NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Manager του Μήνα
ανάγνωση

Όραμα, ανάπτυξη ομάδας και προετοιμασία για το μέλλον τα στοιχεία ενός πετυχημένου manager

Όραμα, ανάπτυξη ομάδας και προετοιμασία για το μέλλον τα στοιχεία ενός πετυχημένου manager

Κάτοχος M.Sc στην Εργασιακή Ψυχολογία από το University of Hull, η Γκόλφω Αγαπητού ξεκίνησε την καριέρα της στο HR consulting το 1994 στην SHL με ειδίκευση στην αξιολόγηση, επιλογή και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και την καθοδήγηση διοικητικών στελεχών διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στην εισαγωγή στην ελληνική αγορά πρωτοποριακών μεθόδων αξιολόγησης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Το 2000 μετακινήθηκε στην HayGroup όπου διεύρυνε περαιτέρω την εμπειρία της στο management consulting με έντονη συμμετοχή σε διεθνή έργα και εύρος δραστηριοτήτων: σχεδιασμός HR συστημάτων talent management, career pathing, succession planning & performance management, ανάπτυξη διοικητικών ομάδων και coaching. Το 2004 μετακινείται στην Eurobank για να αναλάβει αρχικά την επιλογή και ανάπτυξη του προσωπικού και σταδιακά ένα ολοκληρωμένο εύρος Group HR συστημάτων ως Assistant General Manager, Group Head of People Talents με έμφαση σε executive development, talent recruitment & development, learning και performance management.

Ποια είναι η στρατηγική σας ως manager;

  • Να είναι η δουλειά μας εστιασμένη στις προτεραιότητες του οργανισμού: να κάνουμε τα σωστά πράγματα και να διοχετεύουμε την προσπάθειά μας στις πρωτοβουλίες που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση.
  • Να είμαι σε διαρκή επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, ώστε να αξιοποιώ όσο περισσότερο γίνεται τις νέες τάσεις και μεθόδους, να επιβεβαιώνω τις δικές μας επιλογές  και να χτίζω για το μέλλον.
  • Να προσαρμόζω την κατεύθυνση της ομάδας ευέλικτα ώστε να μπορούμε γρήγορα να επανατοποθετηθούμε στα νέα δεδομένα.

Ενισχύω τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως οι συνεργάτες μου να έχουν άποψη πάνω στη δουλειά τους γιατί μόνο έτσι προθέτουν αξία. Δεν με ενοχλεί να κάνουμε λάθη, απλά δεν θέλω να κάνουμε τα ίδια λάθη/να λύνουμε διαρκώς τα ίδια προβλήματα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Δεν με ενοχλεί να κάνουμε λάθη, απλά δεν θέλω να κάνουμε τα ίδια λάθη/να λύνουμε διαρκώς τα ίδια προβλήματα

Πώς θα σας χαρακτήριζε η ομάδα σας;

Η ομάδα μου αναγνωρίζει τη δημιουργικότητα και το όραμά μου, τη δυνατότητά μου να βλέπω τα πράγματα συνολικά, να προωθώ την αλλαγή και να συνδέω τη δουλειά μας με τη στρατηγική κατεύθυνση και τις εξελίξεις της αγοράς. Μαθαίνουν, εμπλέκονται σε πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, εξελίσσονται και αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις πιο μοντέρνες πρακτικές στο χώρο τους.

Παράλληλα αντλούν ικανοποίηση από την αποτελεσματικότητα μας: έχουμε ολοκληρώσει πολλές δύσκολες αποστολές μαζί και αυτό ενισχύει την περηφάνια της ομάδας. Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην επίδραση της δουλειά μας καθώς συμβάλουμε ενεργά στην υλοποίηση της στρατηγικής και τη διαμόρφωση της κουλτούρας για αυτό και προτρέπω τους συνεργάτες μου να σκέφτονται την απήχηση της δουλειάς τους και να μπορούν να δουν ένα θέμα από πολλές πλευρές. 

Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας;  Πώς την επιβραβεύετε;

  • Ανάμειξη σε ενδιαφέροντα έργα, ανάπτυξη τεχνογνωσίας, επαφή με τις σύγχρονες τάσεις στο αντικείμενο/χώρο
  • Εξέλιξη καριέρας
  • Διαρκής μάθηση/εκπαίδευση/ανάπτυξη γνώσεων και εμπειριών
  • Να προκριθεί η πρόταση/ιδέα του συνεργάτη για υλοποίηση: διαμορφώνουμε την κουλτούρα του οργανισμού με τη δουλειά μας
  • Προβολή της δουλειάς τους εκτός και εντός του οργανισμού
  • Εμπλουτισμός ρόλου/αντικειμένου εργασίας/εναλλαγή

Πως θα διαχειριζόσασταν ένα άτομο της ομάδας σας το οποίο δεν ανταποκρίνεται στους στόχους και τα καθήκοντα του και του οποίου η επίδοση είναι χαμηλή;

Προσπαθώ να εντοπίσω την επιμέρους αιτία σκεπτόμενη το συνεργάτη μου συνολικά: τεχνικές γνώσεις, επαγγελματικό ενδιαφέρον,  εργασιακές συμπεριφορές, δυσκολίες που σχετίζονται ευρύτερα με τη φάση ζωής και τις περιστάσεις, χημεία με τον manager, προηγούμενη απογοήτευση από προσπάθεια που δεν αναγνωρίστηκε και εστιάζω την προσέγγισή μου ανάλογα συζητώντας το θέμα ανοιχτά.

Αυτό που έχω δει από την εμπειρία μου είναι ότι βοηθά να προσεγγίζουμε τα θέματα απόδοσης χωρίς προκαταλήψεις και ταμπέλλες και έτσι να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια ανάπτυξης. Εάν ξεφύγουμε από την ‘ταμπέλλα’ θα πάψουμε να θεωρούμε ότι μια συζήτηση για χαμηλή απόδοση είναι ένα ‘κακό νέο’ αλλά μια ευκαιρία.  Βασικό συστατικό κάθε προσπάθειας βελτίωσης / ανάπτυξης είναι η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη χτίζεται με αλήθειες, θετική πρόθεση και σεβασμό.

Μπορείτε να μας πείτε 3 πράγματα που θα έπρεπε να κάνει ένας επιτυχημένος manager;

  • Να έχει όραμα για τη δουλειά του και σαφή κατεύθυνση αλλά και παράλληλα την ευελιξία να προσαρμόζει την προσέγγιση του/της ‘διαβάζοντας’ τις εξελίξεις ώστε η ομάδα του να είναι πάντα προετοιμασμένη και επίκαιρη. Πιστεύω πολύ στην εξωστρέφεια: είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι γίνεται εκεί έξω, να είσαι σε επαφή με την αγορά και να φροντίζεις όποιο και να είναι το αντικείμενο της δουλειά σου να προσθέτει αξία στον τελικό πελάτη.
  • Να λύνει τα σημερινά προβλήματα με αμεσότητα αλλά να προετοιμάζεται για το μέλλον: να φροντίζει οι συνεργάτες του να εμπλουτίζουν διαρκώς τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις παραστάσεις και γενικότερα τις δυνατότητές τους.
  • Να χτίζει ομάδες: να δουλεύει με το σύνολο της ομάδας του και όχι με λίγους που του ταιριάζουν και να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Η πίστη της ομάδας στις ικανότητές της ενισχύεται από τον εξωστρεφή χαρακτήρα. Οι άνθρωποι της ομάδας σου θα πρέπει να έχουν εναλλακτικές και υψηλό employability αλλά να προτιμούν να δουλεύουν μαζί σου.

Διαβάστε τι έχουν πει για την ίδια συνάδελφοι/συνεργάτες της:

Ασπασία Βούλγαρη - Managing Director at Greece & South East Europe at Korn Ferry Hay Group:

Με τη Γκόλφω γνωριστήκαμε το 2000 όταν ήρθε στη Hay Group. Η σχέση μας, με τον καιρό εξελίχθηκε σε σχέση μακροχρόνιας συνεργασίας και ζωής. Είναι ένας άνθρωπος με αστείρευτη δημιουργικότητα, απίστευτη διαίσθηση, μακρινή ματιά, αντίληψη του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργεί και ιδιαίτερη ικανότητα να πετυχαίνει πράγματα. Την ώρα που οι άλλοι σκέφτονται το σήμερα, η Γκόλφω βλέπει μακρύτερα και προετοιμάζεται για το αύριο χωρίς να χάνει το σήμερα. Έχει μία χαρακτηριστική ικανότητα να διεισδύει στις σκέψεις και στα συναισθήματα του συνομιλητή της και να εκφράζει και να σχηματοποιεί αυτά που εκείνος σκέφτεται ή αισθάνεται, με αποτέλεσμα εκείνος να αντιλαμβάνεται καλύτερα τον εαυτό του. Αυτό την καθιστά εξαιρετική coach. Δεν της αρκεί η επιτυχία σε αυτό που ήδη γνωρίζει. Αυτό της είναι εύκολο και ίσως βαρετό. Θέλει την πρόκληση, διότι αυτό την εξελίσσει και την ολοκληρώνει. Με τους συνεργάτες της είναι απαιτητική και συνεχώς «ανεβάζει» τον πήχη προκειμένου να τους αναπτύξει. Η συναναστροφή μαζί της είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Είμαι ευτυχής που είχα την τύχη να την γνωρίσω και να αναπτύξουμε αυτή τη σχέση.

Στέλλα Βουλγαράκη - Group HR Director at INTRASOFT International

Η κυρία Αγαπητού είναι άνθρωπος με πάθος για τη δουλειά της και όραμα, η οποία έχει την ικανότητα να εμπνέει την ομάδα της να την ακολουθήσει στους υψηλούς στόχους που θέτει. Διαθέτει υψηλή δέσμευση και προσανατολισμό προς την ανάπτυξη και εξέλιξη των εργαζομένων της Eurobank και του ίδιου του εαυτού της. Αυτή της η φιλοσοφία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη ισχυρής κουλτούρας ανάπτυξης μέσα στον οργανισμό και στο σχεδιασμό αντίστοιχων δράσεων.

Θοδωρής Παπαδόπουλος -  Head of User Experience at Eurobank

Όταν μιλάμε για  fast thinking , innovation , entrepreneurial spirit  και  inspiration  τότε πιστεύω ότι είναι μερικά από τα ζηλευτά στοιχεία που έχει η Γκόλφω.  Είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω 2 χρόνια πριν. Έχουμε συνεργαστεί σε διάφορα  project  της τράπεζας  Eurobank  και αυτό που κυρίως με γοητεύει είναι  η ενέργεια της , το πόσο ανοιχτή είναι σε ιδέες αλλά παράλληλα το όραμα της να δημιουργήσει στις ομάδες της μια innovative κουλτούρα . Πιστεύω πως οι ηγετικές της ικανότητες φαίνονται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι βλέπει πάντα μπροστά και   την μεγάλη εικόνα  αλλά και στο ότι παραμένει  humble  και παθιασμένη για αυτά που έχει αναλάβει.  Σίγουρα  είναι ένα  role  model για τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί της. Είναι   ο επαγγελματίας που κατακτά τους στόχους  του  με  σκληρή δουλεία και όχι με shortcuts.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr