Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ζητά βοήθεια - Ο κίνδυνος της ταχύτατης μετάβασης και τα αυξημένα κόστη

Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουμε μια σωρευτική αύξηση στο λειτουργικού κόστους 75% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεσοσταθμικά.
Τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών που δημοσιεύονται από τις αρχές 2025, αν και δεν μπορούν να δείξουν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, μπορούν να δείξουν ότι υπάρχει «κόπωση» στην κατανάλωση και μείωση των τζίρων. Εάν γίνει, μάλιστα, και πιο εξειδικευμένη ανάλυση σε δεύτερο επίπεδο, θα δούμε ότι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε βάση B2B έχουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού έχουν αυξηθεί οι καθυστερήσεις στις πληρωμές προς τους προμηθευτές αλλά και εισπράξεις από πελάτες. Επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων επισημάνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στη μέγγενη μιας ολοένα αυξανόμενης γραφειοκρατικής προσαρμογής στον ψηφιακό μετασχηματισμό που γίνεται απαίτηση και αφετέρου στα αυξανόμενα κόστη είτε στις πρώτες ύλες, είτε στην ενέργεια είτε στα logistics. Υπολογίζεται ότι μια μικρή βιοτεχνία ή βιομηχανία έχει υποστεί από το 2020 αύξηση στα λειτουργικά κόστη, της τάξης του 75%.
Το 2026-2027 σταματά το Ταμείο Ανάκαμψης
Τα μεγαλύτερα προβλήματα πέρα από την διοχέτευση άμεσης ρευστότητας στο σύστημα είναι ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα παραμένει αποκλεισμένη από τις μεγάλες χρηματοδοτικές πηγές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να πάρουν κονδύλια από τα ΕΣΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις και να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κατασκευαστικός κλάδος έδωσε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα χρόνια της μεγάλης ανοικοδόμησης (δηλαδή από το 2018 και μετά), αλλά φαίνεται ότι μέχρι το 2026 θα ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο του. Οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας (και κυρίως ο τουρισμός) φαίνεται ότι έχουν πλαφονάρει. Από το 2025 και μετά ίσως δούμε οριακές μεταβολές στις τουριστικές αφίξεις. Ο αγροτοβιομηχανικός τομέας κινείται πτωτικά
Το 2026 ολοκληρώνεται η βασική δράση του Τ.Α.Α. με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κληθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που κινηθούν γρηγορότερα. Το τι θα συμβεί μετά το 2026, είναι μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να μπει, καθώς δεν θα υπάρχει η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το 2025 ο στόχος είναι να εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 9,4 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από τα 6,2 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2024. Ως εκ τούτου, το στοίχημα είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που επιχειρεί να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες είναι συνδεδεμένα τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι «επιχειρηματικοί leaders» ή οι Εθνικοί Πρωταθλητές, όπως ήταν στη μόδα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα κληθούν αργά ή γρήγορα να σηκώσουν ολόκληρο το βάρος της επιχειρηματικής ανάπτυξης και δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να παγώσει λίγο τη αύξηση του λειτουργικού κόστους σε όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά στις Μικρομεσαίες. Μόνο με την διάχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος 2026 , θα κρατηθούν όρθιες και θα στηρίξουν και την κοινωνία.
Σχόλια