NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Wise Greece: Η σοφή κίνηση που στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς και την κοινωνία

Wise Greece: Η σοφή κίνηση που στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς και την κοινωνία

Η Μελίνα Ταπραντζή μίλησε στο epixeiro.gr για την Wise Greece, την οποία δημιούργησε με σκοπό να ενισχύσει τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς αλλά και για να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη!

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Wise Greece και ποιος ο σκοπός της; Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Wise Greece;

H Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική Κίνηση που λειτουργεί σαν κοινωνική επιχείρηση, με διπλό σκοπό! Από τη μία πλευρά, ενισχύει τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς, προωθώντας τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, ενώ από την άλλη πλευρά χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοράσει τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγάλη ανάγκη. Αυτή τη στιγμή, 3.000.000 Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παλεύοντας να βρουν τα βασικά είδη διατροφής για εκείνους και την οικογένειά τους, ενώ οι μικροί Έλληνες παραγωγοί δημιουργούν εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα που δυσκολεύονται να προωθήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό… Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε η Wise Greece, για να βοηθήσει έμπρακτα τους μικρούς παραγωγούς να αναπτυχθούν, ενώ να καταφέρνει μέσα από αυτή τη διαδικασία να προσφέρει διαρκώς τρόφιμα σε Ιδρύματα. Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε περισσότερους από 25 τόνους τροφίμων, οι οποίοι δεν προκύπτουν από κάποια χρηματική δωρεά, αλλά μέσα από την ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις!  

Παράθεση - epixeiro.gr

Η κοινωνική οικονομία απαιτεί ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στις συνεργασίες, ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους και ένα εσωτερικό κίνητρο που τους ωθεί να διορθώσουν μια αδικία -Μελίνα Ταπραντζή-

Τι σημαίνει για εσάς κοινωνική επιχειρηματικότητα και ποια τα συμφέροντά της;

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, θα λέγαμε ότι είναι η “καλύτερη πλευρά” της επιχειρηματικότητας! Ο κοινωνικός επιχειρηματίας, σε αντίθεση με τον συμβατικό, δεν ξεκινά με το πώς θα μεγιστοποιήσει το κέρδος του, αλλά εντοπίζει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και δημιουργεί ένα βιώσιμο πλάνο για να το επιλύσει. Με άλλα λόγια, δεν δημιουργεί μία επιχείρηση με Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αλλά μία δραστηριότητα που αποσκοπεί στο να συμβάλει στη λύση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος, όπως η ανεργία, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η έλλειψη φαρμάκων, η καταπολέμηση της φτώχειας κ.α. Στη δική μας περίπτωση, συνδυάσαμε δύο προβλήματα σε μία λύση, με αποτέλεσμα να καταφέρνουμε να βοηθάμε τους μικρούς παραγωγούς να αναπτυχθούν και να προσφέρουμε τρόφιμα πρώτης ανάγκης σε όλους εκείνους που τα χρειάζονται.

buy_products-1600x900-2.png?mtime=20171218162458#asset:72409

Γιατί ένας παραγωγός ή/και μια εταιρία να συνεργαστεί με την Wise Greece; Ποια τα οφέλη;

Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν την Κίνηση Wise Greece 100 παραγωγοί και θα ενταχθούν άλλοι 80 σταδιακά μέσα στο 2018. Ένας παραγωγός θέλει να συμμετέχει στην Κίνηση Wise Greece, αφενός γιατί αυξάνονται οι πωλήσεις των προϊόντων του, αφετέρου για λόγους εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αφού υποστηρίζει μία μη κερδοσκοπική να πραγματοποιήσει το κοινωνικό της έργο. Οι εταιρείες από την άλλη πλευρά, ενισχύουν την Κίνηση Wise Greece με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα εφαρμόζοντας το πρόγραμμα «0,01€ κάνει τη διαφορά» όπου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δίνουν μόλις 0,01€ από κάθε πώληση που πραγματοποιούν για να αγοραστούν τρόφιμα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα έχουν ήδη εφαρμόσει εταιρείες όπως η ΕΛΤΑ Courier και η Domino’s Pizza με θεαματικά αποτελέσματα, αφού μόλις με 0,01€ καταφέραμε να διαθέσουμε αρκετούς τόνους τροφίμων στα Ιδρύματα! Το πρόγραμμα άλλωστε τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο Innovative Fundraising Award από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το British Council.  Παράλληλα, οι εταιρείες στα πλαίσια της ΕΚΕ τους μπορούν να επιλέξουν τα εταιρικά δώρα τους από τη Wise Greece ή εάν πρόκειται για σημεία λιανικής πώλησης, να πουλούν προϊόντα με το μπλε σήμα Wise Greece στο κατάστημά τους.

Συνεργάζεστε με οργανισμούς και από το εξωτερικό πέρα από την Ελλάδα;

Η Wise Greece προωθεί τα προϊόντα των μικρών παραγωγών και σε 8 χώρες στο εξωτερικό. Έτσι, χτίζοντας γέφυρες και με τους ανθρώπους εκεί, που επιλέγουν τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα σουβενίρ και τόσα ακόμα προϊόντα με το μπλε σήμα Wise Greece, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τοπικά κάποιους οργανισμούς στο εξωτερικό, εάν υπάρχει ανάγκη, πάντα με τρόφιμα και ποτέ με χρήματα. Έχουμε λοιπόν ενισχύσει επιλεκτικά κάποιους οργανισμούς του εξωτερικού, σαφώς όμως η μεγαλύτερη έμφαση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουμε, επιστρέφει στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιτυχίες της Wise Greece έως σήμερα;

Κάθε βήμα στην πορεία μας, μικρό ή μεγάλο, αποτελεί για εμάς επιτυχία δεδομένου ότι ξεκινήσαμε πριν περίπου 4 χρόνια με μία «τρελή» ιδέα, η οποία τελικά λειτουργεί! Ανάμεσα στις στιγμές που θα ξεχωρίσουμε όμως, είναι η βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το τιμητικό Βραβείο «Νησίδες Ποιότητας», τα βραβεία Great Taste Awards που έχουμε κατακτήσει για αρκετά αποκλειστικά μας προϊόντα, τα βραβεία Start Up Awards για την κατηγορία Κοινωνία και Οικονομία, η συμμετοχή μας στο World Human Forum και το Tedx και πολλά ακόμα… Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία και η στιγμή  που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, είναι η οργανωμένη πρώτη δωρεά τροφίμων που κάναμε σε ένα Ορφανοτροφείο Θηλέων, όπου είδαμε ότι τελικά μία τέτοια δραστηριότητα, μπορεί να αλλάξει τη ζωή έστω και λίγων ανθρώπων…

Πώς εξασφαλίζετε το ότι η ομάδα σας δεν χάνει το κίνητρό της;

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, το να ασχολείται κανείς καθημερινά με την κοινωνική προσφορά και με τη θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, από μόνο του είναι αρκετό για να μην χάνει το κίνητρό του. Από την άλλη πλευρά, όπως λέει και το slogan μας “fun-food-social good”, στην καθημερινότητά μας, εκτός από μεγάλη πίεση και άγχος, υπάρχουν χαρούμενες στιγμές και αρκετές δοκιμές νέων προϊόντων! Οπότε το φαγητό, πάντα είναι ένα κίνητρο για ανταλλαγή απόψεων για την ομάδα!

Τι εμπόδια συναντήσετε στην αρχή και πώς τα ξεπεράσατε;

Η κοινωνική οικονομία, είναι κάτι πολύ καινούριο για την Ελλάδα, παρόλο που στο εξωτερικό έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία. Έτσι, οτιδήποτε καινούριο και ιδιαίτερα πριν 4 χρόνια που ξεκινήσαμε, καλείται να αντιμετωπίσει δυσπιστία, άγνοια και γραφειοκρατικά εμπόδια. Εμείς, όλο αυτό το διάστημα επικεντρωθήκαμε στο να στήσουμε τη Wise Greece όσο το δυνατόν καλύτερα και φροντίζαμε να μεγιστοποιούμε τον κοινωνικό της αντίκτυπο, με κάθε δραστηριότητά της. Έτσι, με υπομονή και επιμονή, αρκετά εμπόδια άρχισαν να καταρρίπτονται, ενώ με συνεργασίες και συνέργειες πηγαίνουμε ακόμα και σήμερα βήμα βήμα μπροστά.

Τι θέλετε να δείτε η Wise Greece να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Ιδανικά θα θέλαμε να μην υπάρχουμε! Με άλλα λόγια να μην έχει ούτε η ελληνική κοινωνία ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ούτε οι μικροί παραγωγοί ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες προώθησης… Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί. Άρα, σίγουρα η ανάπτυξη νέων συνεργασιών, η προώθηση της ελληνικής κουλτούρας και διατροφής στο εξωτερικό, η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους Έλληνες επιχειρηματίες για το κοινό συμφέρον και φυσικά η διανομή όσο το δυνατόν περισσότερων τροφίμων πρώτης ανάγκης, στους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας;

Πρόκειται για έναν νέο τρόπο δραστηριοποίησης και οτιδήποτε καινούριο, ειδικά στη χώρα μας που δυστυχώς δεν ευνοεί την καινοτομία, αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες. Από την άλλη πλευρά όμως, πρόκειται για έναν κλάδο που προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες, που δεν απευθύνεται στον καθένα, αλλά μόνο σε εκείνους που έχουν από τη φύση τους κοινωνικές ευαισθησίες. Η κοινωνική οικονομία απαιτεί ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στις συνεργασίες, ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, έχουν ομαδικό πνεύμα, δεν ενδιαφέρονται για τίτλους ή πλουτισμό με κάθε κόστος, αλλά έχουν ένα εσωτερικό κίνητρο που τους ωθεί να διορθώσουν μία κοινωνική αδικία! Εάν λοιπόν κάπου ανάμεσα σε αυτά τα λόγια, αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να δραστηριοποιηθείτε στον κλάδο της κοινωνικής οικονομίας. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr