NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ο Κύκλος των Αναδυόμενων Τεχνολογιών για το 2017

Ο Κύκλος των Αναδυόμενων Τεχνολογιών για το 2017

Δείτε τις νέες τάσεις στην τεχνολογία καθώς και αυτές που δεν ανταποκρίθηκαν ακόμα στις προσδοκίες, σύμφωνα με τους ειδικούς της Gartner.

Το γράφημα των νέων τάσεων στην τεχνολογία “Hype Cycle” από την Gartner για το 2017, παρέχει πληροφορίες βασισμένες στις εκτιμήσεις περισσότερων από 2.000 τεχνολογιών τις οποίες παρακολουθεί η συμβουλευτική και ερευνητική εταιρία. Οι τεχνολογίες που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη δυναμική και δυνητικά το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα  κατά τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια συμπεριλαμβάνονται στον κύκλο των αναδυόμενων τεχνολογιών (Hype Cycle).

Ας φανταστούμε ένα κόσμο που μπορούμε να εμφυτεύσουμε διάφορους αισθητήρες στο δέρμα μας, ή να αξιοποιήσουμε έναν εξωσκελετό επαυξάνοντας την δύναμη μας. Από την άλλη ας φανταστούμε και την κατάχρηση αυτών των τεχνολογιών, υποχρεώνοντας για παράδειγμα υπαλλήλους εταιριών να εμφυτεύουν τσιπ πριν ξεκινήσουν να εργάζονται ή και στρατιώτες με εμφυτεύματα που αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους στο να στοχεύουν ή την νυχτερινή τους όραση.

Παρόλα αυτά, αυτού του είδους οι τεχνολογίες θα προσέφεραν υψηλά επίπεδα απόδοσης από τους υπαλλήλους και θα έδιναν σε μια εταιρία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τέτοιες τεχνολογίες είναι 10+ χρόνια μακριά από το να ενσωματωθούν στην αγορά αλλά έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ γύρω από την επαύξηση/ενίσχυση των ανθρώπινων δυνατοτήτων (Human Augmentation).   

Ενώ η ανθρώπινη βελτίωση είναι μόνο στην αρχή της φάσης «ενεργοποίησης της καινοτομίας» του Κύκλου, οι συμπληρωματικές αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το machine learning, ή το blockchain και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (εμπορικά UAVs) έχουν προχωρήσει σημαντικά κατά μήκος του κύκλου των αναδυόμενων τεχνολογιών από το 2016.

Gartner-Hype-Cycle-2017.jpg?mtime=20170909161704#asset:61392:freeHeight

Οι οκτώ τεχνολογίες που προστέθηκαν στον γράφημα αυτό τον χρόνο περιλαμβάνουν τα δίκτυα 5G, την τεχνητή γενική νοημοσύνη (Artificial General Intelligence), την βαθιά υπολογιστική μάθηση (Deep Learning), την βαθιά υπολογιστική ανταποδοτική μάθηση (Deep Reinforcement Learning), το Digital Twin, την υπολογιστική αιχμής,  τις πλατφόρμες στο νέφος χωρίς διακομιστές (Cloud Platform as a Service –Serverless PaaS) και τη γνωσιακή υπολογιστική (Cognitive Computing).  Ειδικά οι τεχνολογίες 5G, AI και Digital Twins/Cyberphysical Systems αποτελούν και προτεραιότητα του ερευνητικού χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.  

Οι τρεις κυρίαρχες τάσεις περιλαμβάνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη παντού (AI Everywhere) τις Διαυγείς Τεχνολογίες Εμβύθισης Χρήστη και τις Ψηφιακές Πλατφόρμες. Η Gartner πιστεύει ότι οι 8 τεχνολογίες που αναφέραμε παραπάνω είναι οι βασικές τεχνολογίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη των νέων πλατφορμών.

Gartner-Three-Trends-2017.jpg?mtime=20170909161958#asset:61393:freeHeight

Τεχνητή Νοημοσύνη Παντού (ΑΙ Everywhere)

Φανταστείτε τις πιθανές επιπτώσεις από την χρήση αυτόνομων οχημάτων με τεχνητή νοημοσύνη. Θα μπορούσαν να μειώσουν τα ατυχήματα, να βελτιώσουν την κυκλοφορία και ακόμη και να επιβραδύνουν την αστικοποίηση, καθώς οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποδοτικά το χρόνο ταξιδιού και δεν θα χρειαζόταν να διαμένουν τόσο κοντά στα αστικά κέντρα. "Όταν τα αυτόνομα οχήματα, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες συνδυάζονται με τις οικονομικές τάσεις όπως η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (Sharing Economy) βλέπουμε αληθινά διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια που μπορούν να διαταράξουν (disrupt)  βαθιά την αγορά", λέει ο  Διευθυντής ερευνών της Gartner,  Dr. Walker. Το Uber είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του πώς μια επιχείρηση μετατοπίζει θεμελιωδώς μια βιομηχανία που κυριαρχείται από ιδιωτικά οχήματα, ενδεχομένως εμπλουτίζοντας τη βιομηχανία αυτή, με τη «μεταφορά ως υπηρεσία» (transportation as a service).

Οι τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσουν την πιο σημαντική κλάση τεχνολογιών για τα επόμενα 10 έτη, λόγω της τεράστιας υπολογιστικής ισχύος, των σχεδόν ατελείωτων bytes δεδομένων και των πρωτοφανών εξελίξεων στον τομέα των βαθιών νευρωνικών δικτύων (Deep Neural Networks).

To machine learning, ένα από τα πιο καυτά θέματα στην τεχνολογία, έχει την δυνατότητα να ωφελήσει διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους, από τις εφοδιαστικές αλυσίδες έως και την φαρμακευτική έρευνα. Σύμφωνα πάντα με την Gartner, σύντομα θα καταστεί αδύνατη η διαχείριση του τεράστιου όγκου των διαθέσιμών δεδομένων από τις συμβατικές λύσης της μηχανικής και της πληροφορικής. Το Machine Learning δίνει την δυνατότητα να εξάγουμε συγκεκριμένη γνώση και επαναλαμβανόμενα μοτίβα από μια σειρά παρατηρήσεων.

Δεν περιμένουμε από την μια στιγμή στην άλλη να εμφανιστούν τεχνολογίες όπως αυτές που βρίσκομαι στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Neuromancer αλλά σίγουρα είμαστε στην αρχή της δημιουργίας τους και οι εταιρίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την βοήθεια που θα τους προσφέρει στο μέλλον η ανάπτυξη της όποιας τεχνητής νοημοσύνης, προσέχοντας μόνο μην αναπτύξουν τα chat bots τους κάποια δική τους, απόκοσμη γλώσσα επικοινωνίας..

Διαυγείς Τεχνολογίες Εμβύθισης Χρήστη

Στο συνέδριο F8 του Facebook, φέτος, η εταιρία παρουσίασε την πλατφόρμα δημιουργίας εφέ κάμερας (Camera Effects Platform) όπου οι developers θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους εφέ επαυξημένης πραγματικότητας σε συνδυασμό με τις λειτουργίες που θα παρέχει το Facebook. Έτσι ξεκίνησαν την σύνδεση μεταξύ της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality AR) και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για την χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας στον εμπορικό κόσμο. Μια τεχνολογία που ενσωματώνει οπτικές προσθήκες και βελτιώσεις μαζί με αληθινά αντικείμενα, έχει σίγουρα μεγάλη δυναμική για χρήση στην βιομηχανία. Για παράδειγμα ένας εργάτης αντί να βασίζεται σε τυπωμένο χαρτί ή ξεχωριστές οθόνες, για να δει πως πρέπει να συντηρήσει ένα μηχάνημα, μια τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούσε να του δείχνει τα σχέδια συντήρησης σαν ένα διάφανο επίπεδο με οδηγίες (μέσα από τα ειδικά γυαλιά του) πάνω από το προβληματικό μηχάνημα.

Όταν μιλάμε για διαυγείς εμπειρίες εμβύθισης χρήστη, εννοούμε την τεχνολογία που εισάγει την διαφάνεια μεταξύ των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των πραγμάτων. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και γίνεται πιο προσαρμοστική και πιο ευέλικτη, θα γίνει και πιο ανθρωποκεντρική. Πέραν της επαυξημένης πραγματικότητας (ΑR) οι εταιρίες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και τις τεχνολογίας των ψηφιακών χώρων εργασίας, των συνδεδεμένων κατοικιών, της εικονικής πραγματικότητας, και της τετραδιάστατης εκτύπωσης (4Dprinting). 

Ψηφιακές Πλατφόρμες

Με τα ηλεκτρονικά κρυπτο-νομίσματα όπως το bitcoin και το Ethereum να απασχολούν την επικαιρότητα συνεχώς, η τεχνολογία blockchain μοιάζει να καραδοκεί για την μεγάλη άνοδο. Όμως, οι περισσότερες πρωτοβουλίες είναι είτε σε πρωταρχικό ή beta στάδιο. Οι εταιρίες ακόμα αναζητούν τρόπους να οδηγήσουν αυτή την τεχνολογία, αλλά η μη ύπαρξη αποδεδειγμένα πετυχημένων περιπτώσεων και η έλλειψη σταθερότητας που χαρακτηρίζει το bitcoin έχουν δημιουργήσει ανησυχία για την βιωσιμότητα της τεχνολογίας τελευταία. Σε βάθος χρόνου όμως η Gartner, πιστεύει ότι αυτή η τεχνολογία θα οδηγήσει στον ανασχηματισμό ολόκληρων βιομηχανικών κλάδων!

Στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τεχνολογίες αιχμής διαθέσιμες προς χρήση μέσα από επιχειρηματικές συνεργασίες με την βοήθεια του Enterprise Europe Network. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι το εθνικό σημείο επαφής για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες υποστηρίζοντας οργανισμούς που ασχολούνται με την καινοτομία και την έρευνα αιχμής να λάβουν χρηματοδότηση  από το πρόγραμμα της Ε.Ε. Horizon 2020. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr