NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η μέτρηση της υγείας της οικογενειακής επιχείρησης

Η μέτρηση της υγείας της οικογενειακής επιχείρησης

Δεν υπάρχει επιτυχία, χωρίς μια καλή διαδοχή.

Στο προηγούμενο άρθρο μας, υποδεικνύαμε στους αναγνώστες μας ότι η διαδικασία της ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ σε μια οικογενειακή επιχείρηση, ξεκινά πάντα με τη μέτρηση της «Υγείας της Οικογενειακής Επιχείρησης». 

Βασικό μας «σύνθημα», αλλά και σημαντικό συμπέρασμα από την πολύχρονη εμπειρία μας από την παροχή συμβουλών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επιτυχημένη υλοποίηση της διαδικασίας της διαδοχής, είναι ότι τα πάντα πραγματικά ξεκινούν από τη συγκεκριμένη διάγνωση. Στο βιβλίο μας υποστηρίζουμε ότι η λέξη «υγεία» χρησιμοποιείται με την ίδια σημασία που δίνεται στη ιατρική επιστήμη: «… είναι η ικανότητα του οργανισμού να λειτουργεί και να παράγει χρήσιμη εργασία...». Έτσι, μια οικογενειακή επιχείρηση θεωρείται υγιής όταν προσφέρει στα μέλη της οικογένειας την ευκαιρία να βιώνουν μια οικονομικά άνετη, αλλά ταυτόχρονα και ευτυχισμένη ζωή.  

Παράθεση - epixeiro.gr

Ξεκίνησε τη διαδοχή με τη μέτρηση της Υγείας της οικογενειακής σου επιχείρησης…

Στο πλαίσιο αυτό, ορίζουμε την «Υγεία της Οικογενειακής Επιχείρησης» ως άθροισμα δυο πολύ σημαντικών παραγόντων: της «Υγείας της Οικογένειας» και της «Υγείας της Επιχείρησης». Τούτο διότι: μια ευτυχισμένη και υγιής οικογένεια, αν λειτουργεί μια οικογενειακή επιχείρηση που «δεν πάει καλά», με κριτήρια κερδοφορία, ρευστότητα, κλπ., τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια «μη-υγιής οικογενειακή επιχείρηση». Από την άλλη μεριά, το ίδιο συμβαίνει όταν αντίθετα η οικογενειακή επιχείρηση έχει αξιοσημείωτη κερδοφορία και ρευστότητα, διαρκή ανάπτυξη, και, γενικά, υγιείς οικονομικούς δείκτες, αλλά, αντίθετα, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι άσχημες, πιθανόν εχθρικές, αλλά πάντως σχέσεις «μη-συνεργασίας». Τότε το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο: και πάλι έχουμε να κάνουμε με μια «μη-υγιή οικογενειακή επιχείρηση».

Για τη μέτρηση της «Υγείας της Οικογενειακής Επιχείρησης» έχει αναπτυχθεί συγκεκριμένο διαγνωστικό εργαλείο – ερωτηματολόγιο, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία στο πλαίσιο της υλοποίησης της διαδικασίας της διαδοχής, για περισσότερα από 30 χρόνια, και μάλιστα σε διαφορετικά οικονομικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα: ΗΠΑ, χώρες της Νότιας Αμερικής και κυρίως Βενεζουέλα, Ελλάδα και Κύπρος.

Το διαγνωστικό αυτό εργαλείο περιλαμβάνει 50 ερωτήσεις για την επιχείρηση και την οικογένεια. Στη συνέχεια ποσοτικοποιούνται οι απαντήσεις, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα το ερωτηματολόγιο να μας «δείχνει», με βάση συγκεκριμένη κλίμακα βαθμολόγησης, τις σχέσεις του κάθε ατόμου με την οικογένεια και την επιχείρηση, την άποψή του για την επιχειρηματική κατεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης, τις θέσεις του για τη διαχείριση και την ηγεσία, και, τέλος, την κρισιμότητα του θέματος της διαδοχής και της συνέχισης της λειτουργίας της οικογενειακής επιχείρησης. Θέματα δηλαδή που είναι πολύ σημαντικά για την έναρξη μιας σωστής διαδικασίας διαδοχής και τα οποία μας βοηθούν να καταγράψουμε την «υπάρχουσα κατάσταση» στην οικογενειακή επιχείρηση.

Για μας τους δυο συγγραφείς «του βιβλίου της διαδοχής» το θέμα της υλοποίησης μιας ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ, είναι πάνω απ’ όλα «ιδεολογικό»: θέλουμε να διαδώσουμε αυτό που γράφουμε ως υπότιτλο στο βιβλίο μας: «Δεν υπάρχει επιτυχία, χωρίς μια σωστή διαδοχή». Και η σωστή διαδικασία διαδοχής ξεκινά από εμάς, από τον βαθμό αξιολόγησης της «Υγείας της Οικογενειακής Επιχείρησης». Έτσι, αξιολογείται τελικά και ο βαθμός δυσκολίας της υλοποίησης της διαδικασίας διαδοχής στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το άρθρο υπογράφει μαζί με τον Δρ. Χρήστο Ε. Γεωργίου, ο καθ. Αστέριος Γ. Κεφαλάς

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr