι οι εργαζόμενοι που δέχονται πόλεμο, επειδή είναι αποδοτικοί και παραγωγικοί και κάνουν αυτούς να φαίνονται μη επαρκείς.

Καλλιεργήστε το ομαδικό πνεύμα

Σίγουρα οι ατομικές αποδόσεις είναι σημαντικές. Όμως κάθε ατομική απόδοση, είναι ένα κομμάτι του παζλ που λέγεται ομαδικό αποτέλεσμα. Ο ένας λοιπόν πρέπει να βοηθάει και να στηρίζει τον άλλον, παρέχοντας τις πληροφορίες και την υποστήριξη που χρειάζεται για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Θυμάμαι κάποια στιγμή που η υπεύθυνη ενός τμήματος που διοικούσα χτύπησε την πόρτα του γραφείου μου, κρατώντας ένα χαρτάκι στο χέρι. Είχε σημειώσει σε αυτό τα λάθη που είχε κάνει η βοηθός της την προηγούμενη ημέρα και ήρθε να μου πει ότι η απόδοση εκείνης, πήγαινε πίσω και την ίδια και ότι θα ήταν καλύτερα να την πάρω από εκεί και να την πάω κάπου αλλού. Της απάντησα ότι καλό θα ήταν να επιστρέψει στο γραφείο μου όταν θα έχει κάποιες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τη βοηθό της να αποδίδει καλύτερα και όχι με αυτόν τον τρόπο, επειδή το πρόβλημα ήταν της ομάδας, όχι μόνο της βοηθού. Ψάχνοντας λίγο καλύτερα, ανακάλυψα ότι όταν η βοηθός είχε κάποια απορία και ρωτούσε την υπεύθυνη, εκείνη την αντιμετώπιζε με βλέμμα επικριτικό και ειρωνικό, ώσπου σταμάτησε να ρωτάει και προσπαθούσε μόνη της να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Αυτό την έκανε να αγχώνεται περισσότερο και να κάνει περισσότερα λάθη. Αυτό ακριβώς που ήθελε και η υπεύθυνη, προκειμένου να έχει περισσότερα λάθη να σημειώσει στο χαρτάκι της. Σταματώντας αυτή τη συμπεριφορά, αντί να την ενθαρρύνω, «ανάγκασα» την υπεύθυνη να σκεφτεί πιο ομαδικά και να βελτιωθούν οι συνθήκες στο τμήμα, με αποτέλεσμα να ανέβει και η απόδοση της βοηθού.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδέες και ενέργειες που μπορείτε να κάνετε εσείς ως εργοδότες, ή διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συναδελφικό bullying και να εξασφαλίσετε ότι, τουλάχιστον αυτό, δεν θα είναι λόγος που θα βλάπτει τα επιτυχημένα αποτελέσματα στην επιχείρησή σας. Οι ζωές όλων μας είναι ήδη αρκετά δύσκολες, ας μην επιτρέπουμε κάποιους να τις κάνουν δυσκολότερες και εσείς μπορείτε να παίξετε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, όσον αφορά το χώρο εργασίας. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr