NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Oscar Wilde: Προοδευτικός, ταλαντούχος και τολμηρός!

Oscar Wilde: Προοδευτικός, ταλαντούχος και τολμηρός!

Ιρλανδός – ποιητής - συγγραφέας - δραματουργός - κριτικός. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ ήταν δικό του, το μοναδικό του μυθιστόρημα, το οποίο είχε χαρακτηριστεί και ανήθικο! Γεννήθηκε το 1854 στο Δουβλίνο και πέθανε σε ηλικία 46 χρονών στο Παρίσι. Έγινε πολύ δημοφιλής λόγω των θεατρικών του έργων και των σατυρικών του κωμωδιών, ενώ φυλακίστηκε για ομοφυλοφιλία. Ποιος είναι;

Η απάντηση είναι ο  Oscar Wilde! Ο Oscar προερχόταν από πλούσιους γονείς, διανοούμενους. Ο πατέρας του ήταν αναγνωρισμένος γιατρός, ο οποίος ίδρυσε με δικά του έξοδα το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Αγίου Μάρκου και η μητέρα του ήταν ποιήτρια, η οποία και επηρέασε πολύ το γράψιμό του.  

Σπουδές και πορεία

Ο Oscar από μικρός ήταν έξυπνος και πολύ καλός μαθητής. Φοίτησε στο Portora Royal School, από το οποίο κέρδισε υποτροφία για να φοιτήσει στο Trinity College στο Δουβλίνο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι στο πρώτο έτος των σπουδών του, κέρδισε υποτροφία σε έναν διαγωνισμό για κλασσικούς, το οποίο ήταν ύψιστη τιμή. Αποφοίτησε το 1874 κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο Berkeley, ως ο καλύτερος μαθητής στην ελληνική γλώσσα και υποτροφία Demyship για σπουδές στο Magdalen College στην Οξφόρδη. Ο Oscar φυσικά και συνέχισε τις σπουδές του, στην Οξφόρδη έκανε τις πρώτες του προσπάθειες για γραφή που έφεραν αποτέλεσμα, καθώς το ποίημά του "Ραβέννα" κέρδισε το βραβείο Newdigate για την καλύτερη σύνθεση αγγλικών στίχων!

Τελειώνοντας μετακόμισε στο Λονδίνο όπου εστίασε στο να γράφει ποίηση, εξέδωσε την πρώτη του συλλογή Poems το 1881 και καθιερώθηκε σαν ανερχόμενος συγγραφέας. Εκείνο το διάστημα, ο Oscar έκανε ένα tour στην Αμερική, δίνοντας πάρα πολλές διαλέξεις, το οποίο και συνέχισε αργότερα στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, κάτι που τον καθιέρωσε ως ηγετικό υποστηρικτή της Αισθητικής Κίνησης, μίας θεωρίας της τέχνης και της λογοτεχνίας που εστίαζε στην ομορφιά. Από εκεί προέκυψε και η ενασχόλησή του με το γυναικείο περιοδικό «The Lady's World», στο οποίο κυρίως ασχολήθηκε με το τι σκέφτονται και πώς νιώθουν οι γυναίκες.

Από το 1888 και για περίπου 7 χρόνια, ο Oscar δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της λογοτεχνικής και θεατρικής κληρονομιάς που μας άφησε αργότερα. Έγραψε αρκετά θεατρικά έργα, τα πιο γνωστά από τα οποία ήταν τα: «A Woman of No Importance» το 1893, «An Ideal Husband» το 1895 και «The Importance of Being Earnest» το 1895, ενώ ακόμα έγραψε και παιδικές ιστορίες, καθώς και το γνωστό και αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ».

Παράθεση - epixeiro.gr

Πάντα να συγχωρείς τους εχθρούς σου, τίποτα δεν τους ενοχλεί τόσο πολύ! - Oscar Wilde

Προσωπική ζωή και φυλάκιση

Στις 29 Μαΐου 1884, ο Όσκαρ παντρεύτηκε την πλούσια Αγγλίδα Constance Lloyd με την οποία απέκτησε δύο γιους τον Cyril και τον Vyvyan. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, ο Oscar ξεκίνησε μία σχέση με τον λόρδο Alfred Douglas, η οποία όμως δεν είχε αίσιο τέλος, καθώς μετά από κατηγορίες του πατέρα του τελευταίου, κατέληξε στη διετή φυλάκισή του. Το μόνο καλό που βγήκε λογοτεχνικά από όλο αυτό, ήταν το ποίημα "The Ballad of Reading Gaol", το οποίο σχετιζόταν με τις εμπειρίες του στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 1897, ψυχικά και σωματικά εξαντλημένος και αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία όπου έζησε σε φίλους και γνωστούς, μέχρι το θάνατό του το 1900.

Τα έργα του και η ζωή του για την εποχή του μπορούν να χαρακτηριστούν τολμηρά, ωστόσο σαν κληρονομιά μπορούμε να πούμε ότι μας άφησε το ταλέντο του, την προοδευτική ματιά του, τη φαντασία του και το ανήσυχο πνεύμα του, που όλα αυτά ζουν μέσα από τα έργα του! 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr