NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Καινοτομία στον έλεγχο τροφίμων από την Fresh Strips

Καινοτομία στον έλεγχο τροφίμων από την Fresh Strips

Με αφορμή την συμμετοχή στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2017, η ομάδα της Fresh Strips, την οποία αποτελούν οι Μάριος Χρυσόλουρης (CEO), Koen Nickmans (CTO), Δρ. Θεοφανία Τσιρώνη (Applications) και Δρ. Μαριάννα Γιαννόγλου (Quality Control), μίλησε στο epixeiro.gr.

Ο σκοπός της Fresh Strips είναι να παρέχει λύσεις χαμηλού κόστους στον τομέα της ασφάλειας τροφίμου. Συγκεκριμένα, στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερη πληροφόρηση πάνω στην ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει κερδίσει το Displaying Futures Award της εταιρίας Merck, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση και υποστήριξη. Επίσης, έχει κερδίσει το  Get in the Ring – Netherlands, έχει προκριθεί στην κορυφαία πεντάδα του Spie Photonics Startup Challenge και βρίσκεται στους finalist του Emerging Technologies Competition το οποίο διοργανώνεται από το Royal Society of Chemistry του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης η ομάδα δηλώνει ιδιαίτερα υπερήφανη που συμπεριλαμβάνεται στους semi finalists του MITEF Greece Startup Competition!

Ακόμα, έχει εδραιώσει συνέργειες με τη Merck, την Ernst & Young, τον Ολλανδικό accelerator HighTechXL (πρώην Startupbootcamp Eindhoven) και άλλες εταιρίες στον χώρο του τροφίμου.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Το προϊόν μας είναι τα Fresh Strips. Τα Fresh Strips  είναι αυτοκόλλητες, πλαστικές ετικέτες λήξης για τρόφιμα. Κολλάμε τα Fresh Strips στο εξωτερικό των συσκευασιών τροφίμου. Όταν αυτά εκτεθούν σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ώστε το τρόφιμο να χαλάσει, τότε το χρώμα των αυτοκόλλητων αλλάζει από πράσινο σε κόκκινο. Έτσι, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του τροφίμου που αγοράζει ο καταναλωτής. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζουμε ότι το τρόφιμο δεν αλλοιώθηκε κατά την μεταφορά του από την παραγωγή εώς και την κατανάλωση.

Η έμπνευση ήρθε προσπαθώντας να βρούμε έναν τρόπο να εκμεταλλευθούμε εμπορικά υπάρχουσα έρευνα από το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν και του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

Ποιο είναι το όραμα σας;

Τ0 όραμά μας είναι να κολλήσουμε Fresh Strips σε μία σειρά από προϊόντα όπως συσκευασμένα θαλασσινά, κρέατα και παγωτά. Στη συνέχεια θέλουμε να επεκταθούμε σε άλλα φαρμακευτικά είδη τα οποία είναι ευαίσθητα στη ζέστη όπως εμβόλια.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς και πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;

Επιτυχία για εμάς θα είναι να καταφέρουμε το scale up αποκτώντας πελάτες με πωλήσεις που ξεπερνούν τα $5bn ετησίως. Για το κίνητρο τώρα, το κρατάμε ζωντανό με συχνές συναντήσεις και συζητήσεις πάνω στην πρόοδό μας.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Φυσικά! Οι πλειονότητα των startups ξεκινάει χωρίς χρηματοδότηση. Εμεις, παρότι εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση πριν την ίδρυση μας καταβάλαμε μέγιστη προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα μας χωρίς να δίνουμε μισθούς στην ιδρυτική ομάδα.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Εάν αποφασίσουν να ξεκινήσουν μία startup πρέπει να το κάνουν full time και με μεγάλη προσήλωση. Σήμερα όσο ποτέ άλλωτε μία μικρή χρηματοδότηση της τάξεως των €10,000 στην Ευρώπη είναι εφικτή. Μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διαγωνισμούς, accelerators και επιδοτήσεις. δεν πρέπει να αφήνουμε ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr