Επιχειρηματικά Νέα

Η Holcim εξαγοράζει την Xella

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Η Holcim εξαγοράζει την Xella
epixeiro

20/10/2025 | 14:01

epixeiro

25/10/2025 | 13:40

Η Holcim, μέλος της οποίας είναι ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της Xella, ευρωπαϊκής ηγέτιδας εταιρείας στα βιώσιμα και καινοτόμα συστήματα τοιχοποιίας, με καθαρές πωλήσεις για το 2025 περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Η Xella εδρεύει στο Duisburg της Γερμανίας και διαθέτει κορυφαία βιώσιμα brands όπως τα Ytong, Silka, Hebel και Multipor, καθώς επίσης απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζομένους και δραστηριοποιείται σε 21 από τις πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Holcim, Miljan Gutovic, δήλωσε:

«Αυτή η στρατηγική εξαγορά αποτελεί ορόσημο στο όραμά μας να είμαστε ο κορυφαίος εταίρος για τη βιώσιμη δόμηση, επιταχύνοντας τις δραστηριότητες υψηλής αξίας της Holcim στον τομέα των Building Solutions, σύμφωνα με τη στρατηγική NextGen Growth 2030. Η Xella θα ενισχύσει την προσφορά μας προς τους πελάτες στην ιδιαίτερα ελκυστική αγορά τοιχοποιίας, αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ, προσφέροντας ευκαιρίες για cross-selling και ολοκληρωμένες λύσεις συστημάτων. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τους 4.000 εργαζομένους της Xella στην οικογένεια της Holcim».

Η συναλλαγή, ύψους 1,85 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή EBITDA 8,9x (pro forma 2026) ή 6,9x μετά τις συνέργειες των 60 εκατ. ευρώ που αναμένεται να επιτευχθούν εντός τριών ετών.

Η εξαγορά θα είναι αυξητική για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) και τη δωρεάν ταμειακή ροή ήδη από το πρώτο έτος, ενώ θα ενισχύσει την απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) από το τρίτο έτος.