NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Αλλαγές στα τεχνικά- βιοτεχνικά επαγγέλματα στη Γερμανία

Αλλαγές στα τεχνικά- βιοτεχνικά επαγγέλματα στη Γερμανία
08_11_2014 | 10:14 15_11_2016 | 04:41

Εν όψει επικείμενης συζήτησης στις Βρυξέλλες για τις εναρμονισμένες προϋποθέσεις πρόσβασης και άσκησης του επαγγέλματος των ηλεκτροτεχνιτών και των οπτικών στην Ε.Ε., το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας συνοψίζει τις κυριότερες αλλαγές που έχουν επέλθει, εντός του 2014, στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων στη Γερμανία και στην αναγνώριση των προσόντων άσκησης επαγγέλματος:

Τα τεχνικά/βιοτεχνικά επαγγέλματα εντάσσονται σε δύο κατηγορίες : Κατηγορία Α΄ για τα επαγγέλματα που απαιτείται έγκριση άσκησης του επαγγέλματος και Κατηγορία Β΄ με περαιτέρω διαχωρισμό Β1 και Β2 για τα επαγγέλματα που δεν απαιτείται ειδική άδεια. Για την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων που έχουν συμπεριληφθεί στην Κατηγορία Α΄ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στα επαγγελματικά μητρώα και η κατοχή πιστοποιητικού αρχιτεχνίτη (Meister) που παρέχεται κατόπιν εξετάσεων ή άλλων ισότιμων πιστοποιήσεων.
Στην Κατηγορία Α΄, ο αριθμός των τεχνικών επαγγελμάτων που είναι υπό το καθεστώς αδειοδότησης μειώθηκε, από την 01.01.2014, σε 41 συνολικά από τα 94 που ίσχυαν προηγουμένως (βλ. συνημμένο Πίνακα). Ως κριτήρια ένταξης επαγγελμάτων στην κατηγορία αυτή ο νομοθέτης ορίζει: α) την επικινδυνότητα και β) την επαγγελματική κατάρτιση.
Στην κατηγορία Β έχουν καταχωρηθεί: Τα 53 επιτηδεύματα που προηγουμένως ανήκαν στα επαγγέλματα με αδειοδότηση (υποκατηγορία Β1), ενώ μένει αμετάβλητη η υποκατηγορία Β2 με λοιπά συναφή χειρονακτικά επιτηδεύματα, για τα οποία επίσης δεν προβλέπεται άδεια.

Αυτοαπασχολούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν ατομική επιχείρηση επαγγέλματος Κατηγορίας Α΄ εάν διαθέτουν τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα.

Οι διαδικασίες απόκτησης πιστοποιητικού αρχιτεχνίτη γίνονται απλούστερες και πιο γρήγορες καθώς δεν είναι πλέον υποχρεωτική η προηγούμενη πολυετής πρακτική εμπειρία για συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης πιστοποιητικού αρχιτεχνίτη.

Τεχνίτες με πιστοποιημένη κατάρτιση μπορούν να αυτοαπασχολούνται σε βιοτεχνικό επιτήδευμα της Κατηγορίας Α΄, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν 6ετή προηγούμενη εμπειρία, εκ των οποίων τα 4 έτη σε επιτελική θέση σε μια εταιρεία ή υποκατάστημα αυτής. Δεν ισχύει η εν λόγω διάταξη για τα επαγγέλματα: Οπτικοτεχνικών, Οδοντοτεχνιτών, Τεχνιτών Ορθοπεδικών Ειδών , Τεχνιτών Προϊόντων Ακοής και Καπνοδοχοκαθαριστών.

V. Οι πτυχιούχοι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης μηχανικοί, τεχνικοί και τεχνικοί βιομηχανίας έχουν δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο βιοτεχνικών επαγγελμάτων και άσκησης συναφούς με την κατάρτισή τους επαγγέλματος χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας.

VI. Προβλέπεται ειδική ρύθμιση για τους αυτοαπασχολούμενους σε απλές επαγγελματικές δραστηριότητες, ήτοι δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία ή έχουν πιστοποίηση τεχνίτη να ιδρύσουν επιχείρηση. Εάν τα κέρδη αυτής της μικρής επιχείρησης είναι κάτω των 5.200 ευρώ ετησίως ο επιχειρηματίας απαλλάσσεται της προβλεπόμενης εισφοράς στο Μητρώο Βιοτεχνών.

Παρακάτω καταγράφονται τα 41 επαγγέλματα στα οποία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η άδεια άσκησης κατόπιν εγγραφής στο Μητρώο Βιοτεχνών.

  1. Χτίστης, μπετατζής 
  2. Μηχανικός θέρμανσης 
  3. Ξυλουργός 
  4. Τεχνίτης σκεπών 
  5. Τεχνίτης οδικών έργων 
  6. Τεχνίτης μονώσεων 
  7. Τεχνίτης φρεατίων 
  8. Λιθοτεχνίτης 
  9. Γυψοτεχνίτης 
  10. Ελαιοχρωματιστής, βαφέας 
  11. Τεχνίτης σκαλωσιών οικοδομών 
  12. Καπνοδοχοκαθαριστής 
  13. Μεταλλοτεχνίτης 
  14. Μηχανικός χειρουργείου 
  15. Φαναρτζής 
  16. Μηχανικός μηχανών λεπτών χειρισμών 
  17. Μηχανικός δίτροχων 
  18. Τεχνικός ψυκτικών εγκαταστάσεων 
  19. Τεχνικός πληροφορικής 
  20. Τεχνικός μηχανικός αυτοκινήτων 
  21. Μηχανικός γεωργικών μηχανών
  22. Τεχνίτης κουτιών
  23. Υδραυλικός
  24. Τεχνίτης εγκαταστάσεων θέρμανσης
  25. Ηλεκτρολόγος-μηχανικός
  26. Ηλεκτρομηχανικός
  27. Μαραγκός
  28. Τεχνίτης σκαφών πλοίων
  29. Πωλητής
  30. Αρτοποιός
  31. Ζαχαροπλάστης
  32. Κρεοπώλης
  33. Οπτικός
  34. Τεχνίτης Ακουστικών Βαρηκοΐας
  35. Ορθοπεδικός Τεχνίτης
  36. Τεχνίτης ορθοπεδικών υποδημάτων
  37. Οδοντοτεχνίτης
  38. Κομμωτής
  39. Τζαμάς
  40. Τεχνίτης Υαλουργικών Αντικειμένων
  41. Τεχνίτης Βουλκανιζατέρ, Ελαστικών

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr