NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Business not as usual: Μετατρέποντας το "μη χρήσιμο" σε προϊόν και ενέργεια

Business not as usual: Μετατρέποντας το "μη χρήσιμο" σε προϊόν και ενέργεια

Σε μια εποχή που η περιβαλλοντική κρίση και η υπερκατανάλωση απειλούν σοβαρά τον πλανήτη μας, ένας νέος επιχειρηματικός δρόμος ανοίγεται με την αξιοποίηση απορριμμάτων ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία προϊόντων.

Από οργανικά υπολείμματα της φύσης μέχρι ανθρώπινα σκουπίδια, καινοτόμες επιχειρήσεις επενδύουν στη μετατροπή του "μη χρήσιμου" σε βιώσιμες λύσεις με προστιθέμενη αξία. Η πράσινη επιχειρηματικότητα δεν είναι πλέον τάση – είναι ανάγκη και ευκαιρία.

Δεύτερη ζωή στα νεκρά φύκια

Η PHEE ιδρύθηκε το 2015 με όραμα να δώσει δεύτερη ζωή στα νεκρά φύλλα του θαλάσσιου φυτού της Ποσειδωνίας, που ξεβράζονται στο παράκτιο μέτωπο της Μεσογείου, μας λέει ο κ. Σταύρος Τσομπανίδης, Founder & Managing Partner της ΡΗΕΕ. Εφαλτήριο αποτέλεσε η ομιλία του Παύλου Ευμορφίδη σε ένα από τα πρώτα συνέδρια TED που έγιναν στη χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσομπανίδης, «δεν θα ξεχάσω το κάλεσμα που απηύθυνε στο κοινό καλώντας μας να αναπτύξουμε λύσεις-τεχνολογίες για την επαναχρησιμοποίηση της βιομάζας με σκοπό την αποφυγή ταφής της σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.ΤΑ.). Εκείνη ήταν και η στιγμή μηδέν της PHEE. Το επόμενο καίριο βήμα ήταν η γνωριμία και συνεργασία με τον συνέταιρό μου Νικόλαο Αθανασόπουλο, διακεκριμένο ερευνητή στον κλάδο των σύνθετων υλικών, o οποίος μετέφερε τεχνογνωσία και αποτέλεσε βασικό αρωγό στην ανάπτυξη του εγχειρήματος. Το PHEE έρχεται από την ελληνική λέξη φύκια και ο λογότυπος μας είναι εμπνευσμένος από την ακολουθία του Fibonacci, η οποία συμβολίζει την ισορροπία της φύσης, την οποία έχουμε οραματιστεί να τοποθετήσουμε στην καθημερινότητα μας μέσα από την καινοτομία μας».

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μας λέει ο κ. Τσομπανίδης, προτείνει μια βιώσιμη λύση για την επαναχρησιμοποίηση (upcycling) εύρους βιοαποβλήτων με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού ενισχύει την βιοικονομία και την κυκλική οικονομία.

Τί ήταν αυτό που κινητοποίησε την ομάδα της PHEE; Η μεγάλη θέληση να καταφέρει να προωθήσει στην αγορά υλικά που έχουν τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά να υποκαταστήσουν επάξια πετροχημικά πλαστικά!

«Τα υλικά της PHEE, μας λέει ο κ. Τσομπανίδης, έχουν τη ‘μαγική’ δυνατότητα να τοποθετήσουν στοιχεία της Ελληνικής φύσης στην καθημερινότητα μας! Έως σήμερα δουλεύουμε με τα νεκρά φύλλα του θαλάσσιου φυτού της Ποσειδωνίας, απόβλητα καφέ, αγροτικά υπολείμματα όπως το φυτό του σιδερίτη, υπολείμματα ξυλείας κ.ά.».

Αν δείτε λοιπόν ένα αντικείμενο – έπιπλο, δώρο ή διακοσμητικό – που μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από φύκια, είναι πολύ πιθανό να κρατάτε στα χέρια σας μια δημιουργία της PHEE — και ναι, αυτό που βλέπετε περιέχει πράγματι νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας.

STAVROS-TSOMPANIDHS.jpg?mtime=20250604173804#asset:550057

Ο κ. Σταύρος Τσομπανίδης, Founder & Managing Partner της ΡΗΕΕ


Μείωση της σπατάλης τροφίμων

Η FoodBag είναι μια καινοτόμα εφαρμογή που συνδέει επιχειρήσεις τροφίμων — όπως φούρνους, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία — με καταναλωτές, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, γνωστές ως FoodHeroes, δημοσιεύουν στην πλατφόρμα πακέτα με φρέσκα τρόφιμα που δεν έχουν πωληθεί και πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές — ή αλλιώς FoodBaggers — μπορούν, μέσω της εφαρμογής, να περιηγηθούν στις διαθέσιμες προσφορές, να επιλέξουν τις "τσάντες έκπληξη" ενδιαφέροντος τους και να τις παραλάβουν από το κατάστημα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Πώς γεννήθηκε όμως αυτή η ιδέα; Οι συνιδρυτές της Foodbag, Λάουρα Κυριαζοπούλου και Κωνσταντίνος Μαγκανιάρης, κατά τη διαμονή τους στο εξωτερικό, ήρθαν σε επαφή με αντίστοιχες πρωτοβουλίες και εμπνεύστηκαν να φέρουν ένα παρόμοιο μοντέλο στην Ελλάδα.

Στην πορεία, διαπίστωσαν ότι το ελληνικό κοινό χρειαζόταν περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της τροφικής σπατάλης. Έτσι, η αρχική ιδέα εξελίχθηκε, εστιάζοντας όχι μόνο στη διάσωση τροφίμων, αλλά και στην εκπαίδευση των καταναλωτών, προάγοντας τη βιωσιμότητα και τη συνειδητή κατανάλωση.

«Κάθε μικρή αλλαγή στην καταναλωτική συνήθεια του καθενός έχει τη δύναμη να αλλάξει τα δεδομένα: μέχρι σήμερα, χάρη στη στήριξή 100.000 FoodBaggers, η εταιρεία έχει «σώσει» δεκάδες τόνους φαγητού», αναφέρουν οι κ.κ. Κυριαζοπούλου και Μαγκανιάρης.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος foodbager; Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή: Μετά τη λήψη της εφαρμογής FoodBag, ο ενδιαφερόμενος δημιουργεί λογαριασμό καταναλωτή ή επιχείρησης. Ο καταναλωτής περιηγείται στις διαθέσιμες προσφορές και επιλέγει την τσάντα που επιθυμεί. Ολοκληρώνει την αγορά και παραλαμβάνει την τσάντα από το εκάστοτε κατάστημα.

Πώς επωφελούνται όμως οι καταναλωτές ή αλλιώς FoodBaggers με τη χρήση της εφαρμογής; Κατ΄ αρχάς εξοικονομήσουν χρήματα, αποκτώντας ποιοτικά τρόφιμα σε εξαιρετικά προνομιακές τιμές, με εκπτώσεις που κυμαίνονται από 55% έως και 75%. Υποστηρίζουν την τοπική οικονομία, ενισχύοντας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της γειτονιάς τους. Συμβάλουν ενεργά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, δίνοντας "δεύτερη ευκαιρία" σε προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα απορρίμματα, παρά το γεγονός ότι παραμένουν απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση. Υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο και συνειδητοποιημένο τρόπο κατανάλωσης, εντάσσοντας την οικολογική υπευθυνότητα στην καθημερινότητά τους.

Όσον αφορά το περιβάλλον, βγαίνει κι αυτό κερδισμένο, αφού μειώνονται τα τροφικά απορρίμματα, εξοικονομούνται φυσικοί και ενεργειακοί πόροι, ενισχύεται η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προωθείται μια κουλτούρα βιωσιμότητας και υπεύθυνης κατανάλωσης.

foodbag.jpg?mtime=20250604173806#asset:550060

Οι συνιδρυτές της Foodbag, Λάουρα Κυριαζοπούλου και Κωνσταντίνος Μαγκανιάρης


Ένα ‘αστικό ορυχείο’ στις υπηρεσίες της κυκλικής οικονομίας

Πώς θα σας φαινόταν αν περισσότεροι από 4.088 τόνοι καλωδίων, 19.472 τόνοι Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και 18.685 τόνοι άλλων υλικών δεν κατέληγαν σε χώρους ταφής, αλλά επαναξιοποιούνταν μέσω της κυκλικής οικονομίας; Κι όμως, αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα δεν αποτελούν υποθετικό σενάριο. Είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνει η ECORESET, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών και την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Σπυρίδων – Διονύσιος Καραμούτσος, Γενικός Διευθυντής της ECORESET Α.Ε., η εταιρεία εξειδικεύεται στη διαχείριση ΑΗΗΕ στο τέλος του κύκλου ζωής τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απορρύπανση. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων (RDF) για ενεργειακή αξιοποίηση, ενισχύοντας την πράσινη μετάβαση της χώρας. Η ECORESET συμβάλλει στην εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων υλικών από την ταφή και την αξιοποίησή τους σε ένα περιβάλλον κυκλικής οικονομίας. Έτσι, αυξάνεται η εμπορευσιμότητα των υλικών και επιμηκύνεται ο ωφέλιμος χρόνος ζωής των χώρων ταφής.

«Η ECORESET εφαρμόζει διαδικασίες επεξεργασίας μέσα από τις οποίες ανακτώνται πολύτιμα υλικά υψηλής εμπορευσιμότητας και τροφοδοτούνται εκ νέου στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτόν αντικαθίστανται πολύτιμοι φυσικοί πόροι που αντλούνται κατά κανόνα μέσα από εξορυκτικές δραστηριότητες, καθιστώντας την εταιρεία ως ένα υποκατάστατο ‘αστικού ορυχείου’ από το οποίο προκύπτουν πρώτες ύλες για την τροφοδοσία βιομηχανιών», μας λέει ο κ. Καραμούτσος.

Η ECORESET συνεισφέρει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, καθώς διαχειρίζεται και απομακρύνει τοξικά και λοιπά επικίνδυνα συστατικά που εμπεριέχονται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό οδηγώντας τα με υψηλό κόστος σε ασφαλή καταστροφή σε μονάδες του εξωτερικού. Παράλληλα, ανακτά υλικά χρήσιμα για τη βιομηχανία δίνοντάς τους μια νέα ευκαιρία επαχρησιμοποίησης, εκτρέποντάς τα παράλληλα από την επιβλαβή πρακτική της ταφής. Η ορθολογική διαχείριση των υλικών αυτών συμβάλλει θετικά στην προστασία της υγείας των πολιτών από την διαρροή βλαβερών ουσιών στη γη, τον αέρα και το νερό.

Spyros-Karamoutsos.jpg?mtime=20250604173805#asset:550058

Ο κ. Σπυρίδων – Διονύσιος Καραμούτσος, Γενικός Διευθυντής της ECORESET Α.Ε.


Παραγωγή προϊόντων και ενέργειας από χρησιμοποιημένες πάνες; Κι όμως γίνεται!

Αφορμή για την πρωτοπόρα αυτή ιδέα στάθηκε η συμμετοχή της εταιρείας Green TechnologiesΕΠΕ στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έργου Waste4Think (Horizon 2020). Η Green TechnologiesΕΠΕ σε συνεργασία με το Eργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξε μια νέα μεθοδολογία για την ανάκτηση χρήσιμων υλικών από τις χρησιμοποιημένες πάνες, όπως ανακυκλώσιμα πλαστικά και προσροφητικά* υλικά. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει η Δρ. Νάντια Ζαφείρη, Διαχειρίστρια της εταιρείας Green Technologies Ε.Π.Ε., «μέσω της ίδιας μεθοδολογίας, το βιοαποικοδομήσιμο μέρος των πανών μαζί με ληγμένα τρόφιμα (ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση) προερχόμενα από σουπερμάρκετ ή λαϊκές αγορές, οδηγείται προς αναερόβια συγχώνευση για την παραγωγή βιοαερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Τα στερεά συστατικά της αναερόβιας απορροής μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό μέσω κομποστοποίησης».

Τί αποτελέσματα καταγράφηκαν; Όπως αναφέρει η κα Ζαφείρη, «για να δώσουμε μια εκτίμηση των αποτελεσμάτων του έργου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για μια πόλη με πληθυσμό 100.000 κατοίκων στην οποία παράγονται 4 εκατ. χρησιμοποιημένες πάνες ετησίως, η αξιοποίησή τους μέσω της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενέργειας για τη θέρμανση 3.000 νοικοκυριών και την αποτροπή της εκπομπής 56 τόνων CO2 σε σύγκριση με τη συμβατική υγειονομική ταφή που χρησιμοποιείται σήμερα.

»Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο έργο Waste4Think, επιδείχθηκε μέσω πιλοτικής εγκατάστασης που κατασκεύασε και λειτούργησε η εταιρεία μας στο Δήμο Χαλανδρίου. Χρησιμοποιήθηκαν πάνες από βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου, τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση από λαϊκή αγορά του Δήμου και μέσω παραγωγής αέριων βιοκαυσίμων (υδρογόνου, μεθανίου) παρήχθη ζεστό νερό που κάλυπτε μέρος των αναγκών στο γυμναστήριο του Δήμου».

NANTIA-ZAFEIRH.jpg?mtime=20250604173806#asset:550059

Η Δρ. Νάντια Ζαφείρη, Διαχειρίστρια της εταιρείας Green Technologies Ε.Π.Ε.



*Προσρόφηση είναι η συγκράτηση μορίων μόνο στην επιφάνεια ενός υλικού (π.χ. ενεργός άνθρακας), ενώ η απορρόφηση είναι η διείσδυση των μορίων στο εσωτερικό ενός υλικού (π.χ. σφουγγάρι που απορροφά νερό).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr