NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Μαθήματα επιχειρηματικότητας από το χώρο του ποδοσφαίρου

Μαθήματα επιχειρηματικότητας από το χώρο του ποδοσφαίρου

Tι ισχύει στο ποδόσφαιρο και πώς μπορεί αυτό να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα;

Είναι κοινώς  αποδεκτό,  ότι το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη και δικαίως αποκαλείται ο βασιλιάς των σπορ. Δισεκατομμύρια ανθρώπων, κυρίως άνδρες,  ζουν με τις αναμνήσεις των αγώνων της παιδικής τους ηλικίας, γεμάτες με ένταση και καυγάδες για το αν ήταν γκολ ή όχι και ανυπομονούν να νιώσουν και πάλι αυτή την ένταση, ως φίλαθλοι στον αγώνα της ομάδας τους.

Το ποδόσφαιρο όμως εκτός από αυτές τις συγκινήσεις μπορεί να μας προσφέρει και άλλα πολλά, ακόμη και μαθήματα επιχειρηματικότητας! Πάμε λοιπόν να δούμε τι ισχύει στο ποδόσφαιρο και πώς  μπορεί αυτό να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα:

Σκοράρεις σε συγκεκριμένη εστία

Κάθε ομάδα έχει ένα ξεκάθαρο και οριοθετημένο στόχο . Για να νικήσει θα πρέπει να βάλει γκολ σε μια συγκεκριμένη εστία που είναι στατική και με συγκεκριμένες διαστάσεις. Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η ομάδα και οι παίκτες της να προσεγγίσουν την εστία να μεταβάλλεται διαρκώς, αλλά ποτέ η θέση της εστίας. Έτσι και στις επιχειρήσεις, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος, οριοθετημένος και σταθερός στόχος. Αυτό που θα αλλάζει θα είναι η μεθοδολογία επίτευξης αυτού και όχι ο ίδιος ο στόχος.  

Παράθεση - epixeiro.gr

H επιτυχία της ομάδας λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το “Εγώ”.

Κάνε ότι θέλεις φτάνει να μην κάνεις φάουλ

Ενώ από τη μια υπάρχουν κανονισμοί για το τι δεν επιτρέπεται, από την άλλη, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το τι πρέπει να κάνεις. Είσαι ελεύθερος να πετύχεις αυτό που θέλεις, πχ να περάσεις τον αντίπαλο ή να βάλεις γκολ, με όποιο τρόπο επιθυμείς, όσο περίεργος και να είναι. Το ίδιο και στις επιχειρήσεις. Δε σε απαγορεύει κανείς να καινοτομήσεις και να αλλάξεις συνήθειες πολλών ετών, εισάγοντας ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, αρκεί όμως να μην είσαι φάουλ!

Η ομάδα φέρνει τη νίκη

Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις και ανατροπές έχουν λάβει χώρα σε αγώνες ποδοσφαίρου. Δεν είναι λίγες οι φορές που ασήμαντες ομάδες ή ομάδες που είναι πίσω στο σκορ με μεγάλη διαφορά, έχουν καταφέρει στο τέλος να πάρουν τη νίκη. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η συνοχή και η υποστήριξη της ομάδας. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια επιχείρηση. Για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, θα πρέπει να υπάρχει συνοχή και αλληλοϋποστήριξη στην ομάδα. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο, ότι η επιτυχία της ομάδας λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το «εγώ».

Δεν πετυχαίνεις πάντα αυτό που θέλεις

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ μια ομάδα είναι σαφώς καλύτερη από την άλλη, στο τέλος δεν καταφέρνει να νικήσει. Πολλές φορές ακόμη, μπορεί μια ομάδα να αδικηθεί και από τις αποφάσεις των διαιτητών. Ό,τι όμως και να συμβεί  από τα παραπάνω σε μια ομάδα, αυτή συνεχίζει την προσπάθεια της για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να λειτουργεί και μια επιχείρηση. Πρέπει να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της  και να συνεχίζει κοιτώντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Κάθε ομάδα έχει και ένα προπονητή

Παρόλο που κάθε ομάδα διαθέτει έμπειρους παίκτες που πολλές φορές είναι από τους κορυφαίους, προσλαμβάνει και ένα προπονητή. Σκοπός του προπονητή αρχικά, είναι να καταφέρει να μετατρέψει ένα σύνολο ανθρώπων με διαφορετικούς χαρακτήρες και δεξιότητες  σε ένα λειτουργικό σύνολο. Στη συνέχεια, είναι αυτός που στη διάρκεια ενός αγώνα θα δει με ψυχραιμία και από απόσταση τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και με τις οδηγίες του θα οδηγήσει την ομάδα στην νίκη. Βλέπει δηλαδή τη συνολική εικόνα της ομάδας, αλλά και αυτό που οι παίκτες δε μπορούν να δουν, καθώς είναι απορροφημένοι από την ένταση του αγώνα. Έτσι και οι επιχειρήσεις, χρειάζονται το καθαρό μάτι ενός εξωτερικού συνεργάτη, πχ ενός business coach, το οποίο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την απόδοση τους και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Θέστε λοιπόν ξεκάθαρους στόχους στην επιχείρηση σας, καινοτομήστε χωρίς να κάνετε φάουλ, λειτουργήστε ομαδικά, έχετε επιμονή και επωφεληθείτε από το καθαρό μάτι ενός «προπονητή»!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr